Vučić: Kurti sabotažom okleva u pronalasku kompromisa, progoni srpske civile, nagrada umesto kazne, potrebno više Unmika

Priština „ugrožava međunarodni mir i stabilnost“. Nastavljajući pravno i fizičko nasilje nad srpskim narodom. Priština sprovodi „dobro planirane, širokoopsežne i sistematične napade na zlostavljanju srpskih civila“, upozorio je predsednik Srbije na sednici Saveta Bezbednosti i Ujedinjenih Nacija.

Ove je formulacije više puta ponavljao tokom govora, uz tvrdnju da je kosovski premijer obmanuo SB UN i nije „nikada kazao istinu“.

Hitno su nam potrebna rešenja koja znače više Unmika, a ne manje, upozorio je Vučić.

„Srbija zahteva momentalno puštanje svih političkih zatvorenika koje drži prištinski režim. Ne može biti pomirenja bez oslobađanja svih političkih zatvorenika“, takođe je poručio.

U Ujedinjenim Nacijama u toku je sednica na kojoj UNMIK predstavlja svoj šestomesečni izveštaj o situaciji na Kosovu. Izveštaj obuhvata period od 19. septembra prošle godine do 15. marta ove.

Predstavila ga je Karolin Zijade, šefica ove misije na Kosovu.

Iz Beograda i Prištine na sednici su, srpski predsednik Aleksandar Vučić i kosovska predsednica Vjosa Osmani.

U svom govoru predsednik Srbije se zahvalio generalnom sekretaru i šefici UNMIK na tome što sprovode mandat UNMIK-a, odnosno primenjuju Rezoluciju 1244.

I danas je primetio ono što je ponavljao prethodnih dana za srpsku javnost – teškom izveštaju za srpsku stranu, premda, sada u značajno mekšem tonu: Da izveštaj koji je Karolin Zijade predstavila, „možda ne obuhvata u potpunosti težinu situacije“, no on ipak dobro dokumentuje sve događaje za period koji pokriva, te da je kao takav „vredan dokument“ za članice SB UN, ali i da će osvetliti nekoliko tačaka koje objašnjavaju težinu položaja srpskog naroda.

Ipak u daljem izlaganju izneo je konkretne primedbe, koje se tiču „dvosmislenosti“ delova izneštaja, kojim je propušteno da se u „tačnom kontekstu“ prikaže težak položaj srpskog naroda pod merama aktuelne vlade u Prištini.

Smatra da je neprihvatljiva „takva neutralnost“ kada UNMIK ima dužnost prema mandatu samog SB, da se „jasno i glasno suprotstavi bilo kakvim pretnjama civilima u pokrajini“.

Izveštaju nedostaju i informacije o konkretnim merama šefice UNMIK-a, šta je preduzela da obeshrabri Prištinu u „nasilju koje sprovodi protiv Srba“.

Posebnu zamerku za izveštaj SB UN izneo je zbog načina na koji je u njemu predstavljena vanredna sednica ovog tela takođe o Kosovu, koja je na zahtev Srbije održana 8. februara. Zasmetalo mu je što ona nije predstavljena u izveštaju kao neki događaj od posebnog značaja, kao i to da je pogrešno napisano da je ona bila održana na zahtev Srbije kako bi se razgovaralo o posledicama i o novim propisima za valutu.

“Ova tvrdnja je činjenično netačna zato što je zahtev Srbije za tu vanrednu sednicu koju je usvojio SB UN zasnovana na žalbi koja je podržana argumentima zbog ugrožavanja međunarodnog mira od strane Prištine. Nelagalno ukidanje dinara u tom kontekstu je samo bilo stavljeno kao deo žalbe protiv organa u Prištini. Zbog: 1) – sistematskih, široko rasprostranjenih i dobro planiranih napadia protiv Srba od strane Prištine; 2) – namerno stvaranje nepodnošljivih uslova za život Srba i 3) – progon Srba“, rekao je predsednik Srbije.

