Poslanici Samoopredeljenja pridružili se kritikama: Tači upravlja dijalogom, nedostaje transparentnost

Samoopredeljenje skupština
FOTO: Zeri

Na dan kada je u Briselu trebalo da se nastave razgovori između delegacija Beograda i Prištine ne ekspertskom nivou, u Prištini je kosovski premijer, Avdulah Hoti, izvestio poslanike o dijalogu sa Beogradom koji je pokrenut prošle nedelje. Ranijim kritikama PDK, AAK, predsednice kosovske skupštine, Vjose Osmani ali i figura unutar LDK, poput potpredsednika LDK Ljutfija Hazirija, na račun načina na koji se vodi dijalog, danas se pridružilo i Samoopredeljenje.

Iako aktivni od samog početka u kritikovanju Hotijevog legitimiteta, do sada se nisu oglašavali o dijalogu, izuzev konstatacije da je on obnovljen bez platforme.

Danas međutim poslanici Samoopredeljenja na sednici kažu da nedostaje transparentnost povodom samog dijaloga, da je Hoti pogrešio što je u Brisel otišao dok je Tači bio na saslušanju u Hagu, da dijalogom zapravo upravlja Tači, ali mu i postavljaju pitanje da li će pristati na sporazum o uzajamnom priznanju uz promenu granica?

„Istoga dana kada je predsednik zemlje bio u Haškom sudu ni u kom slučaju, bez obzira na političke odnose, nije trebalo da se suočite sa Vučićem, imali ste predsednika pred tužiocima“, poručila je Hotiju danas poslanica Samoopredeljenja, Mimoza Kusari.

Poslanik Samoopredeljenja, Hajrulah Čeku (Hajrullah Çeku), ukazao je na to da su principi u dijalogu tokom Kurtijeve vlade bili takvi da dijalogom upravlja premijer, ali i poručio da je sada to drugačije te da dijalogom ne upravlja Hoti, već Tači.

Ujedno je rekao da ne postoji transparentnost kada je dijalog u pitanju, te je upitao Hotija o strategiji u samom dijalogu.

Šef poslaničke grupe ove stranke, Redžep Seljimi, upitao je Hotija „da li je na stolu fragmentacija teritorijalnog integriteta Kosova“, a poslanik Čeku „šta znači uzajamno priznanje“, te da li će pristati na ovakav sporazum ukoliko se njime drugačije definišu granice Kosova.

„Da li ste spremni da pristanete na zahteve Srbije ili ne?“, precizirao je.

Hoti je u odgovoru saopštio da će se sporazum o uzajamnom priznanju odnositi na „postojeće granice“.

Kritike na račun upravljanja dijalogom te transparentnosti premijera povodom istog, uputio je i poslanik ove stranke, Arber Redžaj, u emisiji „Info magazin“ večeras.

„Ono što smo danas videli, iako to nazivaju izveštavanjem, nije imalo nikakve veze sa obaveštavanjem poslanika, jer Hoti nije rekao ništa“, precizirao je Redžaj.

Hotija je nazvao neznalicom, te poručio da dijalogom zapravo upravlja kosovski predsednik Hašim Tači.

Kako je naveo, Kosovo ima premijera koji kaže da ide na dijalog o određenim temama, dok sa druge strane, ne zna dokle je sam dijalog stigao, te zato poručuje da je neophodna platforma za dijalog sa Beogradom.

Ujedno je i poručio da dijalog iz političkog prelazi u tehnički, što je Hoti u više navrata demantovao.

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, izvestio je danas poslanike Skupštine Kosova o nastavku dijaloga sa Srbijom. U dužem obraćanju poručio je da je zahvaljujući nastavku dijaloga Kosovo izašlo iz političke izolacije i obnovilo odnose sa EU i SAD, a sve je uverio da se u Briselu ne radi na postizanju tehničkih dogovora, već da je svaki sastanak organizovan u cilju „izrade konačnog sporazuma o međusobnom priznanju“.

Nasuprot Prištini, Beograd poručuje da su razgovori u Briselu tehnički, sa ciljem pokušaja da se situacija normalizuje.

Nakon jučerašnjih razgovora o nestalim i raseljenim licima sa Kosova, danas je u Briselu trebalo da se ponovo sastanu delegacije Beograda i Prištine na ekspertskom nivou, kako bi razgovarali o ekonomskim odnosima.

Međutim, kako je predstavnik Beogradske delegacije, direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić potvrdio, prištinska strana nije učestvovala na današnjem sastanku, te je srpska delegacija razgovarala sa EU o sedmogodišnjem paketu finansijske pomoći za region.

Đurić je poručio da nastavak tehničkih razgovora zavisi isključivo od Prištine.

Sa druge strane, specijalni izaslanik EU za dijalog, Miroslav Lajčak, danas je sa druge strane u kratkoj poruci poručio da su razgovori o nestalim i proteranim osobama bili „konstruktivni i produktivni“, dok se prištinska delegacija još uvek nije oglasila.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.