Hag: Statusna konferencija o slučaju protiv Saljiha Mustafe, neslaganja oko rokova

Vest je ažurirana

Tužilaštvo je saopštilo je da je spremno za suđenje bivšem Saljihu Mustafi ali je malo verovatno da će taj proces početi pre leta. Sudija Giju naveo je da će 7. maja predmet proslediti sudskom veću, a članove veća uskoro bi trebalo da odredi predsednica suda Ekaterina Trendafilova.

12:25 – Neslaganje oko rokova

Tužilaštvo je već podnelo svoj pretrpretresni podnesak u vezi sa ovim slučajem, ali ne i odbrana.

Sudija za prethodni postupak odredio je rokove za pojedine radnje koje se odnose na odbranu, a između ostalog i za  podnošenje pretpretresnog podneska.

18. mart je određen kao rok da odbrana obavesti sudiju za zaštitne mere, uključujući i one koje se odnose na svedoke, a 6. april – da obavesti tužilaštvo o odbrani putem alibija i obelodanjivanju materijala, kao i zaštitnim merama za svedoke koji neće svedočiti o alibiju.

Sudija je 16. april odredio kao rok da odbrana podnese potpretresni podnesak, a 30. – da se predmet prosledi sudskom panelu i da se donesu sve odluke o bilo kojim otvorenim pitanjima.

Tužilaštvo se složilo sa predloženim rokovima, naznačivši još jednom da su spremni za suđenje, međutim, ne i odbrana.

Zatražili su da se radnje zakazane za 6. april odlože za 16. ili 23., a da pretpretresni podnesak dostave do 30. aprila.

Kada je u pitanju donošenje zaštitnih mera koje se ujedno vezuju i za svedoke, odbrana je saopštila da najverovatnije one neće biti potrebne, ali i da bi tačan odgovor mogli da daju do 16. aprila.

Ujedno su precizirali da bi trebalo da završe sa svim istražnim radnjama do kraja aprila, a da bi početkom maja mogla da se održi nova statusna konferencija.

Advokatski tim Saljiha Mustafe ujedno je planirao da ide na teren od 19. marta do 5. aprila, a potom i od 16. do 23. aprila.

Poručili su da im je, potrebno više vremena, između ostalog i zbog toga što, kako kažu, nisu mogli da dođu do pojedinih svedoka.

12:06 – Tužilaštvo: Spremni smo za suđenje

Tužilaštvo je saopštilo danas da je spremno za suđenje, te da je završilo sa procesom obelodanjivanja, osim u slučaju da u toku postupka naknadno dođu do novih dokaza.

Kažu da su juče odbrani obelodanili materijal u vezi sa oslobađajućim dokazima, te da će nastaviti da prosleđuju materijal odbrani, ukoliko se takav naknadno pojavi.

Tužilaštvo je ujedno poručilo da je završilo sve istražne radnje, osim pojedinih sa kojima je, kako su naveli, upoznat pretpretresni sudija.

Međutim, kako kažu, te aktivnosti neće uticati na spremnost za suđenje.

11:48 – Upravo je počela peta po redu statusna konferencija u slučaju protiv osumnjičenog pred sudom u Hagu – Saljiha Mustafe.

Mustafa ne prusustvuje današnjoj statusnoj konferenciji.

Strane u ovom slučaju – odbrana Mustafe i Specijalno tužilaštvo, bili su u obavezi da prethodno Specijalnom sudu dostave pisane podneske u vezi sa ovim slučajem – uključući i teme o kojima se raspravljalo na prethodnim statusnim konferencijama, do 3. marta.

Međutim, kako je saopštio danas sudija za prethodni postupak, Nikolas Giju, strane to nisu učinile.

Ujedno, naloženo je Specijalnom tužilaštvu i odbrani da podnesu zajedničke podneske o njihovom sporazumu – ukoliko postoji, usklađenosti o pravnim i činjeničnim pitanjima do 1. marta.

Prethodna statusna konferencija u slučaju protiv Mustafe održana je 1. februara ove godine.

Mustafa je prva osoba koja je uhapšena po nalogu Specijalizovanog tužilaštva još krajem septembra prošle godine i ovo je njegovo peto pojavljivanje pred sudom.

Njemu je prethodno u više navrata produžavana mera pritvora, a poslednji put krajem januara, kada je sudija Nikolas Giju, poručio da smatra da, imajući u vidu Mustafinu poziciju unutar Kosovske obaveštajne agencije, postoji rizik da vrši opstrukciju procesa Specijalizovanih veća.

Mustafa je jedan od osnivača nekadašnje „OVK“, a sada visoki zvaničnik u kosovskom ministarstvu odbrane.

Specijalno tužilaštvo tereti Mustafu za lišavanje slobode, surovo postupanje i mučenja izvršena nad najmanje šest lica u periodu od 1. aprila 1999. do 19. aprila iste godine, kao i za ubistvo.

Sudija za prethodni postupak je optužnicu protiv Saljiha Mustafe potvrdio 12. juna prošle godine, da bi nedelju dana kasnije – 19. juna, specijalni tužilac podneo potvrđenu optužnicu. 

Sudu je prvi put pristupio 28. septembra, a tačno mesec dana kasnije izjasnio se da nije kriv po svim tačkama optužnice.

Pred sudom se, na statusnoj konferenciji, pojavio i 5. oktobra kada je, govoreći o statusu i obimu istraga i dokaza, odbrana najavila da će u slučaju protiv Mustafe ispitati najmanje 16 svedoka.

Sa druge strane, sudija za prethodni postupak Nikola Giju izdao je nedavno prvu odluku u vezi sa učešćem žrtava u predmetu protiv Saljiha Mustafe i to tako što su četiri prijave odbačene kao neprihvatljive.

Prethodno je Kancelarija za učešće žrtava (VPO) podnela svoj prvi izveštaj u kojem je navela da je putem imejla primila prijave četiri osobe koje su se prijavile da budu prihvaćene kao žrtve u postupku, ali i da niko od podnosioca prijave nije podneo potrebnu dokumentaciju.

Još uvek ostaje da se vidi kada će početi suđenje Mustafi. Tužilaštvo je zatražilo da do toga dođe već ovog meseca, dok je odbrana tražila da to bude jul mesec.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.