Takođe, uputio je i primedbu na to da je žalba zbog progona Srba samo prozaično predstavljena na sledeći način:

“Gospodin Vučić i gospodin Kurti su učestvovali na sednici i predstavili su suprotne narative koje se tiču situacije na Kosovu i uticaju nekih propisa. U tom smislu, smatram da je važno da vas podsetim da Srbija nije predstavljala samo tamo neki narativ na datoj sednici i baš suprotno, naše obraćanje je bilo čisto nabrajanje konkretnih podataka i činjenica o kampanji sistematskog, dobro planiranog i široko rasprostranjenog napada od strane Prištine protiv srpske populacije“, poručio je Vučić.

ZSO ni na pomolu

Vučić je podsetio na 11.godišnjicu „najvažnijeg sporazuma Beograda i Prištine“, kako je opisao Briselski sporazum, sa garancijama Evropske Unije.

„Jedanaest godina kasnije, iako su Srbi ispunili sve teške obaveze iz sporazuma, Zajednica srpskih opština i njeno formiranje, nisu čak ni na pomolu“, kazao je Vučić na početku.

Opisao je šta protekli period predstavlja za Srbe i Srbiju.

„Za sve Srbe na Kosovu i Metohiji, za celu Srbiju, ovih 11 godina bile su godine neispunjenih obećanja, dnevnih izgovora i neistina. 11 godina slučajnih, ili namernih nesposobnosti EU kao garantora spomenutih sporazuma da se stvari pokrenu sa početne tačke“, navodi.

“Dozvolite mi da pojasnim, insistiranje Beograda na ZSO je bez ikakvog dovođenja u pitanje statusa Kosova i Metohije. Radi se o institucionalnom rešenju koje bi predvidelo i onemogućilo progon Srba koji se sprovodi u poslednjim godinama. Ono je osmišljeno da omogući bezbedan život na terenu, privredni razvoj i zaštitu elementarnih političkih prava Srba, da je ZSO bila uspostavljena u prethodnih 11 godina uveren sam da bismo imali povoljne uslove za pravi dijalog i istorijsko pomirenje između zajednica“.

Međutim, to je upravo ono što Priština ne želi, smatra Vučić.

“Razlog je taj što su vođeni primitivnom etničkom mržnjom prema Srbima, koju koriste za raspirivanje međunarodnih tenzija kao izgovora za finalizovanje progona i etničkog čišćenja Srba. Zato je jedini razlog za to da budu protiv formiranja ZSO taj što se nadaju da će postepenim ukidanjem prava i stvaranjem nepodnošljivih uslova za život i opstanak srpskog naroda, ovi otići i napustiti Kosovo i Metohiju, pri čemu bi ideja ZSO bila obesmišljena“.

Naglasio je da je rezultat „pravno nasilje“ i „fizičko zlostavljanje“ srpskog naroda na Kosovu.

Kosovske vlasti je optužio za „ugrožavanje međunarodnog mira i stabilnosti“, podsećajući na to da je Srbija priložila „detaljno objašnjenje akcija kojima privremene institucije u kontinuitetu i namerno stvaraju nepodnošljive uslove života za Srbe i ostale nealbance“.

Tvrdi da su akcije iz Prištine „dobro planirane, širokoopsežne“, da su „napadi i zlostavljanje srpskih civila sistematični“, uz „pravno i fizičko nasilje koje se nastavlja“ i da se sprovodi „selektivno ciljanje“.

„Privremene institucije samouprave progone srpski narod“, poručio je predsednik.

Teška diskriminacija sa ukidanjem dinara

Podsetivši na to da su gotovo sve članice SB izrazile značajnu zabrinutost za položaj Srba i drugih nealbanaca na Kosovu i da su pozvali na dijalog, Vučić je dodao i da je upravo tokom tih razgovora, posebna zabrinutost iskazana za nemogućnost da Srbi prime svoje dinarske zarade i druga davanja, čime im se otežava život.

“Ukidanje upotrebe dinara predstavlja kombinaciju produžene, sveobuhvatne, etnički motivisane, kampanje širokoopsežnih i sistematskih napada na nealbanske civile od strane prištinskih institucija, i koje su i dalje na snazi“, kazao je Vučić, dodajući:

„Ako se sećate, Aljbin Kurti je pričao pred svima vama ovde da je Srbima dao tromesečni prelazni period, tokom kog nijedno pravo Srba neće biti zloupotrebljeno da prihvate i primaju dinar. Od trenutka kada se završila sednica, niko u Prištini, niti u međunarodnoj zajednici nije ni spomenuo tromesečni prelazni period. I sve mere protiv Srba u vezi sa dinarom počele su da se primenjuju odmah“.

