Mlađi osnovci bez ‘onlajn’ nastave, učitelji kažu – objašnjenje je besmisleno

Škola, učenici, test testovi
Ilustracija/FOTO: Depositphotos/Oksun70

Uprkos alarmantnoj situaciji sa koronavirusom, Vlada Srbije je odlučila da učenici od prvog do četvrtog razreda idu redovno u školu, dok stariji od ponedeljka prelaze na učenje od kuće. Međutim, predstavnici prosvetnih sindikata poručuju da je takva odluka neprimerena, jer broj zaraženih kod mlađih đaka raste iz dana u dan. Učitelji kažu da se osećaju diskriminisano i da strahuju za svoje zdravlje, jer im, kako tvrde, nije objašnjeno zbog čega kao ostale kolege ne mogu da rade od kuće, prenosi N1.

Zaštita od virusa, uz nejednake mere za sve đake. Iako se međusobno razlikuju jednino po tome u koji razred idu, nadležni su, ipak, odlučili da mlađi učenici ostanu u školama, a da stariji osnovci i srednjoškolci nastavu prate onlajn. Zato pojedini učitelji poručuju da se donete mere ne mogu nazvati epidemiološkim.

„To što predajemo nižim razredima ne čini nas građanima nižeg staleža, da nemamo pravo prelaska na onlajn nastavu, naravno, da se razumemo, onlajn nastava nije po evropskim standardima, ali u ovom trenutku je itekako nužna, kako bi se sačuvalo zdravlje i životi zaposlenih“, kaže Vesna Jerotijević, učiteljica.

Iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije poručuju da svi đaci moraju da pređu na učenje od kuće, jer je nedopustivo da se u alarmantnoj situciji pravi razlika. Ukazuju da njihovi podaci pokazuju da broj zaraženih raste kod mlađih osnovaca, što zaposlene zabrinjava. Uprkos tome, kažu, da su iz ministartsva prosvete dobili objašnjenje zbog čega je učenicima od prvog do četvrtog razreda uskraćeno pravo na onlajn nastavu, koje ocenjuju kao bismesleno.

„A to je da nema decu ko da čuva, dakle žrtvujemo zdravlje zaposlenih zbog toga što nema ko da čuva decu, neko je zaboravio šta je uloga škole, nego je zaboravio da se u školi sprovodi vaspitno obrazovni proces, a ne čuvanje dece, dakle prosvetni radnici nisu ničije dadilje, nisu bebi-siteri, nego su tu da decu uče“, rekao je Zvonimir Jović, iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

„Ta teza da deca treba da se čuvaju zapravo me najviše podseća na onu tezu da mi treba da budemo ti koji ćemo obezbediti imunitet krda, jer rečenicom da treba da se čuvamo podsećamo na stado, deca se ne čuvaju, deca se vaspitavaju i obrazuju“, dodaje Jerotijević.

Ukoliko bi se donela odluka da mlađi osnovci uče od kuće, nadležni bi morali da nađu rešenje za balans između roditelja i nastavnika, kako đaci ne bi bili na gubitku, poručuju iz Udruženja roditelja.

„Svakako razumemo i jednu i drugu stranu i učitelje zbog čega smatraju da su diskriminisani u ovom celom procesu i želim da napomenem da roditelji svakako ne smatraju da su učitelji bebisiterke i da su samo u školi zbog toga da bi čuvali njihovu decu, naši životi su tako organizovani da deca idu u školu, mi na posao i kada su mlađa deca u pitanju otvara se veliki problem – šta sa njima, ne možemo ih ostaviti same kod kuće“, smatra Gordana Plemić, iz tog udruženja.

Sagovornica N1 ukazuje i da se mnogi roditelji bune protiv onljan nastave, zbog toga što nije prilagođena svim predmetima, ali i zato što izostaju tehničke mogućnosti za normalnu realizaciju. Iz Udruženja kažu i da bi država morala da obaveže poslodavce da roditeljima omoguće da rade sa decom od kuće, ukoliko bi i mlađi osnovci prešli na onlajn nastavu.

Video prilog N1 pogledajte ovdePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.