Nova pretnja da će S.Lista napustiti kosovske institucije, ovog puta – ukoliko se nastavi „progon Srba“

Rakić Petković Beograd
FOTO: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

Napustićemo kosovske institucije – tri su reči koje su Srbi na Kosovu neretko mogli da čuju od predstavnika Srpske liste, ali ne i da vide kako se one pretvaraju u dela. Ovo isto obećanje, ali uz ogradu – „ukoliko se ne zaustavi progon“, juče je, međutim, izneo predsednik Srbije, navodeći da su mu to preneli čelnici Srpske liste na sastanku održanom u Palati Srbije. 

Tri dana nakon najnovijih razgovora u Briselu koji nisu doveli do dogovora, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, okupio je u Palati Srbije predstavnike Srba sa Kosova, odnosno čelnike Srpske liste, predsednike opština, privremenih organa, načelnike okruga, direktore zdravstvenih institucija.

Vučić je na ovom sastanku dočekao Srbe sa Kosova zajedno sa Petrom Petkovićem, Anom Brnabić i Sinišom Malim.

Odmah do Petkovića sedeo je potpredsednik Srpske liste, Milan Radoičić, pa potom i drugi čelnici ove stranke, uključujući predsednika, Gorana Rakića.

Nakon ovog sastanka, a kako je bilo najavljeno, Vučić je održao „jedno od najvažnijih“ obraćanja javnosti i prvo iz Beograda nakon sastanka u Briselu.

„Ključna poruka našem stanovništvu na KiM je bila – šta god bilo, kako god bilo – izbegličke kolone neće postojati i sačuvaćemo naš narod i od progona i pogroma, ukoliko to ne žele da učine NATO i snage KFOR-a ili ukoliko zajedno sa albanskim jedinicama budu učestvovale u tom pogromu našeg življa, a nadam se da neće“, kazao je Vučić.

Ujedno je rekao da je Beograd bio spreman na kompromise, a da Priština nije htela da prihvati ništa. Sa druge strane, ipak je najavio je da će grčevito da nastavi da traži kompromis u narednih 10 dana, za šta su mu, kako je kazao, Srbi sa KiM dali odrešene ruke, ali i postavili određene „crvene linije“ o kojim nije želeo da govori.

„Ono što su tražili od nas su garancije da neće doživeti pogrom kao naš narod u nekim drugim delovima bivše Jugoslavije. Za to su od mene dobili apsolutno sve garancije. Niti mi je važna politička karijera, niti bilo šta, ali novi pogrom se neće dogoditi i to je moja poruka svima“, poručio je ujedno Vučić.

Srpski predsednik je u istom obraćanju još jednom najavio mogućnost da Srpska lista napusti kosovske institucije.

Otkrio je da su mu predstavnici Srba sa Kosova rekli da će, „ukoliko se ne prekine sa ovakvim progonom Srba, u narednih mesec dana doći, najpre do napuštanja svih kosovskih institucija od strane političara, a zatim do kraja septembra i policajci i tužioci i sudije“.

„Svi će napustiti, doći će do potpune razgradnje briselskog poretka i svega drugog. Pošto niko ne želi da formira ZSO, Srbi više neće da budu taoci bilo čiji i preduzimaće mere da sačuvaju Sebe, svoj narod i svoju Srbiju“, poručio je Vučić, uz naznaku da će za to imati punu podršku svoje države.

Pročitajte još:

Vučić tvrdi da specijalci ne mogu na Sever bez dozvole; Svećlja odgovara: Laže, to se odnosi na KBS

Vučić sa patrijarhom: Da odolimo pritiscima, sačuvamo srpsko ime na KiM i srpsku državnost

Vučić: Sačuvaćemo narod od progona, ukoliko NATO to ne želi da učini; Srbi sa KiM mi dali „odrešene ruke“ za kompromis

Svi izlasci Srpske liste iz institucija

Ovo nije prvi put da čelnici Srpske liste, odnosno predsednik Srbije, najavljuje u njihovo ime izlazak ili mogućnost izlaska iz kosovskih institucija, a što nikada do sada nije učinjeno.

