RATEL: Preporuke građanima da odgovorno koriste internet tokom vanrednog stanja

Ratel
Foto: RATEL

Internet saobraćaj je u ovom periodu znatno uvećan i operatori ulažu dodatne napore radi obezbeđivanja potrebnih kapaciteta za njegovo nesmetano funkcionisanje, zato je potrebno da se internet odgovorno koristi. Iz Republičke agencije za elektronske komunikacije (RATEL) dali su preporuke za korišćenje interneta tokom vanrednog stanja.

Iz ove agencije preporučuju građanima da smanje opterećenja interneta tokom trajanja vanrednog stanja, kako bi bio dostupan što većem broju korisnika.

Intenzitet internet saobraćaja znatno je povećan budući da zbog epidemije koronavirusa veliki broj zaposlenih radi od kuće, a putem interneta se odvija i nastava.

Кako se navodi, operatori elektronskih komunikacija ulažu napore da obezbede normalno funkcionisanje i kapacitet fiksnih i mobilnih mreža, čemu bi korisnici mogli da doprinesu svojim postupanjem.

Preporuka je da se tokom radnog vremena smanji korišćenje aplikacija i usluga koje zahtevaju veliki protok, a pogotovo video-striminga.

Takođe je potrebno izbegavati slanje obimnih dokumenata u prilogu mejla već po mogućstvu samo navoditi linkove ka njima, i što je vrlo važno – ne igrati onlajn igrice, dodaju iz RATEL-a.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.