Osmani: Tvrdnje Srbije o čišćenju i progonu kosovskih Srba politički su motivisane

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da su tvrdnje Srbije o „navodnom etničkom čišćenju“ i progonu kosovskih Srba lažne, neosnovane i politički motivisane.

U Savetu bezbednosti UN 22.04.2024, kazala je da pravosudne strukture i institucije Kosova ne samo da štite, već „aktivno unapređuje prava i bezbednost srpske zajednice u zemlji“.

„Kosovo za sve, Kosovo koje promoviše različitost, inkluzivnost i zastupljenost. Ovo je Kosovo za koje radimo svaki dan. Međutim, shvatamo da imamo još mnogo posla, jer demokratija, prosperitet i ljudska prava nikada ne treba smatrati završenim projektom. Posvećeni smo suočavanju sa izazovima sa našim saveznicima i partnerima uz sebe, vođeni najvišim međunarodnim standardima“, rekla je Osmani.

Prema rečima Osmani, kosovskim Srbima, koji čine oko 3-4% stanovništva, dat je neuporediv zakonodavni uticaj, kao što je pravo veta na ustavne amandmane i suštinske zakone koji se odnose na obrazovanje, veru, lokalnu upravu, ljudska prava, itd.

„Nacionalni ustav i zakoni obezbeđuju da se srpski jezik prizna i koristi kao službeni jezik na celom Kosovu, obezbeđujući obrazovanje i sve javne usluge na srpskom jeziku, afirmišući kao takav jezička prava zajednice. Isto tako, kako potvrđuju pouzdani nezavisni izveštaji, pravoslavnim verskim objektima se nudi visok nivo bezbednosti, dok Pravoslavna crkva uživa posebnu zaštitu prema kosovskom zakonu“, rekla je ona.

Multietničnost i multikulturalnost, rekla je Osmani su vrednosti koje čuvaju i koje će štititi „po svaku cenu, uprkos tekućim podelama i izazovima izazvanim nasilnom intervencijom Srbije“.

Manastir Dečani je 20.03.2024. godine registrovao vlasništvo od 24 hektara kod Kosovske katastarske agencije u Prištini, nakon što je Vlada Kosova 13.03.2024. godine dala zeleno svetlo za sprovođenje odluke Ustavnog suda iz 2016. godine.

„Naša posvećenost izgradnji Kosova za sve nije slučajnost. Zasniva se na našem čvrstom uverenju da je samo predstavnička, inkluzivna i otvorena demokratija održiva demokratija. Ali, što je najvažnije, zasniva se na našoj nepokolebljivoj posvećenosti da niko neće izdržati ili morati da prođe ono kroz šta smo mi morali da prođemo“, rekla je predsednica Osmani 22.04.2024.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas, 22.04. 2024, na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, optužio je premijera Kosova Aljbina Kurtija za diskriminaciju Srba na Kosovu. Vučić je napomenuo da je 19.04.2024. godine prošlo 11 godina od Briselskog sporazuma, „11 godina prekršenih obećanja i izgovora i nemogućnosti EU da pomeri stvari”.

Šta se dešavalo na višesatnoj sednici danas, čitajte u:

Osmani: Srbija koristi terorističku i kriminalnu taktiku da kontroliše i zastraši kosovske Srbe

Osmani na SB UN: Ljudi koji su izvršili napad u Banjskoj slobodno šetaju Srbijom

Mediji u PR: Osmani suočila Vučića sa preživelima iz rata, sklonio i zaštitio ratne…

Vučić: Kurti sabotažom okleva u pronalasku kompromisa, progoni srpske civile, nagrada umesto kazne, potrebno…

Zijade u UN: Puna primena sporazuma pod posredstvom EU nikada nije bilo hitnije pitanje

Tenzije između Beograda i Prištine povećane, situacija na Severu Kosova ostala krhkaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.