Haradinaj: SAD da razumeju Kosovo, nisam ni hrabar ni arogantan, takse ostaju do priznanja

Kosovski lideri okupili su se večeras na još jednom nenajavljenom sastanku, zaključak i ovog sastanka – vlada neće ukinuti odluku o taksama.

Na sastanku kosovskih lidera u jednom prištinskom restoranu večeras su pored kosovskog predsednika, Hašima Tačija, i premijera Haradinaja, prisustvovali i ministri spoljnih poslova, trgovine, unutrašnjih poslova i infrastrukture – Bedžet Pacoli, Endrit Šalja, Ekrem Mustafa i Palj Ljekaj.

Do sastanka je došlo nakon što je danas ambasador SAD u Prištini, Filip Kosnet, uručio pismo dva zvaničnika Stejt departmenta i jednog zvaničnika Nacionalnog saveta za bezbednost SAD u kom se izražava neverica zbog „olake“ odluke Kosova da „ignoriše savete“ SAD i upozorava Vlada Kosova da dok ne suspenduje odluke o taksama ne može da očekuje da se odnosi Kosova i SAD „vrate na prethodan, zavidni nivo“.

Nakon sastanka, medijima se obratio samo Ramuš Haradinaj. Kosovski premijer je pozvao SAD da razumeju poziciju Kosova, a svoje koalicione partnere da budu ujedinjeni i istraju u odluci da ne ukinu takse.

Sastao sam se sa ambasadorom Filipom Kosnetom, koga mnogo poštujem. On je bio jasan, tražio je da Kosovo suspenduje takse i predao pismo liderima svih institucija. Mi smo mu objasnili našu poziciju, rekli da volimo Ameriku ali da se nećemo pokoriti Srbiji,“ rekao je Haradinaj, prenosi Klan Kosova.

Haradinaj je dodao i da njegova odlučnost nije „ni hrabrost ni arogancija“ već da on želi da „nakon 20 godina razreši situaciju koju je stvorila Srbija“.

S druge strane, kosovski predsednik, Hašim Tači, gostujući večeras na televiziji RTSH zapitao je da li je šteta koja je načinjena Srbiji vredna odnosa Kosova sa SAD-om:

„Ne verujem da na Kosovu postoji jedan lider koji se oseća dobro zbog toga što smo oštetili Srbiju za par miliona evra na račun SAD-a,“ rekao je Tači, prenosi Klan Kosova.

Tači je dodao i da Kosovo ne treba da bude strana koja blokira dijalog.

„Kosovo ne treba da bude strana koja postavlja prepreke procesu dijaloga. Verujem da ćemo u danima i nedeljama koje dolaze naći kreativno rešenje,“ rekao je Tači, prenosi Klan Kosova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.