Haradinaj: Ucene sudom ne utiču na nas, pritisak nije jezik koji Kosovo razume

Ramuš HAradinaj Filip Kosnet

„Takse su neograničene, trajaće sve dok se problem Kosova i Srbije ne reši. Nema sankcije koja će nas naterati da ukinemo takse,“ poručio je ponovo kosovski premijer na konferenciji za štampu nakon sastanka Vlade Kosova. Odgovorio je i generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu koji je podsetio da KBS ne sme na Sever bez dozvole NATO, poručivši da je „Vojsku Kosova“ izglasalo više od 2/3 poslanika Skupštine i da su oni glasali za jedinstvenu vojsku bez razlika na jug, sever, zapad ili istok.

U međuvremenu su kosovski mediji objavili pismo koje je juče kosovskom premijeru, predsedniku i predsedniku skupštine uručio američki ambasador u Prištini, a koje su potpisala dva zvaničnika Stejt departmenta i zvaničnik Naacionalnog saveta za bezbednost SAD. U pismu se izražava neverica zbog „olake“ odluke Kosova da „ignoriše savete“ SAD i upozorava Vlada Kosova da dok ne suspenduje odluke o taksama ne može da očekuje da se odnosi Kosova i SAD „vrate na prethodan, zavidni nivo“.

Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj pod rastućim je i svakodnevnim pritiskom dela diplomatskih misija na Kosovu, ali i svojih koalicionih partnera da ukine takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Danas, nakon još jednog u nizu sastanka sa američkim ambasadorom u Prištini, Filipom Kosnetom, Haradinaj je preko svog Fejsbuk naloga poručio da je Kosovo „posvećeno očuvanju prijateljstva sa SAD“.

„Kosovo ostaje posvećeno očuvanju prijateljstva i zauvek će ostati lojalno svom strateškom partneru, SAD,“ poručio je danas.

Međutim, jedini zahtev SAD prema njegovoj vladi u poslednja dva meseca je da suspenduje takse i stvori uslove za nastavak dijaloga sa Srbijom, što kosovski premijer odlučno odbacuje kao mogućnost u svakodnevnim izjavama medijima.

„Bliska veza između Kosova i Amerike je neraskidiva, bez obzira na razlike u mišljenjima,“ takođe je poručio kosovski premijer nakon sastanka sa Kosnetom.

Ipak bez obzira na Haradinajevu tvrdnju, SAD su iskazale svoje nezadovoljstvo odlukama kosovske vlade odbijanjem vize Ramušu Haradinaju i otkazivanjem posete američkog generala Kosovu.

Juče je Ljahi Ibrahimaj, bivši optuženi Haškog tribunala i ujak kosovskog premijera objavio da je dobio poziv za saslušanje Specijalnog tužioca. Na ispitivanje je pozvan u Hag.

S druge strane, premda je nakon sastanka sa Kosnetom, Haradinaj negirao da su odnosi SAD i Kosova narušeni, nešto drugačije poruke poslao je kasnije u toku dana, na konferenciji za štampu nakon sastanka vlade, gde je poručio da „ni jedna sankcija, bilo koje države ili organizacije“ ne može da natera Kosovo da ukine takse.

„Ucene sudom ne utiču na nas. Pritisak nije jezik koji Kosovo razume. To ne daje efekta,“ poručio je danas, prenosi Koha.

Haradinaj Stoltenbergu: Protokol predat NATO-u je za celu zemlju, nema više juga i severa

Haradinaj je odgovorio i na današnji komentar generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga koji je ponovio da od Kosova očekuje da poštuje međunarodne sporazume, uključujući i briselske sporazume i podsetio da KBS ne može da vrši operacije na Severu bez prethodnog odobrenja NATO.

„NATO-u smo predali novi protokol za operacije na Kosovu, za celu zemlju – nema više juga i severa,“ odgovor je Haradinaja, prenosi Klan Kosova.

Dodao je i da ne želi da podrži narativ po kom „narod treba da se boji sopstvene vojske“.

„Na Severu žive kosovski Srbi. Bog ih je tu odredio, u svojim su kućama, nemaju razloga da budu uznemireni zbog Vojske Kosova,“ tvrdi.

Pacoli Guterešu: Učlanjenje Kosova u UN moguće, Srbija pokazala da se slaže sa mišljenjem Međunarodnog suda pravde

Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli uputio je pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu. Pacoli je u postu na Fejsbuku naveo da je napretkom Kosova zadnjih godina počela perspektiva učlanjenja u UN.

„Generalnog sekretara UN Antonija Gutereša sam obavestio da je učlanjenje u UN posebno moguće sada zbog toga što je Srbija, iako teško, počela da pokazuje da je zainteresovana da ide napred i da se slaže sa istinom koju je potvrdio Međunarodni sud pravde 22. jula 2010. godine, koji potvrđuje da je državnost Republike Kosovo u skladu sa međunarodnim pravom,“ napisao je Pacoli, prenosi RTK2.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.