RTK izvestila da Vučić „nastavlja sa propagandom“ o diskriminaciji Srba, Teljegrafi da ga „šokiralo prisustvo heroina“

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je sa propagandom u Savetu Bezbednosti, jer je izjavio da kosovski premijer Aljbin Kurti diskriminiše Srbe na Kosovu“, ovako je sinoć izvestila Radio televizija Kosovo.

„Vučić je na sednici SB UN, na kojoj se u ponedeljak razgovaralo o redovnom šestomesečnom izveštaju misije UN na Kosovu, rekao da ‘Kurti pravi režim srpskoj zajednici’ i da je za to, prema njegovim rečima, ‘nagrađen od strane međunarodne zajednice’,“ navodi RTK.

Vučić je tokom svog govora koristio termin „Kurtijev režim“.

Vučić: Kurti sabotažom okleva u pronalasku kompromisa, progoni srpske civile, nagrada umesto kazne, potrebno više Unmika

 

„On je rekao da je nedavna odluka kosovskih vlasti otežala život građanima srpske zajednice, jer penzioneri i prosvetni i zdravstveni radnici ne mogu da primaju plate iz Srbije“, piše RTK.

„Prema rečima predsednika Srbije, ni posle 11 godina od potpisivanja sporazuma sa Kosovom, uz posredovanje EU, obećanja nisu ispunjena, a to, prema njegovim rečima, dokazuje „nesposobnost EU da pomeri stvari.

Povodom jučerašnjeg procesa glasanja za smenu ili ostanak predsednika četiri opštine na severu Kosova, Vučić je rekao da je bojkot glasanja Srba razumljiv, jer je, prema njegovim rečima, napravljeno veštačko povećanje broja albanskih birača poslednjih meseci u severnim opštinama“.

Žrtve rata u delegaciji Osmani

Kosovska predsednica je na sednicu Saveta Bezbednosti UN, došla sa Fahrije Hoti, Vasfije Krasnići (Krasniqi), Eljhamom Mućoli (Elhame Muçolli) i Širetom Tajiri (Shyrete Tairi), koje je predstavila kao preživele silovanja i ratnih zločina.

Razlog je da bi se „pobrinuli da će se istina čuti i da će se istina braniti“, saopštila je uoči sednice, pozirajući sa njima na Ist Riveru.

O zločinima, za koje je navela da su one preživele tokom rata, poput Pokleka, Kruše i silovanja, govorila je pojedinačno, uz naznaku da su ovi zločini samo „delić od milion“.

Inače, sednica je malo kasnila upravo zato što je Osmani došla sa ovom delegacijom, dok je predsedavajuća sednice, zatražila da se ispoštuje protokol i da se pozovu.

Kosovski mediji javili su da im je Osmani navodno kazala kako nije htela da u salu uđe bez njih.

„Njima četiri preživelih iz rata nije dozvoljen ulazak u salu SB UN, Osmani odbila da učestvuje dok to nije objavio protokol“, jedan je od ovakvih naslova Teljegrafija.

Detaljno su, kao i ostali kosovski mediji, izvestili o govoru Osmani, o Vučićevom – tek po koju, a nekoliko je ključnih poruka Osmani plasirano u javnosti.

Za ključnu opredelili su se za podsećanje upravo onog što su preživele četiri žene koje je povela sa sobom.

Osmani je uprla prst u Srbiju, i aktuelnog predsednika Srbije kojeg je predstavila kao „Miloševićevog ministra propagande“, spominjući i „genocid“.

Osmani: Srbija koristi terorističku i kriminalnu taktiku da kontroliše i zastraši kosovske Srbe

Osmani: Tvrdnje Srbije o čišćenju i progonu kosovskih Srba politički su motivisane

Osmani na SB UN: Ljudi koji su izvršili napad u Banjskoj slobodno šetaju Srbijom

Mediji u PR: Osmani suočila Vučića sa preživelima iz rata, sklonio i zaštitio ratne…

Radio Televizija Kosovo je primetila i da su četiri žene žrtve rata, „iritirale“ predsednika Srbije, dok je Teljegrafi naveo da je „Prisustvo ovih heroina Kosova šokiralo Vučiča“.

Ovaj popularni prištinski portal predelio se i za naslov „Prisustvo silovanih žena u ratu na Savetu Bezbednosti zabrinulo Vučića i ruskog predstavnika„.

Dve od četiri Vjosa Osmani je predstavila kao žrtve ratnog silovanja, ostale dve preživele su zločine u Pokleku i Kruši.

Na dovođenje delegacije žena reagovali Vučić i Nebenzja

Vučić je, reagujući na obraćanje Vjose Osmani, iza koje su sedele žene, navodne svedokinje ratnih zločina srpskih snaga na Kosovu, ocenio da se radi o „političkom teatru“, ali i „zamci“ za Srbiju.

