Hoti: Mape i makaze, noževe, krv, šampanjac i zamrznuti sukob više niko ne pominje

Avdulah Hoti
Foto: KoSSev

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, izvestio je danas poslanike Skupštine Kosova o nastavku dijaloga sa Srbijom. U dužem obraćanju poručio je da je zahvaljujući nastavku dijaloga Kosovo izašlo iz političke izolacije i obnovilo odnose sa EU i SAD, a sve je uverio da se u Briselu ne radi na postizanju tehničkih dogovora, već da je svaki sastanak organizovan u cilju „izrade konačnog sporazuma o međusobnom priznanju“.

Obraćajući se kosovskoj skupštini, Hoti je odgovorio na brojne kritike o tome da se nova kosovska vlada u dijalog upustila bez platforme i jasnih smernica. On je naglasio da se pregovori vode o međusobno priznanju i da su principi pregovora u skladu sa kosovskim ustavom i naveo 3 osnovne vodilje:

“Prva: O teritorijalnom integritetu Republike Kosovo ne može se pregovarati. Druga: Na ustavnu organizaciju Republike Kosovo ne može se uticati, jer ona garantuje demokratsko funkcionisanje vlasti, jednaku zastupljenost i zaštitu principa građanske države, ne etničke. Menjanje jedinstvenog tela Republike Kosovo bio bi najkraći način da se država Kosovo načini nefunkcionalnom i nestabilnom. To se neće dogoditi.  Treća: Sporazum sa Srbijom biće u skladu sa Ustavom, jer je Ustav jedini instrument koji takvom sporazumu daje legitimitet”, rekao je Hoti poslanicima.

Hoti se ranije danas sastao i sa Tačijem. Sa zahedničke konferencije za štampu poručili su „prvo priznanje pa onda ostala pitanja. O tome čitajte u posebnoj vesti.

Dodao je da je dvema stranama, kosovskoj i srpskoj, na video samitu o dijalogu predočena jaka poruka od strane organizatora, kancelarke Angele Merkel i predsednika Francuske, Emanuela Makrona – “da se vrate za pregovarački sto kako bi konačno zaključili otvorena pitanja između dve zemlje i to sa jasnim vremenskim rokovima”.

Nakon video konferencije, odnosno, na sastanku održanom prošlog četvrtka počela je izrada konačnog sporazuma sa prve dve teme, „nestala lica“ i „ekonomska pitanja“, rekao je potom.

“Prva tema, tj. „nestala lica“ za Vladu Kosova je državna i moralna obaveza prema porodicama nestalih. Ova tema ima jasne principe i zahteva, to su: – da se, u skladu sa Međunarodnim humanitarnim pravom, reši pitanje nestalih osoba, uključujući i objavljivanje informacija i obezbeđivanje svih potrebnih ljudskih i tehničkih resursa za rešavanje problema, čime bi se u zemlju donela pravda i – zahtev da se prema porodicama žrtava odnosi u skladu sa međunarodnim standardima”, rekao je Hoti.

Potvrdio je i navode predsednika Aleksandar Vučića da je Kosovska strana tražila otvaranje “arhive Vojske Jugoslavije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Teritorijalne odbrane, paravojnih i dobrovoljačkih trupa, koje su delovale na Kosovu i objavljivanje potpunih informacija u vezi sa sumnjama o spaljivanju tela u pećnicama na Kosovu i u Srbiji”.

Druga tema o kojoj kaže da se razgovaralo je o ekonomskim pitanjima, koja uključuju: ratnu odštetu, sukcesiju, državni dug, penzije, štednju u bankama, plate otpuštenih radnika, štetu nanetu na privatnom vlasništvu.

Dodaje i da je kosovska strana zahtevala da sporazum bude u skladu sa četiri temelja EU  – slobodnom kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala.

„Želim još jednom da potvrdim da za Vladu Kosova i za mene kao premijera ne postoji tehnički dijalog. Svi sastanci u narednim danima biće u cilju izrade konačnog sporazuma o međusobnom priznavanju i normalizaciji odnosa dveju zemalja“.

Podsećamo, Srpska strana tvrdi da se govorilo i o pitanjima raseljenih.

Hoti je rekao još i da dijalog nema alternativu jer je su evropske integracije cilj Kosova, na putu će im, kaže, pomoći „prijatelji koji su verovali u oslobođenje i nezavisnost Kosova“.

Kaže da nema mesta kritici procesa jer je on izveo Kosovo iz političke izolacije.

„Za samo mesec dana, vratili smo Kosovo tamo gde mu je i mesto, zajedno sa našim prijateljima. Od narušenih odnosa sa EU i SAD, sada smo u situaciji da imamo podršku svih za cilj dijaloga, a to je međusobno priznavanje i normalizacija odnosa“, kaže i dodaje da se više ne razgovara o teritorijalnom integritetu Kosova.

„Mape i makaze, noževe, krv, šampanjac, zamrznuti sukob ili slični eksperimente širom sveta ne spominje niko“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.