Srpska lista sa Andrićevog venca: Izlazimo iz Vlade Kosova, formiramo ZSO

Srpska lista izlazi iz Vlade Kosova, a na petogodišnjicu od Briselskog sporazuma, Srbi će sami formirati Zajednicu srpskih opština, upravo su saopštili predstavnici Srpske liste uz Marka Đurića sa Andrićevog venca. Deset srpskih opština će sutra na Severu imati zajednički sastanak. Državni vrh i Srpska lista pozvali su Srbe da ne ulaze u Vojsku Kosova. "Ono što nas veoma raduje, to je da Predsednik Vučić doslovce rekao nećemo dozvoliti nikakvu oluju,"​ rekao je Goran Rakić. I Đurić potvrđuje: dobili su jasnu poruku predsednika Vučića da na Kosovu neće niko nikada da ponovi novi bljesak i novu oluju. 

Đurić: Da nije bilo jednog poziva iz Beograda, teror prema Srbima na Severu bi se nastavio

Đurić posle jučerašnjeg privođenja, opisuje situaciju:

Na pitanje novinara redakcije Insajder kako je ušao na Kosovo, imajući u vidu da su na administrativnim prelazima na Kosovu tokom jučerašnjeg dana bili rasporođeni pripadnici Kosovske policije upravo kako bi sprečili njegov dolazak, Đurić je kratko odgovorio: "automobilom".

On međutim nije objasnio kako je uspeo da prođe sve kontrole koje su na administrativnim prelazima postavljene upravo zbog najave dolaska srpskih zvaničnika i pored zabrane.


"Albanski separatisti uz podršku pojedinih zapadnih krugova napali naš narod na Severu"

"Juče su albanski separatisti, uz očiglednu i nedvosmislenu podršku pojedinih međunarodnih zapadnih krugova koji pružaju podršku jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, na brutalan i nasilan način napali naš narod na severu Kosova i Metohije sa potpuno jasnim ciljem: da nasiljem, terorom, da zastrašivanjem, da do zuba naoružanom falangom oružane sile, zauzmu i okupiraju Sever Kosova i Metohije. I želim da kažem da sam ponosan na građane Kosovske Mitrovice koji su se goloruki, svojim rukama i na miran, gandijevski način suprotstavili ovom nasilju i teroru i nisu odustali od borbe za svoje kućne pragove i borbe za svoje domove."

"U momentu kada su kundacima počeli da biju obične građane i žene, vodeći mene kao psa, misleći da tako mogu da ponize Srbiju i srpski narod. Nakon toga mene lično su stavili u jedan od transportera. Proveli smo naredni period tako što su me udarali. Ja sam dobro, nisam loše, dobio sam nekoliko udaraca. Pokušavali su da me ponize, povremeno su mi spuštali glavu i pravili selfije, držali su mi nabijenu pušku u stomak, jedan je i izvukao nož, pevali su alahu ekbar. Onda su me izveli, stavili u podrum i hoću samo da vam kažem – da nije bilo jednog poziva iz Beograda, bilo je jasno da se teror prema Srbima na Severu nastavio, ali se, hvala Bogu, zahvaljujući na tome to završilo."

Đurić je više puta ponavljao da je "razularena teroristička banda, do zuba naoružana" tukla "goloruke, nenanoružane ljude". Tvrdi da je akcija izvedena uz "eksplicitnu saglasnost pojedinih krugova u međunarodnoj javnosti".

"To je sramota onih koji su učinili, onih koji su ćutali i koji su se prećutno sa time saglasili," rekao je Đurić.

Rakić: Neće imati podršku Srpske liste

"Ne možemo više biti nemi, nećemo više biti ikebana," javnosti u Beogradu obratio se gradonačelnik Severne Mitrovice i istovremeno šef Srpske liste Goran Rakić. 

"Srpska lista će izaći iz vlade i neće imati podršku Srpske liste. Mi znamo da će se oni ujediniti, ali ujedinićemo se i mi. Neće nas uplašiti. Ostajemo dole sa svojim porodicama. Branićemo sa svojim porodicama naše domove," objašnjava dalje.

Čepurin: Bahatost, saglasnost pokrovitelja, Brisel nesposoban 

Pored visoke predstavnice EU, Federike Mogerini, srpskih zvaničnika, američkih ambasadora u Beogradu i Prištini, u reakciji na jučerašnje događaje u Kosovskoj Mitrovici, oglasio se i ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin.

On je na Twitter-u izneo svoja tri stava:

"1.Užasna crna uniforma, bahatost, pretnja oružjem, 2. Jasno je da je Priština delovala uz potpunu saglasnost svojih pokrovitelja, 3. Brisel je pokazao nesposobnost kao posrednik i garant."

Rakić tvrdi da je EULEX bio uz ROSU.

"Prošli put je bio šareni voz, juče je bila Markova bela košulja," opisuje Rakić razloge za akciju ROSU.

Takođe tvrdi da je to bio "jasan probni balon" za to da "osvoje Sever", a da su oni upoznali sa tom situacijom Vučića.

"Ono što nas veoma raduje, to je da Predsednik Vučić doslovce rekao nećemo dozvoliti nikakvu Oluju."

Rakić je najavio formiranje Zajednice srpskih opština: Na pet godina, 20 aprila formiraćemo Zajednicu srpskih opština. Nemojte da mi budemo jedan drugome vuk, nemojte da vi budete vuk našoj deci. Nemojte ići u tu vojsku.

Jevtić: Odluku da napustimo Vladu Kosova doneli jednoglasno. Tražiću odgovornost za prekomernu upotrebu sile

Odluka o istupanju iz Vlade Kosova doneta je jedinstveno, tvrdi i kosovski ministar za povratak i zajednice, Dalibor Jevtić.

Kritikovao je, pored same akcije ROSU juče u Kosovskoj Mitrovici, i način na koji je Đurić odvežen, objašnjavajući da on nije transportovan u krug policijske stanice kako je trebalo, već da je vođen ulicama Prištine.

"Đurić ima našu punu podršku," kaže Jevtić, poručujući Srbima sa Kosova i Metohije da "nas je to još više ujedinilo i ojačalo".

"Jedistveno ćemo pokazivati u narednim danima i nastavićemo da se borimo," zaključio je. 

Odluku da napuste kosovske institucije, Srpska je donela nakon razgovora sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, u Beogradu, gde će Vučić večeras razgovarati i sa visokom predstavnicom EU, Federikom Mogerini, o budućnosti dijaloga Beograda i Prištine. Šta se juče događalo u Kosovskoj Mitrovici i kakve su još reakcije usledile nakon Đurićevog hapšenja, čitajte u vestima: 

Mogerini večeras u Beogradu sa Vučićem o budućnosti dijaloga

Odblokiran put Priština-Raška, situacija mirna

KBC Kos. Mitrovica: 32 povređena u jučerašnjoj intervenciji policije, Rikalo na intenzivnoj nezi

Srpska lista sa Andrićevog venca: Izlazimo iz Vlade Kosova, formiramo ZSO

Vučić: Srbi, držite se, sačuvaćemo mir

Selaković: Terorisanje golorukog naroda, Đurić uskoro slobodan čovek. Rakić: Naše oči uprte u vas Predsedniče 

Đurić prešao Merdare. Srpska napušta vladu? Vučić se uskoro obraća javnostiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.