„Srpska lista će izaći iz vlade i neće imati podršku Srpske liste. Mi znamo da će se oni ujediniti, ali ujedinićemo se i mi. Neće nas uplašiti. Ostajemo dole sa svojim porodicama. Branićemo sa svojim porodicama naše domove,“ sa Andrićevog venca 27. marta 2018, javnosti se obratio bivši gradonačelnik Severne Mitrovice i istovremeno šef Srpske liste Goran Rakić.

„Ne možemo više biti nemi, nećemo više biti ikebana,“ kazao je nakon što je tadašnji direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić bio uhapšen i sproveden u Prištinsku policijsku stanicu.

„Oko 150“ predstavnika Srba sa Kosova i Metohije, sastalo se 27. februara 2019, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem od kog su zatražili da se povuku iz kosovskih institucija, saopštio je tada Vučić.

Istovremeno „iznenađen“ njihovim „jedinstvom“, „jer žive od plata iz kosovskog sistema“, zamolio ih je  da sačekaju 45 dana, ali do napuštanja institucija nije došlo.

Napuštanje institucija bio je treći od 7 zaključaka 24. maja 2019, takođe nakon sastanka sa Vučićem, a posle izbora 19. maja za gradonačelnike Severa.

„Srbi, srpski predstavnici, gradonačelnici, rukovodioci na svim položajima“ dužni su „da pokažu svakoga dana da su spremni, da ukoliko to bude potrebno, napuste svoje pozicije i napuste svoje funkcije“, stajalo je u zaključku.

„Mi smo spremni da opet napustimo te institucije ukoliko bude potrebno, tj. ukoliko ne bude imalo razumevanja i od strane Prištine i od strane međunarodne zajednice, i ne samo mi gradonačelnici, već ćemo institucije napustiti svi, na svim nivoima, počev od samog vrha pa do najobičnijeg službenika…“, kazao je tada Goran Rakić.

Krajem iste godine, ista ekipa još jednom je najavila izlazak iz kosovskih institucija, ponovo na lokalnom, centralnom i drugim nivoima, ukoliko članu Predsedništva Srpske liste, Ivanu Todosijeviću, bude potvrđena presuda kojom je na tadašnji dan 5. decembra 2019, bio osuđen na dve godine zatvora zbog svoje izjave u vezi sa Račkom.

Ostanak u institucijama uslovili su upravo ukidanjem ove presude.

„Ukoliko presuda ostane na snazi i bude potvrđena na višoj instanci, pozvaćemo sve srpske predstavnike da napuste svoja radna mesta u pravosuđu, policiji, tužilaštvu i lokalnim samoupravama“, kazao je još jednom Goran Rakić i tada na vanrednoj konferenciji za medije.

Potvrdio je i da „neće dozvoliti“ da se ovaj slučaj „tek tako stavi ad akta“.

Poslaniku kosovske skupštine Ivanu Todosijeviću, 24. avgusta prošle godine potvrđena je presuda na dve godine zatvora, a Srpska lista tada nije izašla iz institucija već je čak učestvovala na prošlogodišnjim oktobarskim izborima.

U međuvremenu je januara ove godine Vrhovni sud poništio presudu Todosijeviću i suđenje je vraćeno na početak.

Preko svih ovih obećanja i najava, dogodila se još jedna, doduše, izrečena opreznije 13. oktobra 2020 – da će se „razmotriti mogućnost napuštanja“.

„Ukoliko Priština jednostrano odluči da ne ispuni, i to pred EU potpisane obaveze, prestaće i obaveze Srba proistekle iz briselskog dijaloga, a biće i razmotrena mogućnost napuštanja svih centralnih institucija u Prištini i ukidanja svih prištinskih institucija u većinski srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji“, bio je zaključak zajedničkog sastanka Srpske liste i direktora Kancelarije za KiM, Petra Petkovića.

