Koronavirus: Dva pacijenta u teškom zdravstvenom stanju

infektivna klinika
FOTO: Gazeta Express

U Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Kosova još uvek su 11 pacijenata zaraženih COVID – 19, dok dva pacijenta koja su već izlečena od ove bolesti, nastavljaju lečenje na ovoj klinici zbog drugih pratećih bolesti, prenosi RTK.

Direktorica ove klinike Ljindita Beriša (Lindita Berisha) rekla je za Teljegrafi da je stanje jednog pacijenta koji se oporavio od COVID -19 ozbiljno.

„U Klinici za infektivne bolesti postoji 11 slučajeva koji su pozitivni na COVID -19. Od ovih 11 slučajeva, njih 5 je na terapiji kiseonikom. Još tri slučaja čekaju rezultate. Dva negativna slučaja nastavljaju lečenje. Na intenzivnoj nezi su dva pacijenta, jedan je pozitivan na COVID -19 i leči se kiseoničkom terapijom, dok postoji još jedan slučaj koji je izlečen od COVID -19, ali se još uvek leči, jer je u teškom stanju zbog drugih bolesti“, rekla je Beriša.

Prvi slučajevi COVID -19 na Kosovu zabeleženi su 13. marta. Od tog datuma do 4. juna identifikovano je 1.147 slučajeva ovog virusa sa ukupno 30 žrtava. Dok se 874 pacijenta oporavilo.

U Nacionalnom institutu za javno zdravlje kontinuirano tokom 24 sata kontaktiraju i nadgledaju sve kontakte slučaja, kao i kontakte kontakata, koje obavezuju da idu na samoizolaciju i potraže lekarsku pomoć ako imaju simptome.

RTKPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.