Vučić je u izlaganju potom, naglasak stavio na opisu težine situacije u vezi sa nemogućnošću da se dinar isplaćuje, spominjući nemogućnost podizanja penzija, socijalnih primanja, dečjeg dodatka, uz plate i druge zarade, zbog čega je rad škola, obdaništa, medicinskih, socijalnih i drugih institucija praktično onemogućen, kao i najranjivijih kategorija stanovništva.

Onemogućena je isplata 60.946 plata i penzija, 2.430 stipendija za studente i učenike, sredstva za finansiranje narodnih kuhinja za oko 2.000 socijalno najugroženih građana, kao i drugih prihoda za Srbe.

„Ovo pitanje se izdvaja kao jedno od nekoliko kod kojih Priština demonstrira nedostatak, a to je diskriminacija kojim su pogođeni svi podjednako, bez obzira na pol ili starost sve dok se radi o nealbancima koji ne podržavaju njihovu šovinističku agendu koja ima cilj da sprovede koncept Velike Albanije“, naveo je Vučić dalje.

Iskorenjivanje Srbije sa Kosova prave su namere Prištine

I umesto da bude sankcionisan, dodaje, nastavlja se sa nagrađivanjem Kurtijevog režima.

Od 8. februara, održano je pet razgovora u Briselu sa dve delegacije, odakle je jedini opipljivi ishod, kako je to kazao predsednik Srbije, bilo razotkrivanje pravih namena Prištine.

“Glavni pregovarač Prištine, Bisljimi, Kurtijev zamenik i njegov partner u progonu civilnog stanovništva, potvrdili su da su njihove jednostrane i eskalatorne odluke da efikasno ukinu dinar na Kosovu i Metohiji, u dubokoj meri uticali na ljude. A za razliku od Kurtijevih uveravanja, koje je on izneo pred ovim uvaženim telom, da su optužbe Srbije lažne i da niko, uključujući Srbe, nije pogođen ovom odlukom, Bisljimi je iskreno priznao da stvarne namere su bile da iskorene svo prisustvo Srbije sa Kosova i Metohije“.

No i Bisljimija je, kao i Kurtija optužio za „velikoalbanske hegemonističke aspiracije“. Tvrdi da Kurtijevo upravljanja procesom dijaloga sa prištinske strane karakteriše „strategija sabotiranja“ (ne)prisustvovanjem razgovorima u Briselu, kojom on „okleva u traganju za kompromisnim rešenjem“, koje zagovara i sam Savet Bezbednosti.

I opet, umesto da bude sankcionisan, Kurtijev režim se i dalje nagrađuje.

„Kurti nije ovde danas, zauzet podrivanjem regionalne stabilnosti“

U optužbama na račun Kurtija, naveo je da on nije sada u Njujorku jer je “zauzet podrivanjem regionalne stabilnosti“.

„On lično vodi kampanju svoje stranke za izbore u susednoj Severnoj Makedoniji“, kazao je Vučić, uz poruku Makedoncima:

„Da mešanje u njihova unutrašnja pitanja nije politika Srbije, već našeg neodgovornog državljanina Aljbina Kurtija“

“A šta svet u međuvremenu radi? Svet ćuti zato što je politika razvoja demokratije i očuvanja multikulturalno-multietničkog društva, za koje su silni novci dati, zamenjena politikom konsolidacije takozvane državnosti Kosova“, naveo je, ponavljajući to da se kosovski premijer nagrađuje umesto da se kazni.

Baš kao što je slučaj sa Savetom Evrope, mogao bi da bude slučaj i sa Ujedinjenim Nacijama“, kaže, dodajući:

To bi bio konačni i fatalni udarac međunarodnom pravu koji bi naneo nepopravljivu štetu sistemu ujedinjenih Nacija i međunarodnom poretku koji se zasniva na jednakosti i suverenitetu država članica ove svetske organizacije.

