Blog 180. dan epidemije: Korona protiv morske soli

Srbija od petka u 18 sati uvodi nadzor nad putnicima koji se vrate iz inostranstva, izjavila je juče zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević i pozvala sve koji se nalaze u zemljama u okruženju da se vrate do petka. Oni treba da „imaju na umu da je veći procenat zaražavanja tamo“, dok je situacija u Srbiji povoljnija. Za to vreme društvene mreže obiluju fotografijama sa kristalno prozirnom morskom vodom, polupraznim plažama, punim tanjirima iz mediteranske kuhinje, koje srpski turisti objavljuju sa, za mnoge dalekih obala iz samo par zemalja u koje su mogli letos. Treba se vratiti upravo odatle, tako bar kaže domaća struka, i to do petka, kada na snagu stupa odluka o nadzoru građana koji su doputovali iz inostranstva. Nadzor, međutim, ne podrazumeva ni karantin ni samoizolaciju već „pojačanu dinamiku javljanja zdravstvenim institucijama“.

Zemaj: Epidemiološka situacija stabilna, radi se na novim merama

Epidemiološka situacija na Kosovu je stabilna, poručio je večeras kosovski ministar zdravlja, Armend Zemaj ujedno saopštivši da se analizira situacija s ciljem uvođenja novih mera.

Zemaj se danas sastao sa direktorom NIJZ Kosova, Naserom Ramadanijem, predsednikom savetodavnog Odbora Ljulj (Lul) Rakom i saradnikom kosovskog premijera, Visarom Berišom (Berisha).

„Na radnom sastanku sa Ramadanijem, Rakom i Berišom analizirali smo situaciju u vezi sa kovid-19 i korake koje moramo preduzeti u narednim danima u vezi sa novim merama. Sada kada je većina škola otvoreno, veoma je važna saradnja svih građana, kako bi se sprečilo širenje kovid-19“, naglasio je Zemaj.

Ujedno je i skrenuo pažnju da je neophodno poštovati zaštitne mere u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Još dve osobe preminule u Srbiji, novoobolelih 74

U Srbiji je do 15 časova registrovano još 74 slučaja infekcije koronavirusom, dve osobe su preminule, dok je 365 pacijenata hospitalizovano, saopšteno je na sajtu covid19.rs.

Opširnije u posebnoj vesti.

Priština 24 časa: Preminula jedna osoba, novoinficiranih 71

U poslednja 24 časa na Kosovu je registrovano još 71 slučaj inficiranja virusom korona, preminula je jedna osoba, dok je broj izlečenih pacijenata , saopštio je kosovski Institut za javno zdravlje.

Opširnije u posebnoj vesti.

U Kraljevu danas bez novozaraženih

U Kraljevu su u poslednja 24 časa obrađena 22 uzorka na koronavirus i nijedan nije pozitivan, podaci su Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, objavljeno je na sajtu grada.

Ukupan broj registrovanih na koronavirus u tom gradu od početka epidemije do danas je 1.400.

Od poslednjeg izveštaja, sa teritorije grada Kraljeva, u Opštoj bolnici „Studenica“ nije bilo preminulih.

Četiri novozaražena u Mačvanskom okrugu, ove godine bez vašara u Šapcu

Tri nova slučaja koronavirusa registrovana su u Šapcu i jedan u Loznici. Aktivno obolelih u Mačvanskom okrugu je 80, prenosi RTS.

Prema mišljenu Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje, čuveni Malogospojinski vašar u Šapcu se ove godine ne može održati. Mišljenje Zavoda za javno zdravlje o organizaciji vašara zatražilo je Javno komunalno preduzeće „Stari grad“ Šabac.

„Smatramo da još nije vreme za ovakvo okupljanje i da je i dalje velika mogućnost zaražavanja. Na ovakvim manifestacijama ne postoji mogućnost kontrolisanja mera koje su propisane Uredbom o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid 19, kao i Uredbom koju je donela Vlada“, navodi se između ostalog u odgovoru Zavoda za javno zdravlje.

U Kragujevcu i dalje nesigurno, virus potvrđen kod svake desete testirane osobe

Epidemiološka situacija u Kragujevcu je i dalje nesigurna budući da je veliki broj pozitivnih na koronavirus u odnosu na testirane, ocenio je epidemiolog Instituta za javno zdravlje (IZJZ) Kragujevac Predrag Delić, prenosi N1.

On je jutros na TV Pink rekao da je od ukupnog broja testiranih deset odsto pozitivno i da se dnevno testira od 150 do 200 ljudi.

