Kancelarija osudila presudu Zoranu Đokiću: Etničko suđenje i flagrantno kršenje prava i pravde

Foto: Kancelaija za KiM
Foto: Kancelaija za KiM

„Današnja presuda suda u Prištini kojom je Zoran Đokić osuđen na 12 godina zatvora zbog navodnog kršenja običaja rata – najflagrantniji je primer kako se na takozvanom Kosovu gaze pravo i pravda“, reagovali su iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Sud u Prištini prvostepeno je danas osudio Zorana Đokića iz Peći na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Odbrana je od početka do danas tvrdila da se radi o navodno montiranom slučaju i da je osuđeni Zoran Đokić nevin. Danas je njegov advokat Ljubomir Pantović u izjavi za KoSSev, potreseno naglasio da u svojoj skoro trodecenijskoj praksi nije video ovakav slučaj da se mimo isteka zakonskog roka za predlaganje novih svedoka, i na osnovu instruisanih i neistinitih svedočenja, neko osudi , te da je uveren da se radi i „o nevinom čoveku“.

Sada sličnu ocenu iznosi i Kancelarija za KiM.

Doneta prvostepena presuda „koja je neutemeljena na dokazima i iskazima svedoka, jer ni jedan jedini očevidac nije prepoznao Đokića kao izvršioca dela, pokazuje pristrasnost i ostrašćenost sudskih instanci“, ističu u saopštenju.

Iz Kancelarije za KiM podsetili su i na to da je Tužilaštvo u Prištini proširilo optužnicu pet dana pre izricanja presude Đokiću, što je procesno nedopustivo.

Dodaju i da nakon odlaska međunarodnih sudija iz Euleksa suđenja za zločine tokom rata na KiM sude samo lokalne sudije Albanci, „koji se ne usuđuju da donose oslobađajuće presude protiv Srba, uprkos svim dokazima“.

Ova presuda, stoga, ne može drugačije da se tumači nego kao „suđenje nečijoj etničkoj pripadnosti, ispred prava i pravde“, ocenili su iz Kancelarije za KiM.

Ovom presudom Đokiću je uskraćeno pravo na pravično suđenje i advokat koga je angažovala Kancelarija za Kosovo i Metohiju uložiće žalbu na ovu prvostepenu presudu, dodaju, uz očekivanje da pravda bude zadovoljena i Đokić bude oslobođen.

Pročitajte još:

Zoran Đokić osuđen na 12 godina za ratni zločin

Pantović: Završeno suđenje Zoranu Đokiću, izricanje presude 11. februara

Pantović: Proširena optužnica protiv Đokića pet dana pre završne reči

Saslušan svedok u slučaju optužbi protiv Zorana Đokića

Raseljeno lice iz Peći uhapšeno na Jarinju, Kosovska policija potvrdila

Zoranu Đokiću određen jednomesečni pritvor

Zoranu Đokiću iz Peći produžen pritvor za još dva meseca, istraga spora, procedura se krši

Podignuta optužnica za ratni zločin protiv Srbina iz Peći

Zoran Đokić pred prištinskim sudom: „Nisam kriv“

Suđenje Đokiću: Saslušana dva svedoka, nisu mogle da identifikuju osumnjičenog

Pantović o nastavku suđenja Đokiću: Saslušan „nekredibilan svedok“; Identifikovala Đokića tek u izmenjenoj izjavi Tužilaštvu

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.