“Na sreću, ja sam gotovo siguran da takvi rušilački planovi neće biti ostvareni zato što postoji ubedljiva većina onih koji slepo poštuju međunarodno pravo, Povelju Ujedinjenih Nacija i sve rezolucije Saveta bezbednosti, uključujući i rezoluciju 1244 koja garantuje teritorijalni integritet Republike Srbije sa teritorijom Kosova i Metohije kao njenim delom“.

“Kurti je slagao Savet bezbednosti“

Vučić je podsetio na izlaganje kosovskog premijera na istom ovom telu u februaru tokom vanredne sednice kada je kazao da Uredba CBK o valuti ne čini ništa čime bi se zabranili ili sprečila Vlada Srbije da pruža finansijsku pomoć Srbima na Kosovu, a da svaka druga tvrdnja je „lažna propaganda usmerena ka raspirivanju etničkih tenzija“.

“Dokaz da je Kurti lagao uvaženom telu jeste takođe i to da je od pre nekoliko dana tema briselskog dijaloga bila baš kako da se reši ovaj problem. Čvrst dokaz je takođe činjenica da je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan izjavio 14. marta u Prištini, više od mesec dana pošto je Kurti slagao Savet bezbednosti, da je pitanje dinara bilo hitno humanitarno pitanje kojim moramo odmah da se pozabavimo. Gospodin Eskobar je rekao takođe da je bio dirnut pričama običnih Srba koji su bili najdirektnije pogođeni ukidanjem dinara“, rekao je Vučić.

Naveo je i da je američki izaslanik tom prilikom rekao da je Aljbin Kurti odbio njegov plan za rešavanje ovog humanitarnog pitanja.

“Kada su ga mediji pitali zašto je Kurti odlučio da nastavi sa ukidanjem dinara i zabranom dinara, znajući da ovo pitanje može da se reši kroz uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom, gospodin Eskobar je odgovorio da je to bilo pitanje za Kurtija. Kurti je lagao pred ovim savetom takođe kada je govorio o navodenom uvođenju tromesečnih prelaznih perioda kada je reč o odluci o valuti dinara što se nije desilo, već su usledile nove zabrane i represija umesto toga“, napomenuo je Vučić.

„I opet, umesto da bude sankcionisan, Kurtijev režim nastavlja da se nagrađuje“, ponavljao je.

Nepodnošljivi uslovi života, pogrom traje od ’99 

Predsednik Srbije je naveo i da se od nedavne hitne sednice SB, dogodilo, 16 etničkih motivisanih napada protiv Srba.

“Oni obuhvataju oružani napad protiv Srba u Gračanici, pucnjave i zastrašivanje sve manjeg broja srpskih povratnika na zapadu Kosova, kontinuirano neopravdano određivanje pritvora, nasilno uklanjanje tabli sa nazivima i imenima na srpskom jeziku, na ćiriličnom pismu, u čisto srpskim opštinama na severu Kosova od strane policije“, nabrojao je Vučić.

Ukazao je i da su se „kontinuirani napadi“ dogodili posle „upada prištinskih parapolicijskih snaga“ u srpske apoteke u Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku, gde su „progonitelji Srba“ zaplenili „ogromne količine medicinskih sredstava“, rekao je predsednik.

Napomenuo je da, iako je UNMIK-om izveštaj pun „činjenične preciznosti“, nedostaje mu povezivanje događaja koji su se dešavali tokom ovog vremena, a kada se ti događaji povežu, onda se zapravo dobije slika „prave, teške stvarnosti“.

Zato ih je i pobrojao ponovo, odnosno podsetio na sve, kako je kazao, konkretne poteze Prištine kojima stvara nepodnošljive uslove za život Srba:

„Ilegalna eksproprijacija preko jednog miliona kvadratnih metara srpskog zemljišta za izgradnju nelegalnih baza specijalne policije na Severu Kosova, onemogućavanje slobode kretanja za Srbe besmislenim zaustavljanjima, ponižavanjima, prebijanjima, čak i drugim činovima nasilja na nelegalnim punktovima i drugim mestima širom Severa Kosova“.

