Kosnet: Ohrabruje razrešenje osuđenika i pisanje medija o angažovanju drugog ratnog zločinca

Ambasador SAD u Prištini, Filip Kosnet (Philip Scott Kosnett)
Foto: KoSSev

„Ohrabrujuće je videti razrešenje sa funkcije nekih osuđenih pojedinaca“ poručio je danas američki ambasador u Prištini, Filip Kosnet, dodavši da mu je drago što „mediji pišu o angažovanju drugog ratnog zločinca“. Ova reakcija američkog ambasadora dolazi nekoliko dana nakon razrešenja političkog savetnika kosovskog premijera, Suljejmana Seljimija, inače osuđenog za ratni zločin protiv civilnog stanovništva ali i otkrića da je u isto vreme i kosovski predsednik angažovao ratnog zločinca, Rustema Mustafu, za savetnika u svom kabinetu.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj, ovog ponedeljka, nakon četiri meseca angažovanja, razrešio je dužnosti svog savetnika, osuđenika koji se trenutno nalazi na uslovnom otpustu Suljejmana Seljimija.

Tri dana kasnije, po objavljivanju izveštaja Kosovske agencije za borbu protiv korupcije, otkriveno je da je istovremeno i kosovski predsednik, Hašim Tači, za svog savetnika angažovao Rustema Mustafu, takođe, osuđenog za ratni zločin.

Ambasador SAD u Prištini, Filip Kosnet, u današnjoj objavi na Tviteru, ne navodeći konkretna imena, poručio je da je „ohrabrujuće to što oni koji su osuđeni bivaju razrešeni sa funkcije“ i poručio da bi to „trebalo da postane standardna procedura za Vladu“.

Osvrnuo se na medijske navode o imenovanju drugog ratnog zločinca, navodeći da bi se „jedino razrešenjem pokazalo da se poštuje vladavina prava“.

Osim što su Mustafa i Seljimi bili angažovani kao savetnici najviših kosovskih zvaničnika, zajedničko im je i to da je obojicu ispitao Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu.

Mustafa, koji je već osuđen zbog nezakonitog zadržavanja, pritvaranja i maltretiranja Albanaca tokom rata na Kosovu, ispitan je u Hagu januara prošle godine u svojstvu, kako je sam izjavio, „osumnjičenog svedoka“.

Seljimi, sa druge strane, osuđen je za ratne zločine u slučaju Drenica, 25. januara pušten na uslovni otpust sa izdržavanja kazne zatvora, Specijalno tužilaštvo ispitalo ga je februara u Prištini.

„Da osuđenim ratnim zločincima nije mesto u kosovskoj vladi“, ambasador SAD poručio je odmah nakon imenovanja Seljimija za savetnika premijera Kosova.

Kosnet se oglasio i nakon pisanja kosovskih medija o mogućnosti ponovnog imenovanja Seljimija za ambasadora u Tirani.

Ne navodeći konkretno ime upitao je „kakvu poruku Kosovo šalje svetu kada imenuje osuđenog ratnog zločinca za ambasadora?“ i poručio da se SAD snažno zalažu protiv „takvog poteza“.

Nakon toga, usledilo je i saopštenje Američke ambasade u Prištini u kojem je izražena „duboka zabrinutost zbog imenovanja nekvalifikovanih osoba na visokim pozicijama u vladi od strane Vlade Kosova – uključujući i osobe osuđene za ratne zločine“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.