Još jedan britanski zvaničnik na sastancima sa Kurtijem i Osmani

FOTO: Kosovsko predsedništvo

Nakon što je juče, sa najvišim kosovskim zvaničnicima u Prištini razgovarao specijalni britanski izaslanik za Zapadni Balkan, Stjuart Pič, Aljbin Kurti i Vjosa Osmani i danas su u svojim kabinetima primili još jednog zvaničnika Velike Britanije. Iako se sagovornik promenio, poruke dvojca Kurti-Osmani su ipak iste – o Srbiji kao destabilizujućem faktoru u regionu, uticaju Rusije, Prištini kao konstruktivnoj strani i bilateralnim odnosima Kosova i Velike Britanije.

Poslanik, ujedno i ministar spoljnih poslova u senci Laburističke stranke Ujedinjenog Kraljevstva, Dejvid Lami sastao se u prepodnevnim satima prvo sa kosovskom predsednicom.

Ona se na sastanku sa njim zahvalila podršci Ujedinjenog Kraljevstva Kosovu – od 90-ih godina, zatraživši i „adekvatnu podršku za izazove sa kojima se Kosovo suočava u ovom periodu“.

Podsetila ga je i da je Priština svrstala u red svojih saveznika kada je u pitanju aktuelni rat u Ukrajini, kojoj je dala podršku i osudila drugu stranu – Rusiju.

Shodno tome, i danas je ovom međunarodnom zvaničniku govorila o, kako ona vidi, vezi Rusije i Srbije.

„Interes ruskog satelita – Srbije, za destabilizaciju regiona Zapadnog Balkana, veći je nego ikada ranije, jer je Srbija zainteresovana da nasiljem i kriminalnim grupama blokira uspeh u dijalogu i ostvari svoje ciljeve“, kazala je ona danas.

Upravo je u toj borbi, kako kaže, protiv „rusko-srpskih destabilizujućih tendencija“, Kosovu je i dalje potrebna podrška Velike Britanije.

Sa druge strane, ponovo tvrdi da je u dijalogu koji u Briselu vode sa Srbijom – Priština konstruktivna strana, ali koja se „suočava sa stalnim opstukcijama Srbije“.

Podršku ove države zatražila je Osmani danas i za članstvo Kosova u međunarodne organizacije – Savet Evrope, kao i u NATO-u, Partnerstvu za mir.

U saopštenju iz kabineta kosovske predsednice, međutim, nije navedeno šta je na ovom sastanku govorio današnji sagovornik Vjose Osmani.

Dejvida Lamija potom je ugostio i kosovski premijer, koji se takođe na samom početku osvrnuo da 1999. godinu i podršku Velike Britanije u „u oslobađanju Kosova“ pod vođstvom laburista Tonija Blera i Robina Kuka.

Pohvalio se ekonomskim rastom Kosova, uprkos svetskoj krizi i prethodno pandemiji: „Kosovo je idealno mesto za investicije za kompanije iz Velike Britanije koje traže bliski posao“.

Na ovom sastanku je, kažu iz kabineta kosovskog premijera, razgovarano i o aktuelnim pitanjima – uključujući dijalog i potrebu normalizacije odnosa sa Srbijom, kao i bezbednosna pitanja.

„Kurti je istakao potrebu za povećanjem saradnje između bezbednosnih institucija Kosova i Velike Britanije, u borbi protiv zlonamernih aktera koji imaju za cilj da destabilizuju Kosovo i region“, navode u saopštenju, u kom takođe nije navedeno šta je na sastanku govorio britanski zvaničnik.

Lami se potom sastao i sa predsednikom kosovske Skupštine, Gljaukom Konjufcom, koji je takođe zatražio podršku ove države za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.