Delić je rekao da je ovaj podatak rezultat pre svega organizovanja proslava i da nije visok broj pozitivnh na kovid-19 među povratnicima sa letovanja u Crnoj Gori.

Kragujevac je viđen kao potencijalno žarište na sastanku republičkog Kriznog štaba, održanom juče Beogradu.

KP najavljuje proteste: Nećemo kontrolisati ko nosi masku ukoliko ne budemo uključeni u odluku o dodatku na platu

Danas ističe rok za Vladu Kosova da ispuni zahtev Kosovske policije da i njeni službenici budu obuhvaćeni odlukom o dodatku od 300 evra na plate za jul i avgust. Ako izvršna vlast ne ispuni ove zahteve i one koji se odnose nadoknadu prekovremenog rada, Sindikat Kosovske policije upozorava na protest.

To su najavili čelnici Policijskog sindikata danas na sastanku Odbora za pitanja bezbednosti i odbrane, na kojem su poslanici obavešteni o njihovim zahtevima.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Do sada 10 policajaca izgubilo bitku sa koronom

Od početka pandemije preko 600 službenika Kosovske policije bilo je zaraženo virusom korona, dok je nih desetoro izgubilo bitku sa virusom, rekla je predsednica policijskog sindikata Valjbona Kamberi na sednici skupštinskog odbora za bezbednost.

Srđa Janković: Nema zakonske prinude, građani se javljaju na dobrovoljnoj bazi

Imunolog dr Srđa Janković kaže da nova mera nadzora građana koji se vraćaju iz zemalja sa većim brojem slučajeva koronavirusa od Srbije ne znači ograničenje slobode kretanja niti plaćanje bilo kakvih kazni, već obavezu redovnog javljanja nadležnom lekaru u kovid ambulanti, i to telefonom ili elektronskim putem.

„To je pre svega namenjeno zdravim osobama, a oni sa simptomima će se naravno javiti u ambulantu. Za sada još nismo utvrdili dinamiku javljanja, ali do petka (u 18 časova kada ova mera stupa na snagu) biće rečeno u kom intervalu će se javljati ljudi. Poenta je da oni budu pod nadzorom, da bi se zaštitilo njihovo i zdravlje stanovnika“, rekao je Janković u Novom danu na TV N1.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

U Jablaničkom okrugu u poslednja 24 časa bez novozaraženih

U poslednja 24 sata na teritoriji Jablaničkog okruga nije bilo novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Kako je saopštio Zavod za javno zdravlje Leskovac, u poslednja 24 sata iz laboratorije „Vatreno oko“ i Instituta za javno zdravlje u Nišu stigla su 34 rezultata, od čega za grad Leskovac 26, i svi su sa negativnim nalazom.

Trenutno se iz laboratorije „Vatreno oko“ čeka još 50 rezultata sa Jablaničkog okruga za lica koja su uzorkovana u Zavodu za javno zdravlje Leskovac, Opštoj bolnici Leskovac i domovima zdravlja Jablaničkog okruga u prethodnim danima.

U Čačku hospitalizovano 11 pacijenata

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovano je 11 pacijenata, javlja RTS.

U protekla 24 časa otpuštena su 2 pacijenta. Preminuo je pacijent iz Ivanjice.

Za poslednja 24 časa u prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije pregledana su 22 pacijenta.

Peć: Na bolničkom lečenju 32 kovid pacijenta

U Opštoj bolnici u Peći leči se 32 kovid pacijenta, jedan od njih je na respiratoru, a 19 prima kiseoničku terapiju. Šest pacijenata je u teškom opštem zdravstvenom stanju, saopšteno je iz ove bolnice.

Tokom jučerašnjeg dana, u ovoj bolnici je izlečeno pet kovid pacijenata

KP juče propisala preko 700 kazni zbog kršenja epidemioloških mera

Službenici Kosovske policije izdali su tokom jučerašnjeg dana 769 novčanih kazni na osnovu Zakona o covid-19, navodi se u dnevnom izveštaju Kosovske policije.

Koliki je rizik po građane Srbije koji letuju u Crnoj Gori, Hrvatskoj i BiH

U nastavku možete pogledati trenutni presek stanja i kretanje epidemioloških podataka u poslednjih 14 dana u sve tri države, kao i uslove koje državljani Srbije treba da ispune da bi ušli u Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu ili Hrvatsku. Presek donosi N1.

