Vučić tvrdi da specijalci ne mogu na Sever bez dozvole; Svećlja odgovara: Laže, to se odnosi na KBS

svećlja
FOTO: Gazeta Express

Vučić je „lagao“ kada je govorio o Kosovskoj policiji, oglasio se večeras kosovski ministar unutrašnjih poslova Đeljalj Svećlja (Xhelal Sveçla) nakon što je srpski predsednik na današnjoj konferenciji za štampu rekao da je Specijalnim jedinicama potrebna dozvola za ulazak na Sever.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić održao je danas konferenciju za štampu na kojoj je govorio o nedavnom sastanku u Briselu sa kosovskim premijerom.

Osvrnuo se na julske barikade na Severu navodeći da posao KFOR-a nije da gleda gde se one postavljaju, već da „štiti Srbe od Specijalnih jedinica Kosovske policije i obezbedi da ova banda ne pređe reku Ibar“.

Vučić je ujedno kazao da je Priština uvek bila u obavezi da u skladu sa izjavom koju su potpisali generalni sekretar NATO-a i Hašim Tači, traži dozvolu četiri gradonačelnika na Severu Kosova i NATO-a za ulazak na Sever, a da to nikada nije uradila.

Njemu je u međuvremenu odgovorio kosovski ministar unutrašnjih poslova, Đeljalj Svećlja.

Nazivajući ga Miloševićevim ministrom propagande, kazao je da je srpski predsednik na današnjoj konferenciji lagao kada je govorio o Kosovskoj policiji.

„Obaveza iz prošlosti da Kosovska vojska (KBS) ne može da ide na Sever bez saglasnosti KFOR-a namerno je iskrivljena“, poručio je Svećlja.

Precizira da se to ne odnosi na Kosovsku policiju.

„Kosovska policija je ovlašćena da osigura vladavinu prava i bezbednost za sve građane širom Kosova“, poručio je Svećlja u objavi na Tviteru.

Svećlji je u međuvremenu odgovorio direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

„Ako Svećlja kaže da Kosovska policija ima pravo delovanja i na severu, to jedino može da se odnosi na policijski Direktorat Sever, kog po Briselskom sporazumu čini 95 odsto Srba. Problem je što Svećlja nikada nije priznao to pravo srpskom policijskom Direktoratu-Sever kog je uvek preskakao“, naveo je Petković.

Dodaje da je Priština umesto toga, uvek slala na Sever „ROSU, do zuba naoružane jedinice u oklopnim vozilima“.

ROSU jedinice već nekoliko godina ne postoje,  umesto njih formirane su druge jedinice poput FIT/SIU (Specijalna jedinica za intervencije) i NJSO (Specijalna operativna jedinica) čiji su pripadnici 2018. godine i uhapsili tadašnjeg direktora Kancelarije za KiM, Marka Đurića.

Kosovska policija ima i specijalnu jedinicu K9 koja radi sa psima koji se koriste za akcije otkrivanja eksploziva i narkotika, Jedinicu za brzo delovanje, kao i Jedinicu na motorima koja se uglavnom koristi za obezbeđivanje VIP ličnosti.

On takođe tvrdi da je ovim jedinicama dozvoljeno da borave na Severu samo uz saglasnost KFOR-a i četiri gradonačelnika, prema sporazumu iz 2013.

„Šalju ih da otmu sever, proteraju Srbe, zaustave lekove, maltretiraju goloruk narod. Neće proći!“, poručio je Petković.

Nakon nedavne eskalacije situacije na Severu Kosova na putevima severnog Kosova trenutno je vidljiv veći broj vozila KFOR-a, ali i upravo blindirana vozila (specijalnih jedinica) Kosovske policije.

Ove jedinice su se ‘odomaćile’ na Severu nakon one prethodne krize sa tablicama prošlog septembra kada su ih Srbi praktično zabarikadirali punih 13 dana, a pre nego da se tadašnja kriza okonča privremenim sporazumom o režimu nalepnica, kada su i uklonjeni kamioni parkirani nedaleko od prelaza na Severu Kosova u koloni dugoj više stotina metara.

Zvaničnici KFOR-a su u više navrata do sada razjašnjavali da Kosovska policija na Sever može da dođe bez prethodnog odobrenja KFOR-a, odnosno gradonačelnika sa Severa Kosova.

„Glavna uloga Kosovske policije je da garantuje sprovođenje zakona, što oni i mogu da čine na celoj teritoriji Kosova bez traženja dozvole. KP ima i neke posebne jedinice kao što su Specijalna operativna jedinica (SOJ) i Specijalna jedinica za intervencije (SJI); to su jedinice Kosovske policije i kao takve one mogu obavljati svoj mandat za sprovođenje zakona širom Kosova bez potrebe da za to traže odobrenje“, kazao je bivši komandant KFOR-a, italijanski general Lorenzo D’Addario u intervjuu za Jedinstvo još 2019. godine, a prenela Al Džazira.

Sa druge strane, snagama KBS-a nije dozvoljeno prisustvo na Severu Kosova bez dozvole KFOR-a, o čemu je više puta izveštavano, a što su i sami zvaničnici NATO-a, te predsednik Srbije, takođe izjavljivali.

„Postoji Briselski sporazum iz 2013. koji jasno predviđa da KBS ne može da uđe na Sever bez dozvole komandanta KFOR-a,“ kazao je još u februaru 2019. godine generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg za KTV, isto je ponovio i prošle godine nakon razgovora sa kosovskim premijerom.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.