Koha: Rakić i Jevtić glasali protiv programa Hotijeve vlade

sednica vlade
FOTO: Koha

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Na prvoj sednici vlade na čelu sa Avdulahom Hotijem (Avdullah Hoti), nakon ceremonijalne, usvojen je program vlade za period od 2020-2023, prenosi Gazeta Express.

Nakon što je premijer Hoti predstavio program, pominjući glavne ciljeve, govorili su i ministri ove vlade, koji su, prema navodima resornih ministarstava, naglasili svoje prioritete.

Međutim, kada je Hoti zatražio od ministara da glasaju o programu vlade, nisu svi glasali „Za“.

Potpredsednik vlade i ministar lokalne samouprave, Goran Rakić i ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić, glasali su protiv programa vlade kojom upravlja Avdulah Hoti.

Rakić, lider i Jevtić potpredsednik Srpske liste – potpisali su koalicioni sporazum sa Demokratskim savezom Kosova, strankom koja je kritikovana zbog toga što nije objavila ovaj sporazum. Međutim, tekst koalicionog sporazuma objavljen je na dan glasanja o Hotijevoj vladi.

Sporazumom su se obe strane složile da se uklone prepreke i nastavi dijalog.

Srpska lista izrazila je nezadovoljstvo odlukom o reciprocitetu koja je doneta odlukom vlade na čelu sa Aljbinom Kurtijem.

KoSSev: Usvojen program vlade – borba protiv pandemije i ekonomski oporavak prioriteti

Danas je u Prištini održana redovna sednica kosovske vlade na kojoj je usvojen program upravljanja za period od 2020-2023. godine.

Borba protiv pandemije i ekonomski oporavak naznačeni su kao ključni prioriteti Hotijeve vlade.

Osim toga, naznačeni su i drugi – „jačanje države, unapređenje demokratije, borba protiv negativnih pojava – kriminala i korupcije, preuzimanje odgovornosti za unapređenje dijaloga sa Beogradom u saradnji sa EU i SAD, bez promena granica ili razmene teritorija“.

Hoti je na sednici kosovske skupštine na kojoj je izglasana vlada predvođena LDK naznačio neophodnost saradnje sa opozicijom, o tome je danas takođe govorio.

„Pokušaću da stvorim atmosferu saradnje sa opozicijom o vitalnim pitanjima koja su u interesu zemlje i odlučivanje u širokim i sveobuhvatnim konsultacijema, a posebno kada je dijalog sa Srbijom u pitanju“.

Hoti je juče preuzeo dužnost premijera, nakon što je prethodnog dana izglasana koaliciona vlada koju čine LDK, AAK, Nisma, Srpska lista i druge manjine, sa minimalnim 61 glasom. Ceremoniji, međutim, nije prisustvovao bivši kosovski premijer, Aljbin Kurti, te je Hoti dužnost preuzeo sam.

Kosovska vlada je danas ujedno donela odluku o izdvajanju 25 hiljada evra za porodicu mladića iz Gnjilana, Agona Musljiua, koji je preminuo u karantin zoni u Studentskom centru.

Pročitajte još:

Koalicioni sporazum SL i LDK: Ukloniti prepreke za dijalog; Bez zahteva za sprovođenje ZSO

Potvrđena „Vlada dijaloga“ na čelu sa Hotijem

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.