Sa najavama izlaska iz institucija nastavilo se i u 2021. godini i to u više navrata.

„Ukoliko u toku novembra meseca ne započnu razgovori na nivou Beograda i Prištine o formiranju ZSO, Srpska lista će napustiti sve prištinske institucije na svim nivoima na Severu“ – obećao je Goran Rakić uoči lokalnih izbora na Kosovu oktobra meseca 2021. godine.

Novembar je prošao, razgovora delegacija o ZSO u Briselu nije bilo, ali su čelnici Srpske liste na Severu odlučili da zadrže svoje pozicije.

Rakić je uoči istih izbora izneo i drugi rok za izlazak iz institucija, tj. objasnio je da u novembru razgovori moraju da se „započnu“ da bi oni ostali u institucijama, a da je rok za formiranje Zajednice srpskih opština kraj 2021. godine.

ZSO još uvek nije formirana, a u 2021. čak su i izostali razgovori u Briselu o njegovom formiranju, međutim, čelnici Srpske liste nisu napustili institucije.

Osim najava o napuštanju institucija, bilo je i „samosuspenzija“. Marta meseca ove godine je u Kosovskoj Mitrovici održan protest zbog toga što se Srbima sa Kosova nije dozvolilo da glasaju na aprilskim izborima u mestima u kojim žive.

Na ovom protestu je predsednik Srpske liste postavio zahtev da se predsednici Osnovnog suda u Mitrovici, Ljiljani Stevanović, ukine suspenzija, a upravo u znak podrške njoj su se, kako je potvrdio Rakić, sve srpske sudije, kao i politički predstavnici Srba „suspendovali“ na svojim radnim mestima.

Međutim, svega tri dana ranije, predsednik Srbije je saopštio da je Srpska lista zatražila da istupi iz svih kosovskih institucija, uključujući i 435 policajaca sa Severa.

„Srbi sa KIM gotovo jednoglasno su tražili ne samo da se istupi iz svih institucija odmah, već su tražili da 435 policajaca na Severu ostavi oružje na Severu i napusti policiju. Po prvi put i ljudi sa juga, predvođeni Daliborom Jevtićem su se saglasili. Obično bi oni bili za ostanak u institucijama, ovog puta su i oni tražili napuštanje institucija zbog terora koji prolaze u Sirinićkoj župi i svim ostalim delovima Kosova i Metohije. Ja sam ih zamolio, postavio pitanje – ok, uradimo to danas, šta je dan posle? Nije problem, mi ćemo da preuzmemo na sebe finansijski teret ali dan posle, plašim se da bismo mogli da uđemo u začarani krug ratnih sukoba i bez kraja“, kazao je tada Vučić.

I dok je izlazak iz kosovskih institucija na svim nivoima ostao na najavama, nije bilo tako sa zamrzavanjem statusa. Predstavnici Srpske liste više puta su zamrzavali svoje učešće u kosovskim institucijama, neki od povoda bili su: razrešavanje dužnosti tadašnjeg ministra Aleksandra Jablanovića, usvajanje Zakona o Trepči, hapšenje Marka Đurića, uvođenje taksi i usvajanje Statuta Trepče. Ostali su na platnim listama.

Najnovija najava o napuštanju institucija u roku od mesec dana stiže nakon nedavne eskalacije situacije i postavljanja barikada na Severu Kosova, ali i sve češćih najava, kako iz Beograda, tako i Prištine, o mogućoj novoj eskalaciji situacije i sličnom scenariju uoči 1. septembra za kad je Priština najavila primenu odluka o preregistraciji i izdavanju deklaracionih listića, kojima se Beograd protivi. Upravo ove dve odluke bile su tema razgovora prošlonedeljnog sastanka Vučića i Kurtija u Briselu na kojem nije došlo do dogovora.

Više o svemu tome na našim tematskim stranicama: Briselski proces i Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.