Podsetio je i na arbitrarno hapšenje na „desetine istaknutih Srba, kao i neosnovanih pritvaranja zasnovano samo na etničkom poreklu i bez podizanja optužnica“, kao i na „besmisleno pucanje od strane prištinskih specijalnih snaga i gotovo stalno prisustvo oklopnih vozila u mirnim, urbanim sredinama“.

Ukazao je i na donošenje odluka o konfiskovanjima zgrada koje su u vlasništvu srpskih institucija i to, prisetio se – „preko jednog veka“, kao i na uvođenje devetomesečnog „nelegalnog embarga“ na srpsku robu i „zaplenu legalne robe“ u vlasništvu srpskih trgovaca.

Vučić je podsetio i na nasilno oduzimanje imovine Srpske Pravoslavne Crkve, čime je Priština, narušila specijalne zaštitne zone oko objekata Srpske pravoslavne crkve, dok je neke preimenovala u svoje, i to viševekovne. Podsetio je i na „preoravanje i uništavanje“ srpskih grobalja.

Takođe je ukazao na naoružavanje kosovske bezbednosnih snage koje je trebalo da budu demilitarizovane i raspuštene prema rezoluciji 1244, tvrdi, podsetivši i na, kako je okvalifikovao, pokušaj ubistva 11-godišnjeg srpskog dečaka i njegovog 21-godišnjeg rođaka na Badnji dan prošle godine.

Tvrdi da je ukupno bilo i 470 nesankcionisanih etnički motivisanih napada protiv Srba, 75 napada na verske objekte SPC, te 25 napada na srpsku decu, ne precizirajući tačno da li se to odnosi na period od poslednje redovne sednice SB o Kosovu.

“Umesto da bude sankcionisan, Kurtijev režim u Prištini i dalje biva nagrađen. Ne možemo da nabrojimo koliko puta je događaj u Banjskoj bio spomenut od strane vodećih međunarodnih zvaničnika, medija i čak i pred ovim savetom. A čak nijedan mali procenat te velike energije nije iskorišćen da se potegne pitanje užasnog zločina koji je učinio vojnik pod komandom ovde prisutne Vjose Osmani, uniformisani vojnik tzv. KBS, koji je koristio službenu pušku i uoči srpskog Božića, hladnokrvno pucao na 11-godišnjeg dečaka Stefana Stojanovića i njegovog 21-godišnjeg rođaka Miloša Stojanovića“, rekao je Vučić, dodajući:

“Ponekad da se pitamo da li činjenica da je on optužen samo za neki manji prekršaj jeste zbog činjenice da su žrtve bile etnički Srbi“.

U nastavku obraćanja naveo je da pogrom protiv Srba traje od ’99. godine, podsetivši na ubistvo žetelaca u Starom Grackom, ubistva dece na Bistrici i martovsko nasilje.

Gotovo četvrt miliona raseljenih Srba i drugih nealbanaca „nemaju pravo na održiv povratak“ zato što su oni koji su „stvorili prividni mir“, „procenili“ da je lakše da integrišu Srbe, nego da se napravi funkcionalno-multietničko društvo na Kosovu.

“Ako ovo prenesemo u svakodnevni jezik, očigledno je da je sve tolerisano za balkanske ekstremiste u proteklih 25 godina i to na takav način da ideolozi i izvršioci politike zla i progona Srba nisu izolovani i kažnjeni, već nagrađeni. Ne samo da niko ko je naredio ove zločine, nije priveden pravdi, već je na 20. godišnjicu Martovskog pogroma taj šovinistički režim ponudio opet istu laž o tri dečaka koja se odvijala u selu Čabra a to je potom podstaklo talas nasilja, ubistava, pljački i proterivanja. Jasno je svima da je to bilo da bi se pravdalo nasilje, ali i istovremeno poziv da se ponove zločini koji su se desili fatalnog 17. marta“.

Banjska spomenuta 8 puta, napadi na srpske civile nijednom, više od godinu dana smo upozoravali, niko nije saslušao molbe

Vučić je u svojim zamerkama na račun UNIMIK-a prisutne u sali podsetio na ono što tumači da su obaveze iz rezolucije 1244, a to je da je generalni sekretar, kako tvrdi, ovlašćen da uspostavi međunarodno civilno prisustvo kako bi nadgledao razvoj „privremenih demokratskih institucija samouprave“ i kako bi „obezbedio uslove za miran i normalan život“.

