Kosovo bi moglo da dobije prvu kandidatkinju za premijerku

Prema pisanjima prištinske Gazete Express, poslanica LDK, Vjosa Osmani, mogla bi da bude kandidatkinja ove najveće parlamentarne partije na Kosovu za premijerku na predstojećim izborima.

Ostavka Ramuša Haradinaja na mesto kosovskog premijera zatekla je celu političku scenu na Kosovu, ali najviše opozicionu LDK koja se nalazila u procesu unutrašnjih izbora i koja zbog nejasnog liderstva nije bila spremna za izbore. Međutim, kako su pojedini mediji izveštavali, na odluku o raspisivanju izbora čekalo se upravo zbog jučerašnje izborne sednice članstva LDK na kojoj je za lidera partije po treći put izabran Isa Mustafa.

Očekuje se da će razrešenje situacije unutar LDK ubrzati rešavanje situacije nastale ostavkom Haradinaja i da će u Prištini ubrzo biti određen datum izbora. Dan pre sednice LDK, predsednik kosovske skupštine, Kadri Veselji je zakazao sednicu predsedništva skupštine na kojoj treba razmatrati zakazivanje plenarne sednice za raspuštanje skupštine čime će se proceduralno ubrzati raspisivanje vanrednih opštih izbora.

LDK i Samoopreljenje su trenutno najveće opozicione parlamentarne partije, u sadašnjem sazivu Skupštine Kosova. LDK je na prethodnim izborima osvojila 25 poslaničkih mandata i time postala poslanička grupa sa najviše poslanika u kosovskoj skupštini, dok je Samoopredeljenje inicijalno osvojilo 31 poslanički mandat, ali je nakon cepanja partije i odlaska 12 poslanika koji su kasnije osnovali partiju PSD na čelu sa Špendom Ahmetijem, poslanička grupa Samoopredeljenje spala na 19 poslanika.

Sednica LDK rezultirala je i povećanim pritiskom još jedne opozicione partije Samoopredeljenja na novoizabranog, starog lidera LDK, da formiraju predizbornu koaliciju.

„Građani očekuju jedno veliko predizborno jedinstvo i ima izgleda da bilo koje odstupanje od ovog istorijskog očekivanja bude kažnjeno od strane glasača. #vladakurti“, upozorio je član Samoopredeljenja, Il Rugova, lidere LDK.

Međutim, kako navodi Gazeta Express, predizborna koalicija nije sve što Samoopredeljenje želi od LDK, ova partija će tražiti i da kandidat koalicije za premijera bude upravo njihov lider, Aljbin Kurti.

Koaliciju na čelu „sa jednim poznatim i neucenjenim premijerom, sa Aljbinom Kurtijem“, zatražila je od LDK Arberije Nagavci, još jedna članica Samoopredeljenja.

Ipak, pozivajući se na komentar jednog od vodećih osoba u LDK, gradonačelnika Gnjilana Ljuftija Hazirija, Gazeta Express iznosi ocenu da je on ukazao na to da bi Vjosa Osmani, poslanica LDK, mogla biti kandidatkinja ove partije za kosovsku premijerku. Osmani bi bila prva žena kandidovana za čelo izvršne vlasti na opštim izborima na Kosovu ikada.

„Vjosa Osmani je uvek imala prilike i imaće. I danas je potvrđeno i to pitanje. LDK je jedinstvena i očekuje se veliki povratak LDK ali se ne vezuje ni za jedno posebno ime. LDK ima jednu veliku ekipu i ekipa će izaći kao pobednik, ne pojedinac. Spekulativno je baviti se pojedincem. Od danas, LDK će raditi sa timom, a ne pojedincem“, rekao je Haziri.

Sam Haziri, negirao je da ima ambicije da bude kandidat za premijera, budući da ga interesuje samo funkcija gradonačelnika koju trenutno obavlja. Pored Agima Velijua, Haziri je bio jedan od lidera LDK za kog se smatralo da bi mogao biti izabran za predsednika LDK.

Vjosa Osmani je inače na parlamentarnim izborima 2017. osvojila preko 64.000 glasova. Bila je poslanica sa ubedljivo najvećim brojem glasova i plasirala se kao druga na listi predizborne koalicije LDK i Pacolijeve AKR. Osmani je osvojila duplo više glasova nego na primer lider NISMA-e, Fatmir Ljimaj i lider AKR, Bedžet Pacoli, dok je dobila oko duplo manje glasova od Kadrija Veseljija, Ramuša Haradinaja, Aljbina Kurtija i Avdulaha Hotija. Međutim, sa izuzetkom Haradinaja, svi navedeni kandidati za poslanike bili su na čelu liste, što Osmani čini poslanicom sa najvećim brojem pojedinačnih glasova građana koja nije istovremeno bila i na čelu liste.

Povezani članci:

Ramuš Haradinaj podneo ostavku, dobio poziv iz Haga u svojstvu osumnjičenog

Tači traži od Koalicije PAN da predloži kandidata za novog premijera, Veselji odbio, izbori za njega izvesni

Isa Mustafa reizabran na mesto lidera LDK

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.