Srbija nije bila obaveštena o tome unapred, dok se od same Osmani, kazao je, „nije čula nijedna reč o izveštaju, ništa o poslednjih šest meseci“.

„Zašto nas niste obavestili ko će da bude član svake delegacije? Da li stvarno verujete da nije bilo silovanih Srpkinja na Kosovu tokom tog perioda? Mogu da vam pokažem da postoji jedna osoba koju ovde nisam mogao da dovedem kao deo svoje delegacije. To je Marica Mirić iz Bijelog Polja. Sa Kosova. Ta žena je u tom periodu bila silovana nekoliko puta, a onda zaklana. Ali to nije bila tema našeg današnjeg sastanka. O tome se radi. Molim vas sledeći put obavestite nas“, rekao je Vučić predsedavajućoj, koji je pokazao fotografiju stradale Marice Mirić.

I stalni predstavnik Ruske Federacije pri UN Vasilij Nebenzja pitao je UN „ko su osobe koje su sedele iza Vjose Osmani i koga one predstavljaju“.

„Ovo je kršenje procedure bez obzira na to ko je to uradio“, kazao je Nebenzja.

Predsedavajuća sednice, Vanesa Frejzer sa Malte, odgovorila je Vučiću da, kada je reč o delegaciji Prištine: „mi nemamo ništa s tim“. U jednom se čak trenutku čulo, kada je Vučić zatražio da odgovori, da je kazala: „O, moj Bože“.

Ukazala je na to da je dogovor bio da se odgovori na izlaganja ostave na kraju, na šta je Vučić kazao, da nije u pitanju odgovor na govor, već na nešto što se po prvi put dogodilo, a to je upravo dovođenje osoba koje nisu deo diplomatskog kora.

„Ovo je protokol Ujedinjenih Nacija i oni daju akreditacije. Kao što su radili i sa imenima vaše delegacije“, istakla je Frejzerova.

Inače tokom sednice između Vučića i Frejzer je u par navrata došlo da manjih verbalnih incidenata.

Nastup Osmani sa ženama žrtvama rata glavna vest za kosovsku javnost

Osmani je odgovorila da su žene u njenoj delegaciji „deo njenog kabineta“ i da su njene „savetnice“.

„Sa četiri heroine, braniteljkama istine“, poručila je Vjosa Osmani nakon sednice, uz fotografiju zagrljaja ovih žena u Njujorku.

Ova je slika samo na Fejsbuku, za pola sata ‘zaradila’ skoro 9 hiljada lajkova da bi do kraja večeri došla na skoro 20,000.

Banjska i „strah Srba od Srbije“

To da se „kosovski Srbi plaše Vlade Srbije“ je takođe jedan od naslova na RTK. Da Srbija koristi svoju „kriminalističku i terorističku taktiku kako bi zastrašivala Srbe“, piše Kallxo.

Konačno, pažnju su izazvali i delovi diskusija koji su se odnosili na napad u Banjskoj 24. septembra, a tu kosovski mediji takođe unisono u prvi plan prenose izlaganja predstavnika SAD, zamenika ambasadora ove zemlje u UN – Roberta Vuda, koji je kazao da Srbija „nije ništa uradila kako bi pronašla počinioce“.

„Samoproglašeni vođa Srba Milan Radoičić. Od ključne je važnosti da Srbija radi sa Kforom da spreči još jedan napad poput onog u septembru 2023“, ova se poruka ističe takođe.

Ostale poruke o „sjaju šamiona Kosovo“ i „strahu Srba od Srbije“

Nasuprot naslovima koji Srbiju portretišu u dominantno i veoma lošem svetlu, posebno su istaknute poruke o Kosovu kao „sjajnom primeru“, „svetioniku“ i „šampionu“ demokratije, napretka i razvitka, kako je to sama Osmani naglasila sinoć i inače ističe.

„Posle 25 godina, Kosovo sija uspehom i zastupa demokratske vrednosti kojima naglašava raznovrsnost, promovišući multietničnost i napredak ljudskih prava za sve“, kazala je Osmani.

„Kosovo je uspešnja priča koja ne samo da je prevazišla rat, već ima napredan nivo vladavine zakona i zaštite zajednica“, masovno se dele ove poruke Osmani na društvenim mrežama i u medijima.

„Sa samo 16 godina, Kosovo ostaje najproevropskija i pronatovska zemlja u regionu“, istakla je.

„Kosovo ostavlja trag širom sveta sportom, umetnošću i mladim predstavnicima u raznim oblastima. Sve ovo dokazuje da Kosovo ima narod koji se hrani nadom, radi bez ičega“, ređali su se komplimenti u govoru Osmani na sinoćnjoj sednici SB UN, dok su mediji, deleći ove vesti , ‘zarađivali’  brojne lajkove albanskih korisnika društvenih mreža.

Osmani o Kosovu pozitivno, Vorgučić: Nijedna vlast se nije lošije odnosila prema Srbima

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.