“Slušali smo godinama da specijalni predstavnik može da prenese svoja ovlašćenja na privremene institucije samouprave i da nije bilo pravne osnove za nju ili za njega da nešto uradi drugačije. Međutim, dozvolite mi da podsetim Savet bezbednosti da su te nadležnosti prenete privremenim institucijama od strane specijalnog predstavnika kroz ustavni okvir za privremenu samoupravu na Kosovu. Ovaj dokument je sačinjen baš od strane specijalnog predstavnika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija 15. maja 2001. i u skladu sa mandatom koji je istaknut u rezoluciji 1244, putem propisa broj 2001/9, ostaje pravno obavezujući. Dalje, poglavlje 12. ustavnog okvira UNMIK-a navodi sledeće: primena odgovornosti privremenih institucija pod ovim ustavnim okvirom neće uticati i neće umanjiti ovlašćenje specijalnog predstavnika generalnog sekretara da obezbedi punu primenu rezolucije SB UN 1244, uključujući nadgledanje privremenih institucija samouprave, njenih zvaničnika i agencija i preduzimanje adekvatnih mera kada su njihovi postupci nedosledni sa rezolucijom SB UN 1244 ili ovim ustavnim okvirom.“

Stoga, navodi, neosporno je da specijalni predstavnik Generalnog sekretara Ujedinjenih Nacija ima „eksplicitnu obavezu“ da ponese izveštaj o konkretnim merama koje je preduzela da se spreči i onemogući etnički motivisan progon stanovništva ili barem da ponudi objašnjenje zašto nije uspela da takve mere preduzme ukoliko je to slučaj.

„Umesto toga, kao što sam rekao, ono što imamo je nabrajanje gotovo svih pojedinačnih slučajeva u ovom izveštaju, ali čist nedostatak jasnog konteksta progona civila koji se dešava u realnosti na terenu i o kom je razgovarano na hitnoj sednici SB UN“, rekao je Vučić.

Međutim, i dok je hitna sednica Saveta bezbednosti spomenuta samo jednom, a napadi protiv civila u okviru prištinske kampanje njihovog progona nijednom, tragični događaj u Banjskoj od 24. septembra pomenut je ukupno osam puta u ovom izveštaju, zamerio je dalje predsednik Srbije.

„Zbog toga moram da ponovim ono što sam rekao na vanrednoj sednici Saveta Bezbednosti i što se odnosi na zaključak da ta dešavanja nisu bila uzrok, već posledica Kurtijeve represije i progona civila. Srbija je nedvosmisleno osudila nasilje u Banjskoj baš te večeri i zbog toga nećemo dozvoliti da se ova tragedija koristi kao alibi za progon Srba kao ni za skretanje pažnje sa činjenica da se ovaj progon dešava na terenu svakodnevno“, poručio je Vučić.

Naveo je da je više od godinu dana pre Banjske, Srbija javno upozoravala međunarodne predstavnike da Srbi na Kosovu „doživljavaju sistematske i široko rasprostranjene napade i nasilje Kurtijevog šovinističkog režima“.

“Od jeseni 2021. Srbi su potpuno isključeni iz političkog i ekonomskog sistema takozvanog Kosova. Srpska policija, predviđena članom devet briselskog sporazuma, zamenjena je Kurtijevom monoetničkom paramilitarnom formacijom koja maltretira, prebija i hapsi. Niko nije hteo da sasluša naše molbe da se zaustavi taj teror. Priština je sistematično podrivala život i elementarna prava srpskog naroda“, rekao je Vučić.

Podsetio je i na to da je Priština organizovala tada u srpskim većinskim opštinama „sramne izbore“ koje su Srbi bojkotovali zbog kršenja njihovih prava i zbog ugrožavanja bezbednosti, te kroz „ilegalnu smenu regionalnog policijskog komandira“.

“Čak i ako je samo 0,029 odsto Srba glasalo na tim izborima, a Srbi čine 95 odsto stanovništva tamo, nove albanske opštinske vlasti su bile potvrđene i imenovane uz potpuno odsustvo bilo kakvog legitimiteta. Onda su došli u sedište tih srpskih opština kao pravi okupatori koji su bili praćeni teško naoružanim kosovskim specijalcima“.

