Hoti: Ovog meseca stiže 33.000 doza vakcina putem COVAX-a

Hoti sastanak
FOTO: Kancelarija kosovskog premijera

Ovog meseca očekuje se da stigne prvi kontigent od 33.000 doza antikovid vakcina putem programa COVAX, najavio je još jednom aktuelni kosovski premijer, Avdulah Hoti.

„Putem ovog mehanizma Kosovo će imati koristi od 100.800 doza antikovid vakcine dok su u toku intenzivni pregovori sa drugim proizvođačima da se obezbedi potreban broj vakcina kako bi se u potpunosti imunizovalo stanovništvo“, dodao je Hoti.

Za Kosovo je putem mehanizma COVAX zapravo opredeljeno ukupno 700.000 doza vakcina.

Šef kancelarije EU na Kosovu Tomaš Sunjog nedavno je najavio da se očekuje da će kompletna isporuka, biti dostavljena u drugoj polovini godine, a da će u prvoj polovini Kosovo dobiti preko 100.000 doza.

Osim vakcina putem COVAX-a, prema za sada dostupnim informacijama, Kosovo planira da samostalno pribavi 500.000 doza anti-kovid vakcine kompanije Fajzer, ali i na osnovu sporazuma sa Austrijom – još 600.000 doza.

Nakon uvećanja broja novoobolelih od kovida na Kosovu odlazeći kosovski premijer Avdulah Hoti, sastao se sa vršiocem dužnosti ministra zdravlja, Armendom Zemajem, direktorom NIJZK Naserom Ramadanijem i direktorom UKCK Valjbonom Krasnićijem (Valbon Krasniqi).

Kosovska vlada oglasila se potom saopštenjem kojim je apelovala na građane da se pridržavaju mera na snazi – poštuju meru fizičke distance, koriste maske, sredstva za dezinfekciju i provetravaju prostorije.

Ujedno su zatražili od opštinskog osoblja, policije i inspekcije da budu posvećeni u prevenciji, upravljanju i kontroli pandemije i da se takođe pridržavaju mera.

„Zdravstvene ustanove intenzivno rade na uvećanju kapaciteta, obezeđivanju lekova i uvećanju broja medicinskog osoblja“, poručili su dalje iz kosovske vlade.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.