Do sada podneta ukupno 203 zahteva za zamenu vozačke dozvole

FOTO: KoSSev

Sedam je dana na snazi odluka kosovskog MUP-a kojom je omogućen prelazak sa srpske vozačke dozvole na kosovsku uz dokaz o uplati takse, lekarsko uverenje i pristanak da mu se ona prva fizički poništi. Kako se sa procesom započelo dan kasnije, odnosno 10. maja, sve do danas ukupno je 203 zahteva za ovu zamenu bilo, današnji je podatak iz Kosovske policije. Od tog broja, kažu podaci, više od polovine zahteva podneto je u opštinama na Severu Kosova.

Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova prošle nedelje je odlučilo da otvori mogućnost prelaska sa srpskih vozačkih dozvola izdatih za građane na Kosovu, za njih nelegalne – na kosovske vozačke dozvole.

Odluka je na snagu stupila 9. maja, a ta će mogućnost biti otvorena naredna tri meseca – sve do 9. avgusta 2024. godine. Po njegovom isteku saobraćanje na Kosovu sa srpskim dozvolama koje su izdavane za građane na Kosovu, više neće biti moguće.

Zbog neradnog dana, počela je zvanično da se primenjuje od 10. maja.

Od tog dana, pa do danas, ukupno je 203 zahteva za zamenu vozačkih podneto, podatak je iz Kosovske policije. A od toga, ukupan broj zahteva na Severu Kosova bilo je 126.

„Od 9. maja do danas bilo je 203 zahteva za zamenu srpske vozačke dozvole na RKS bilo. 38 zahteva bilo je u Leposaviću, 44 u Severnoj Mitrovici, 18 je bilo u Zubinom Potoku i 26 u Zvečanu. Sve ostalo predato je u drugim regionima na Kosovu“, kazao nam je zamenik komandira KP za Sever, Veton Eljšani.

Pojačano interesovanje za ovu mogućnost na Severu, pokazuje i to, kaže, da je od danas 40 predatih zahteva – 30 bilo na Severu.

Podsetimo, da bi se prijavili za prelazak sa srpske na kosovsku vozačku dozvolu, građani moraju posedovati: vozačke dozvole izdate od strane Republike Srbije za lica koja su položila vozački ispit za odgovarajuće kategorije posle 10.06.1999. godine, do 9. maja ove godine (dan stupanja na snagu Odluke kosovskog MUP-a).

Vozačke dozvole bivše SFRJ ili bivše SRJ, za lica koja su položila vozački ispit za odgovarajuće kategorije na Kosovu pre 10. juna 1999. godine, ali im je produžen rok važenja od strane Republike Srbije i nakon 10. juna 1999. do 9. maja.

Dokumentacija koju građani, uz zahtev, moraju dostaviti Centru za opremanje dokumentima koji se nalazi u opštini je – kopija kosovske lične karte, original vozačka dozvola koja je izdata od strane srpskih vlasti, lekarsko uverenje za opremanje sa vozačkom dozvolom i dokaz o uplati takse.

Kada je reč o lekarskim uverenjima, neće se za ovaj proces prihvatati onaj iz srpskih zdravstvenih institucija, već isključivo iz kosovskih. Za kategoriju B/BE cena uverenja iznosi 20 evra, a za C i D je 50 evra. Pomenuta taksa plaća se 15 evra.

Ujedno, i dodavanje kategorija sa srpske na kosovsku vozačku dozvolu – takođe je dozvoljeno za lica koja su položila ispit za odgovarajuće kategorije posle 10. juna 1999. godine do 9. maja. Za to je građanima dodatno, pored ostale dokumentacije, potrebna i – original vozačka dozvola UNMIK ili RKS.

Ceo proces opremanja kosovskom vozačkom dozvolom traje 15 dana, a pri uzimanju ove, srpska vozačka koju je podnosilac zahteva predao, vraća mu se kao nevažeći dokument, odnosno kosovske institucije ga fizički poništavaju.

Pri uzimanju kosovske vozačke, srpska se buši, do sada podneto 77 zahteva za zamenuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.