Usledio je „brutalni teror“ protiv Srba od strane specijalnih policijskih snaga, Vučić je i ovde ponovio da, umesto da se sankcioniše, Kurti se nagrađuje.

Priština namerava da finalizuje progon Srba uz podšku ilegalnih opštinskih vlasti, bojkot referenduma jedina moguća odluka Srba

Konačno, tokom svog dugačkog govora, osvrnuo se i na, kako ih je opisao, „lažna obećanja“ o opozivu albanskih gradonačelnika i naveo da je za to rečeno da treba da se održi referendum, na koji, da bi bio uspešan treba da izađe 50 odsto registrovanih glasača.

Podsetio je na to da su Srbi inicijalno pristali da organizuju potpisivanje i sakupili više od potrebnih 20 odsto potpisa – „šest puta više“ nego što je broj glasova kojima su izabrani albanski gradonačelnici.

Međutim, ukazuje Vučić, Priština je primenila „manipulaciju biračkog spiska“, povećavši iznenada broj registrovanih glasača – da sa registrovanih 46.249 glasača, „ima ih 5,7 odsto više nego 2021“, i kada više od 15% Srba napušta Kosovo.

“Između oktobra 2021. i marta 2024, 2.498 novih glasača je dodato, a broj albanskih glasača je bio veštački povećan za 12,42 odsto. Ako se tome doda onemogućavanje glasanja poštom za proterana lica, a takođe i kampanja zastrašivanja i ucena usmerena protiv Srba da ne učestvuju na takvom referendumu, očigledno je da Priština namerava da finalizuje progon Srba uz podršku ilegalnih opštinskih vlasti“, naveo je Vučić dodajući da je zbog toga odluka Srba da bojkotuju referendum razumljiva i jedina moguća.

Srbija ostaje posvećena Povelji UN i dijalogu pod okriljem EU, potrebno nam više UNMIK-a ne manje

Zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova Vučić je poručio da to nije liberalna, multietnična demokratija, već da galopira ka monoetničkom despotizmu.

“Bili smo već mesecima optuživani u brojnim međunarodnim medijima da ćemo pokrenuti agresiju kao da je to moguće da se uradi od nekoga ko deluje na sopstvenoj teritoriji – protiv Kosova ili protiv nekih drugih naroda u regionu. I niko nije rekao – ‘izvinjavam se, ili oprostite nam zbog ovih užasnih laži i neistina’. I želeo sam da vas još jednom uverim da je Srbija prilično posvećena i apsolutno privržena miru, međunarodnom javnom poretku, rezolucijama Ujedinjenih Nacija i procesu dijaloga pod okriljem Evropske unije i daćemo sve od sebe da održimo mir i stabilnost u regionu i uvek možete računati na ozbiljnost Srbije, i odgovoran pristup ovom pitanju“.

Ujedinjene Nacije kao poslednja instanca i uporište odbrane međunarodnog prava ne mogu da dozvole dvosmislenu fleksibilnost u proceni dramatičnih zločina protiv određenog stanovništva zato što time sistem zasnovan na Povelji Ujedinjenih Nacija samog sebe podriva i svoj autoritet.

“Danas su nam potrebne snažne i principijalne Ujedinjene Nacije više nego ikada, a situacija na Kosovu je dobra prilika za svetsku organizaciju da ojača svoj međunarodni autoritet“.

Stoga je UN pozvao da kao objektivni arbitar spreče „lukav etnički inženjering“ od strane Prištine.

“Kako bi se eliminisala i najmanja mogućnost da dođe do takvih dešavanja, smatramo da je neophodno da specijalna predstavnica primeni svoja ovlašćenja. Prosto rečeno, očigledno je da su nam hitno potrebna rešenja koja znače više Unmika, a ne manje“, naveo je Vučić u svom govoru pred Savetom Bezbednosti Ujedinjenih Nacija u Njujorku.

 

Povezane vesti:

Zijade u UN: Puna primena sporazuma pod posredstvom EU nikada nije bilo hitnije pitanje

Tenzije između Beograda i Prištine povećane, situacija na Severu Kosova ostala krhkaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.