Dačić: Spisak Prištine od 117 zemalja koje priznaju nezavisnost Kosova razbijen

Dačić Novo jutro
Foto: Printscreen, Youtube, Pink

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je spisak Prištine sa 117 država koje su priznale nezavisnost Kosova „potpuno razbijen“ i dodao da je cilj Srbije da taj broj padne ispod 97 zemalja, što je manje od polovine članica UN.

Dačić je naveo da od 117 zemalja za koje Priština tvrdi da su priznale kosovsku nezavisnost, Nigerija, Uganda i Mali to nikada nisu uradile, dok je 14 zemalja povuklo odluku o priznanju.

„Na njihovoj listi su i zemlje koje zvanično kažu da su zamrznule odluku o priznanju, poput Egipta i Perua. Taj spisak Prištine od 117 zemalja je potpuno razbijen, nama je cilj da taj broj padne ispod 97 što je manje od polovine članica UN jer nam je bitno da kod glasanja u međunarodnim organizacijama imaju perspektivu da ne mogu da prođu“, kazao je Dačić za TV Pink.

Prema njegovim rečima, Priština stalno provocira pokušajima da postane član međunarodnih organizacija poput INTERPOL-a, UNESCO-a ili Svetske carinske organizacije.

„Mi uspevamo to da sprečimo kada nam procedura dozvoljava, ali je bitno reći da je i glasanje u INTERPOL-u pokazalo da je pitanje Kosova živo i da nije rešeno kao što to govore u Prištini“, naveo je Dačić.

Šef srpske diplomatije je najavio i da je Somalija na putu da preispita svoju odluku o priznanju Kosova. Kako objašnjava, tokom njegove posete predsedniku Somalije, upitao je zašto je Somalija priznala Kosovo kada je i samoj Somaliji pre nekoliko godina deo teritorije Somalilend jednostrano proglasio nezavisnost na šta mu je predsednik Somalije rekao da je odluku o Kosovu donela prelazna vlada i da će odluka te vlade biti preispitana.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.