INTERPOL: Hapšenja u Kini i J.Africi zbog prodaje lažnih vakcina – samo vrh ledenog brega

Zaplenjene vakcine Interpol
FOTO: INTERPOL

Više hiljada doza lažnih vakcina protiv koronavirusa zaplenjeno je u Južnoj Africi i Kini, a takođe više desetina ljudi uhapšeno nakon globalnog upozorenja INTERPOL-a -da će vakcine biti glavna meta kriminalnih mreža.

Oko 400 ampula – što je oko 2.400 doza lažnih vakcina, pronađeno je uz veliku količinu lažnih 3M maski u skladištu južnoafričkog grada Germistona u Južnoj Africi, saopštio je INTERPOL.

U sklopu akcije uhapšena su tri kineska državljanina i jedan državljanin Zambije.

Uspešna akcija sprovedena je i u Kini.

INTERPOL takođe navodi da je policija identifikovala mrežu putem koje su prodavane krivotvorene vakcine protiv kovida nakon čega je uhapšeno 80 osumnjičenih i zaplenjeno više od 3.000 lažnih doza.

Hapšenja su usledila samo nekoliko nedelja nakon što je INTERPOL izdao narandžasto upozorenje da se države članice pripreme za organizovanu kriminalnu mrežu u vezi sa vakcinama proiv kovida – fizički ili online.

„Iako pozdravljamo ovaj rezultat, ovo je samo vrh ledenog brega kada su u pitanju zločini u vezi sa vakcinom protiv kovid-19“, poručio je generalni sekrear INTERPOLA, Jurgen Stok (Jürgen Stock).

Iz INTERPOL-a dodaju da se sa istragama nastavlja, a da su, pored hapšenja u Južnoj Africi i Kini, ovoj međunarodnoj organizaciji dostavljeni izveštaji o distribuciji lažnih vakcina i pokušajima prevara usmerenih na staračke domove.

INTERPOL naglašava da se nijedna odobrena vakcina ne može pronaći u prodaji online putem.

„Bilo koja vakcina koja se reklamira na veb lokacijama ili ‘dark web-u’ neće biti legitimna, testirana i može biti opasna. Bilo ko ko kupi ove vakcine izlaže se riziku i daje svoj novac organizovanim kriminalcima“, zaključili su iz INTERPOL-a.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.