Koha: 15 kamiona iz Srbije nije moglo da uđe na Kosovo

Carina Takse Kamioni Granica

15 kamiona sa robom iz Srbije danas nisu mogli da uđu na Kosovo jer nisu imali potrebnu dokumentaciju u skladu sa najnovijom odlukom kosovske vlade o reciprocitetu trgovinskih odnosa sa Srbijom, potvrdio je za Kohu portparol kosovske Carine, Adriatik Staviljeci.

Prema najnovijim merama kosovske vlade, od 31. maja zabranjen je uvoz robe sa dokumentima na kojima se „koriste nazivi mesta koji sadrže i druge elemente suprotne Ustavu Republike Kosovo, nazivi mesta u Republici Kosovo, ali bez imena države ili sadrže bilo koji element koji negira nezavisnost i suverenitet Republike Kosovo“.

Ovo je najnovija u nizu odluka kojima Vlada Kosova trgovinom, odnosno specijalnim tretmanom srpskih proizvoda prilikom trgovine, odgovara na ono što vidi kao agresivnu politiku Vlade Srbije.

Trend je još novembra 2018. otpočeo tadašnji kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, a nakon dve nedelje popuštanja, nastavlja trenutni vršilac dužnosti kosovskog premijera, Aljbin Kurti.

Takse od 100% na proizvode stranih proizvođača sa proizvodnim pogonima u Srbiji deo su carinskih barijera koje je donela vlada Ramuša Haradinaja a koje je politikom reciprociteta zamenio Aljbin Kurti.

Međutim, efekti oba seta mera na terenu su isti i podrazumevaju obustavu trgovine sa centralnom Srbijom.

Kao i odluku o 100% taksi, i novu odluku o korišćenju naziva „Republika Kosovo“ na propratnoj dokumentaciji za uvoz, prvo su osetili distributeri novina.

Dnevna štampa na Kosovo juče nije dostavljena, a danas je usled iste odluke sprečen ulaz 15 novih kamiona. S druge strane, nema informacija da su kamioni koji su se sa Kosova uputili ka Srbiji vraćeni, takođe je za Kohu potvrdio Staviljeci.

Uz najnoviju odluku vlade Kosova, sinoć je saopšteno i da je kosovsko ministarstvo ekonomije naložilo uklanjanje robe koja „nije u skladu sa Ustavom Kosova“, uz naznaku da se „posebna pažnja posveti nacionalnim znakovima usaglašavanja“.

Stoga to što su proizvođači iz Srbije, odnosno distributeri na svoje proizvode koji su od uklanjanja taksi postavljali etikete sa oznakom „Kosovo“ više neće biti dovoljno ukoliko ova mera ostane na snazi.

Sa druge strane, rafovi prodavnica na Kosovu preplavljeni su uvoznim proizvodima iz inostranstva i regiona na čijim je deklaracijama takođe izostavljen naziv „Republika Kosovo“ – Bugarska, Makedonija, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija, Nemačka, itd, samo su neke od zemalja sa deklaracijama „Kosovo“. Ovakve deklaracije, imaju i sami kosovski distributeri. O situaciji koju smo zatekli nasumičnim pregledom proizvoda na rafovima u Kosovskoj Mitrovici pogledajte u posebnoj vesti: „Republika“ za Srbiju, ne i za ostale

Povezani članci:

Kosovsko Ministarstvo ekonomije naložilo uklanjanje robe „koja nije u skladu sa Ustavom“

Lajčak: Odmah ukinuti mere reciprociteta, Kurti se protivi; Hoti: Nova vlada će otkloniti prepreke za dijalog

Krueziu: Nove mere u skladu sa strategijom o postepenom reciprocitetu, najavljeno uvođenje još 31. marta

Dačić: Ne prihvatamo da na robi stoji „Republika Kosovo“ to bi značilo priznanje državnosti

Nove mere kosovske vlade: Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole, obavezno „Republika Kosovo“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.