Crna Gora:

Broj novoobolelih u Crnoj Gori konstantno raste od 31. avgusta, a najkritičnije je bilo 9. septembra kada je registrovano čak 219 novih slučajeva koronavirusa. U porastu je i broj aktivnih slučajeva, koji se utrostručio u odnosu na poslednji avgustovski dan – sa 714 skočio je na 2.085.

U poslednja 24 sata zabeležena su još 182 slučaja koronavirusa, dok su dve osobe preminule. Ukupan broj zaraženih od izbijanja epidemije u Crnoj Gori je 6.712, a od posledica koronavirusa preminulo je ukupno 120 osoba. Najkritičnija situacija je u Beranama, gde je, prema poslednjim zvaničnim podacima, broj aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika čak 1.283 – skoro četiri puta više od proseka na nacionalnom nivou.

Bosna i Hercegovina:

Broj novoobolelih u Bosni i Hercegovini u poslednjih 14 dana kreće se na nivou od oko 300 dnevno, izuzimajući 6. i 7. septembar, kada je evidentiran 121, odnosno 100 novih slučajeva koronavirusa. Blagi rast registrovan je i kad je reč o aktivnim slučajevima, čiji broj od 29. avgusta ne pada ispod 6.000.

Od poslednjeg preseka stanja, pre 24 sata, u Bosni i Hercegovini je potvrđeno 169 novih slučajeva koronavirusa, dok je od posledica infekcije preminulo devet osoba. Dosad je u BiH potvrđeno 23.635 slučajeva koronavirusa, preminulo je 705 osoba, a trenutno su aktivna 6.764 slučaja.

Hrvatska:

Broj novozaraženih na dnevnom nivou u Hrvatskoj počeo je da raste sredinom avgusta, da bi 3. septembra bio registrovan rekordan broj novih slučajeva (369) od početka epidemije u toj državi.

U poslednjih 14 dana broj novoobolelih u Hrvatskoj oscilira, uz tendenciju pada, pa je tako samo jednom nakon 5. septembra bilo evidentirano više od 300 novih slučajeva koronavirusa. U poslednja 24 sata otkriveno je 65 novozaraženih, što je najmanji broj još od 10. avgusta.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je 2.220, najviše u Splitsko-dalmatinskoj županiji (490) i Gradu Zagrebu (390), dok je epidemiološka situacija mnogo bolja u Istri, gde je trenutno registrovan 51 slučaj koronavirusa.

Uslovi za ulazak u Crnu Goru, Hrvatsku i BiH:

Najstrože uslove državljani Srbije moraju da ispune prilikom ulaska u Hrvatsku, nešto blaže kriterijume propisala je Crna Gora, dok za ulazak u Bosnu i Hercegovinu i dalje ne postoje nikakva ograničenja.

Državljani Srbije mogu da uđu u Hrvatsku ukoliko imaju regulisan boravak, uz obavezan zdravstveni nadzor, 14-dnevnu samoizolaciju/karantin. Ta mera se može skratiti na sedam dana ako lice o svom trošku uradi test po ulasku u Hrvatsku i isti bude negativan.

Lica koja putuju zbog turističkih ili drugih privrednih interesa, školovanja, neodložnih razloga (npr. vlasnici nekretnina u Hrvatskoj) ili drugih ličnih neodložih razloga, mogu ući u Hrvatsku bez obaveze samoizolacije, uz posedovanje negativnog PCR testa, ne starijeg od 48 sati.

Za lica u tranzitu nije potreban test, ali je neophodan dokaz da im je odobren ulazak u sledeću zemlju. Tranzit ne sme biti duži od 12 sati. Državljani zemalja EU i Šengena mogu ulaziti u Hrvatsku bez ograničenja.

Državljani Srbije mogu ući u Crnu Goru uz posedovanje jednog od sledećih testova: negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, pozitivan rezultat serološkog testa – antitela klase IgG, ne stariji od 30 dana, ili negativan rezultat serološkog testa na antitela klase IgM (ELISA), ne stariji od 72 sata. Test mora da bude izdat od strane registrovane laboratorije.

Takođe, pored jednog od navedena tri testa, neophodno je da lice u periodu od 15 dana pre ulaska u Crnu Goru nije boravilo u nekoj od država iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru. Obaveza posedovanja testa ne odnosi se na decu do navršene pete godine života.   U Bosnu i Hercegovinu državljani Srbije i dalje mogu da uđu bez ograničenja. Od 12. septembra za ulazak u BiH stranim državljanima je potreban negativan PCR test, ali su državljani Srbije i Crne Gore izuzeti iz te odluke.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.