Stoltenberg: Jasno sam stavio do znanja Haradinaju da KBS ne može na Sever bez dozvole KFOR

Haradinaj Stoltenberg

„Postoji Briselski sporazum iz 2013. koji jasno predviđa da KBS ne može da uđe na Sever bez dozvole komandanta KFOR-a. Ovo sam jasno stavio do znanja u mom razgovoru sa Haradinajem,“ ponovio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, u izjavi za KTV, prenosi Koha. Stoltenberg je ovim odgovorio na jučerašnju izjavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, da je NATO-u predat „novi operativni plan za celu zemlju“, te da „nema više juga i severa“.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je juče da od Kosova očekuje da poštuje međunarodne sporazume, uključujući i Briselski sporazum i podsetio da KBS ne može da vrši operacije na Severu bez prethodnog odobrenja NATO-a. 

Na ovu izjavu reagovao je kosovski premijer Ramuš Haradinaj, rekavši da je NATO-u predat novi protokol za operacije na Kosovu, „za celu zemlju – nema više juga i severa,“ preneo je juče Klan Kosova

Dodao je da je „Vojsku Kosova“ izglasalo više od 2/3 poslanika Skupštine i da su oni glasali za jedinstvenu vojsku bez razlika na jug, sever, zapad ili istok.

Upitan danas da prokomentariše Haradinajeve navode, Stoltenberg je još jednom ponovio da na osnovu Briselskog sporazuma iz 2013. KBS ne može da uđe na Sever bez dozvole komandanta KFOR-a, i da je to jasno stavio do znanja u razgovoru sa kosovskim premijerom, Ramušem Haradinajem.

„Postoji Briselski sporazum iz 2013. koji jasno predviđa da KBS ne može na Sever bez dozvole komandanta KFOR-a. Ovo sam jasno stavio do znanja u mom razgovoru sa Haradinajem, i očekujem da se to poštuje,“ izjavio je Stoltenberg za KTV.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.