Ukoliko Priština ne formira ZSO Srbi će napustiti i ukinuti prištinske institucije

Foto: Rade Prelić, Tanjug

„Ukoliko Priština jednostrano odluči da ne ispuni, i to pred EU potpisane obaveze, prestaće i obaveze Srba proistekle iz briselskog dijaloga, a biće i razmotrena mogućnost napuštanja svih centralnih institucija u Prištini i ukidanja svih prištinskih institucija u većinski srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji“, zaključak je zajedničkog sastanka političkih predstavnika Srba sa Kosova i direktora Kancelarije za KiM, Petra Petkovića.

Na sastanku održanom u Klubu poslanika u Beogradu, došlo je, kako je rekao Petković, do „usaglašavanja stavova“ vlade Srbije i predstavnika Srba sa Kosova.

Sastanku su prisustvovali zamenik kosovskog premijera i ministar administracije i lokalne samouprave, Goran Rakić, kosovski ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić, gradonačelnici – Zubinog Potoka, Srđan Vulović, Zvečana Vučina Janković, Gračanice, Srđan Popović, Leposavića, Zoran Todić, i v.d. gradonačelnika Severne Mitrovice i predsednik PO K. Mitrovica, Aleksandar Spirić, zatim poslanici kosovske skupštine, Slavko Simić, Ivan Todosijević i Igor Simić, ali i potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić i bivši kosovski ministar administracije i lokalne samouprave, sada poslanik u SNS-a u Narodnoj Skupštini, Ljubomir Marić.

„Formiranje ZSO je strateški interes Srba na KiM i svako ignorisanje obaveze da ona bude formirana sa svim onim nadležnostima koje joj pripadaju u skladu sa briselskim dogovorima, biće tretirano kao otvoreni napad na stečena prava našeg naroda“, rekao je Petković medijima nakon sastanka.

Na napuštanje prištinskih institucija od strane predstavnika srpskih političara na Kosovu srpski državni vrh upozoravao je više puta i ranije, poslednji put nakon prvostepene presude Ivanu Todosijeviću, a nešto pre toga i početkom prošle godine, neposredno nakon najava iz Prištine o novom Statutu rudnika Trepča. Ova najava postala je upečatljiva i zbog roka od 45 dana za odluku koji je srpski predsednik, Aleksandar Vučić, zatražio od Srpske liste.

Dok je izlazak iz institucija ostao na najavama, nije bilo tako sa zamrzavanjem statusa. Predstavnici Srpske liste više puta su zamrzavali svoje učešće u kosovskim institucijama, neki od povoda bili su: razrešavanje dužnosti tadašnjeg ministra Aleksandra Jablanovića, usvajanje Zakona o Trepči, hapšenje Marka Đurića, uvođenje taksi i usvajanje Statuta Trepče.

Jednom prilikom zamrzli su odnose i sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem zbog njegovog, kako su naveli, nepoštovanja srpske zajednice što su obrazložili u pismu od osam tačaka.

Kako je jutros za RTS u najavi ovog sastanka saopštio sada već bivši direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, sastanak sa političkim predstavnicima Srba organizovan je zbog „novonastale situacije“.

Na pitanje koje novonastale situacije Đurić odgovara:

„Novonastala situacija je da Priština jednostavno odbija svaki razgovor o Zajednici srpskih opština, da imamo eskalaciju pritisaka na Srbe na KiM. Nemojte zaboraviti da smo prethodnih dana imali seriju napada čak i na srpsku decu na KiM i pošto smo mi sve naše odluke donosili u konsultacijama, zajedno i složno, zajedno sa predsednikom Vučićem, danas će biti održan sastanak sa svim predstavnicima Srba sa KiM na kom će biti razmotrena upravo ova nastojanja Prištine da dijalog, razori, suspenduje, uništi i odgovor srpske strane na tako nešto“, rekao je Đurić, novoimenovani ambasador Srbije u Vašingtonu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.