Sito

Beljulj Bećaj
Beljulj Bećaj (Belul Beqaj), rođen je u Prizrenu 1957, gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, magistrirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Prištini i doktorirao političke nauke na Univerzitetu “Kiril i Metodije“ u Makedoniji. Autor je stotine javnih i naučnih radova.

Piše: Beljulj Bećaj (Belul Beqaj)

Poštovani prijatelju,

Problem nisu prevremeni izbori. Problem je u tome što je “posejan kukolj po pšenici”. Kukolj nije posejao “neprijatelj” dakle, Srbija. Kukolj nisu iščupali, međunarodni prijatelji. Međunarodni Specijalni sud još uvek je samo pretnja?! Kukolj po pšenici smo posejali sami! Zbog toga, osnovno i neodložno pitanje je kako da prevremeni oktobarski izbori ne ostanu izvor koji donosi nestabilnost na Kosovu?!

Nije svojstveno Albancu da navodi sledeću poučnu Isusovu priču iz Jevanđelja po Mateju kako bi potvrdio koliko je, na žalost, osnovana tvoja kolumna koja izbore smatra izvorima nestabilnosti! Ističem moju podršku, jer studentima političkih nauka, kad god govorim o vlasti, ističem da kvalitet vlasti zavisi prvenstveno od činjenice koliko sito tokom izbornog procesa propušta “kukolj” umesto “pšenice“.

Dakle, u mojoj liberalnoj interpretaciji, zemaljsko carstvo je kao i carstvo nebesko: ”Kao čovek koji poseja dobro seme u polju svom, a kad ljudi pospaše, dođe njegov neprijatelj i poseja kukolj po pšenici, pa otide. A kad niče usev i rod donese, onda se pokaza kukolj. Tada dođoše sluge domaćinove i rekoše mu: Gospodaru! Nisi li ti dobro seme sejao na svojoj njivi? Otkuda dakle kukolj? A on reče im: Neprijatelj to učini. A sluge rekoše mu: Hoćeš li dakle da idemo da ga počupamo? A on reče: Ne; da ne bi čupajući kukolj počupali zajedno s njime pšenicu. Ostavite neka raste oboje zajedno do žetve; i u vreme žetve reći ću žeteocima: Saberite najpre kukolj, i svežite ga u snoplje da ga sažežem; a pšenicu svežite u žitnicu moju.”

Kosovo šestog oktobra ove godine ide na prevremene izbore. Ide se na prevremene izbore jer koaliciona vlast proizašla iz sita koja je na izborima propustila više “kukolja” od “pšenice“, nije mogla da dovrši svoj mandat. Šestog oktobra počinje “žetva”, ali nema indikacije da će građani Kosova da saberu kukolj! Dakle, oktobarski izbori na Kosovu umesto da budu izvor promena, ostaju potencijalni izvor destabilizacije! Zašto?

Problem nisu prevremeni izbori. Problem je u tome što je “posejan kukolj po pšenici”. Kukolj nije posejao “neprijatelj” dakle, Srbija. Kukolj nisu iščupali, međunarodni prijatelji. Međunarodni Specijalni sud još uvek je samo pretnja?! Kukolj po pšenici smo posejali sami! Zbog toga, osnovno i neodložno pitanje je kako da prevremeni oktobarski izbori ne ostanu izvor koji donose nestabilnost na Kosovu!

Ali, budući da se u međuvremenu ništa nije promenilo u izbornom sistemu, budući da ostaju na političkoj sceni isti ili slični politički faktori, budući da se radi o istim ili sličnim liderima, budući da se nisu promenile socijalne, medijske i moralne okolnosti, nerealno je da isti ili slični politički akteri proizvedu drugačiji rezultat!

Zbog toga, različiti partneri koalicione vlade u ostavci (koju sačinjavaju bezmalo 24 političkih subjekata) nastojaće da vladaju ne tražeći rešenja ali će, tobože, biti garant “stabilnosti“ albansko-srpskih odnosa. Dok će opozicija obećati da neće dozvoliti “Republiku Srpsku“ na Kosovu i da će “iskoreniti kriminalnu i korupcionašku vlast koja se dodvorava Srbiji“.

Recept izborne pobede će se zasnovati na populističkim manipulacijama da će “taksom” naterati Srbiju da prizna Kosovo! Odnosno strahom da ukoliko njih ne bude na političkoj sceni Kosova, na Kosovu će onda Srbija biti sve prisutnija?!

Zbog toga prijatelju zato što nije “iščupan kukolj” i nisu raščišćeni potencijalni činioci krivičnih dela koji su, po mom sudu, i glavni nosioci korupcije i kriminala od strane Specijalnog međunarodnog suda, kosovski izbori će ostati izvor nestabilnosti.

Zbog toga što nije došlo do neophodne promene izbornog sistema, nema realne osnove da će doći do promene konfiguracije političke scene kojoj je neophodna rotacija vlasti, a ne samo marginalne promene.

Zbog činjenice da su na političkoj sceni uzročnici prevremenih izbora uglavnom politički subjekti koji su zbog populističkih namera iznudili prevremene izbore, izbori mogu biti izvor nestabilnosti.

Zbog činjenice da na nekoliko poslednjih izbora nije izašlo više od 50% glasačkog tela, izbori mogu postati izvor nestabilnosti.

Zbog toga što nije sazdana još uvek politička svest građana o neophodnoj rotaciji vlasti, izbori mogu biti izvor nestabilnosti.

Najzad, i zbog političkih lidera koji su opterećeni vlastoljubljem, prevremeni izbori na Kosovu mogu biti izvor nestabilnosti, a ne iščekivanih promena!

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.