Osuđeni za trgovinu preko 55 kg marihuane iz Albanije traže od Apelacionog suda da im smanji kaznu

Izvor: Kallxo (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Apelacioni sud ispituje slučaj četvorice optuženih koje je sud u Prištini osudio na ukupno 12 godina i 10 meseci zatvora i novčanu kaznu od 37.500 evra. Adama Nezaja, Isljama Bašu (Islam Basha), Ljavdrima (Lavderim) Osmanija i Vegima Esatija, Specijalno tužilaštvo tereti za trgovinu marihuane u količini od 55 kilograma od Albanije do Kosova.

Optuženi su iz Albanije, a jedan od njih, Vegim Esati, takođe ima srpsko državljanstvo. Prema presudi koju je objavio prvostepeni sud, optuženi Adam Nezaj, koji se izjasnio krivim, osuđen je na dve godine i deset meseci zatvora i novčanu kaznu od 7 hiljada evra, Isljam Baša na tri godine i 6 meseci zatvora i novčanu kaznu od 10 hiljada evra, dok je optuženi Ljavdrim Osmani osuđen na tri godine i 6 meseci zatvora i novčane kazne od 10 hiljada evra, dok je Vegim Esati za neovlašćenu prodaju opojnih droga osuđen na tri godine zatvora i novčanu kaznu od 10 hiljada evra. Za nelegalno posedovanje oružja kažnjen je sa 500 evra koje treba da isplati u roku od 15 dana od dana pravnosnažnosti presude.

Sud je takođe izrekao dodatnu kaznu četvorici optuženih, oduzevši im 55 kg opojne supstance marihuane, dok su optuženom Adamu Nezaju, prema odluci suda oduzeti automobili marke „Citroen“, dva mobilna telefona i gotovina u iznosu od 2.573 evra i 750 leka.

Specijalno tužilaštvo podnelo je žalbu na pomenutu presudu zbog odluke o krivičnoj sankciji, gde je prema žalbi zatražilo od suda da optuženima izrekne veće kazne.

Na ročištu nije bio predstavnik Apelacionog tužilaštva, a jedan od razloga zbog kojih je trebalo povećati kaznu za okrivljene bio je taj što se krivična dela za koja su optuženi proglašeni krivim uvek povećavaju, za šta je po tužilaštvu polazna tačka kazne protiv optuženih trebalo da bude sedam godina.

I ublažavanje kazne za optužene, njihovo puštanje ili eventualno povratak predmeta na ponovno suđenje Apelacionom sudu optuženi su zatražili preko svojih branilaca.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.