Prištinski zvaničnici sa britanskim izaslanikom: Osmani se žali na BG – „destruktivan“; Pič poziva na reintegraciju Srba

FOTO: Kosovsko predsedništvo

Specijalni izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan, Stjuart Pič, posetio je danas Kosovo. Ovaj zvaničnik se tokom dana sastao sa najvišim prištinskim zvaničnicima, kao i gradonačelnikom južnog dela Mitrovice.

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, kazala je Piču da Priština nastavlja da bude konstruktivna strana u dijalogu sa Beogradom koji je optužila za destabilizaciju Kosova.

„Srpska strana pokušava da pomeri fokus sa dijaloga kroz napore da destabilizuje Kosovo,“, kazala je Osmani britanskom izaslaniku.

Kosovska predsednica je ujedno ponovila da se na Severu Kosova „osporava pravni poredak“ od strane „kriminalnih bandi pod rukovodstvom Srbije, koje su na crnoj listi Britanije i SAD-a“.

Sa druge strane, Vjosa Osmani je zatražila da međunarodna zajednica zauzme jedinstven stav prema „destabilizujućim tendencijama Srbije“, tako što će, kako je navela, „osuditi takve postupke i da ne izjadnačava strane kada je jasno ko je agresor“.

Kosovska predsednica je naglasila da Kosovo nastavlja da koordiniše sa međunarodnim partnerima u rešavanju bezbednosnih izazova, te je ujedno zatražila veće angažovanje Velike Britanije, kao, kako je navela, „ključne članice NATO-a i istorijskog partnera Kosova“.

Osmani je ujedno istakla da su kosovske institucije posvećene miru i bezbednosti.

„U nadležnosti kosovskih institucija je da u koordinaciji sa međunarodnim partnerima, obezbede vladavinu prava, mir i bezbednost podjednako za sve građane bez razlike“, navodi se u saopštenju kabineta kosovske predsednice.

I dok je veći deo saopštenja Osmani posvećen bezbednosti, odnosno situaciji na Severu i kritikama na račun Beograda, kosovski premijer je nakon sastana sa Pičom poručio da su razgovarali o „odličnim“ bilateralnim odnosima.

Sa druge strane, pomenuo je uticaj Rusije, ali i, kako je saopšteno iz Kurtijevog kabineta, značaj podrške Ujedinjenog Kraljevstva Kosovu, posebno u oblasti bezbednosti.

„Razgovaralo se i o izazovima sa kojima se suočava region Zapadnog Balkana, opasnosti koju predstavlja uticaj Rusije po bezbednost i napredak i važnoj ulozi NATO-a u sprečavanju i preokretu namera Moskve za naš region“, dodaju iz kabineta kosovskog premijera.

Kurti je kazao da na Kosovu postoji demokratski, pravni, ekonomski i društveni napredak, koji „mora da se štiti zajedno sa partnerima i saveznicima“.

Kosovski premijer se ujedno zahvalio povodom aktivnog angažovanja Ujedinjenog Kraljevstva u integracionim procesima Kosova. ​

Kurti je razgovarao sa britanskim zvaničnikom zajedno sa zamenikom kosovske ministarke spoljnih poslova, Krešnikom Ahmetijem (Kreshnik Ahmeti). Sastanku je prisustvovao i ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Prištini, Nikolas Ebot.

Sa Pičom, kao i Ebotom se prethodno sastao i gradonačelnik južnog dela Mitrovice, Bedri Hamza.

„Na sastanku smo razgovarali o dosadašnjoj saradnji institucija i britanske ambasade, a ja sam izrazio zahvalnost na bliskoj saradnji i kontinuiranoj podršci Velike Britanije i britanskog naroda našoj zemlji“, poručio je Hamza u objavi na Fejsbuku nakon sastanka.

Nakon završenih sastanaka iz ambasade Velike Britanije u Prištini poručili su da je Pič pozdravio napore za deeskalaciju tenzija na Severu Kosova i podstakao reintegraciju Srba sa Kosova u kosovske institucije.

„Važno je da svi prekinu krug kriza i opasne retorike i rade na sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji“, poručio je Pič.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.