Nenad Radosavljević: Komentar dana

Komentariše: Nenad Radosavljević

Asocijacija kosovskih opština zatražila je od kosovske vlade, posebno Ministarstva zdravlja i Ministarstva unutrašnjih poslova da preispitaju mere protiv pandemije. Kroz saopštenje za javnost, Asocijacija kosovskih opština je saopštila da su upitili pismo ministru zdravlja Armendu Zemaju i ministru unutrašnjih poslova Agimu Veljiuu, gde su izrazili zabrinutost. Glavni zahtev ovog pisma je da se ukloni raspored ograničenja kretanja, kao i da se preduzmu olakšavajuće mere za privredu.

Prilično razuman zahtev. Nažalost, što se tiče srpskih opština, mi nemamo asocijaciju, ne umemo da tražimo jer nema ko i nemamo od koga, a politički polusvet na vlasti nema kapacitet da se takvog nečeg seti… A i nemamo zbog čega jer mi Srbi na Kosovu privredu i nemamo. Imamo samo neke donacije koje završavaju u džepovima članova i simpatizera Srpske liste, a to je ništa. Mislim narodu ništa… A njima odlično… Standard, nekretnine po Srbiji i u svetu, džipovi, ludila…

Kosovski predsednik Hašim Tači i premijer Avdulah Hoti složili su se da ne treba dozvoliti da se proces dijaloga sa Beogradom spusti na tehnički nivo. „U interesu je da se dijalog odvija, jer samo dijalogom, susretima i dobrosusedstvom Kosovo može da krene ka evropskoj perspektivi. Ali istovremeno moramo da sačuvamo svoj identitet. Ni pod kojim uslovima ne smemo da dozvolimo da se ovaj proces spusti na tehnički nivo”, naglasio je Tači. Prema njemu, „mora da se dogodi međusobno priznavanje, potpuno poštovanje teritorijalnog integriteta i potom rešavanje drugih pitanja“.

Za dobronamerne, suština ovih razgovora mora biti tehnički nivo. Rešavanje egzistencijalnih pitanja građana je najvažnije. Ko to ne shvati ili ne želi baš je promašio. Igra koju je Tači ranije započeo sa Vučićem je završena. On više nema igračke a Vučićeva dvotrećinska većina u skupštini je od plastike i lako će se istopiti kada počne da kuva.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak napisao je na Tviteru da je zadovoljan razgovorima u okviru dijaloga Prištine i Beograda. Lajčak je u objavi naveo da je zadovoljan diskusijom na stručnom nivou o pitanjima nestalih i raseljenih lica. „Ovonedeljne političke diskusije na stručnom nivou o nestalim i raseljenim licima bile su produktivne i konstruktivne“.

Svi koji su do sada posredovali u našem nerazumevanju sa Albancima a potom i nesreći su svaki put posle svoje inicijative i obavljenog posla, za pare, bili veoma zadovoljni a mi restartovani na isti početak. Odnosno mi smo sve više gubili jer smo kasnili. I patili zbog grešaka drugih. A oni su grešili… Pa su odlazili i kajali se… pa su dolazili drugi i opet grešili i odlazili. I kajali se, da ne zaboravim.

Ruska novinska agencija „Sputnjik“ juče je izvestila da je Kosovo od Nemačke kupilo oružje i vojnu opremu u ukupnom iznosu od 170 miliona evra, ne navodeći kada se to i dogodilo. Sputnjik navodi da su kosovske vlasti mesecima pregovarale sa nemačkim obaveštajnim službama za nabavku topova i protivtenkovskih raketnih sistema za Vojsku Kosova, dok je njihov fokus bio na upotpunjavanju lagane artiljerije i modernog pešadijskog naoružanja, piše Zeri.

Sputnjik je sumnjiv. Meni se lično ne sviđa jer je potpora svega negativnog što se tiče Srbije. Međutim ovde mi je nešto baš problematično. Ako Kosovo ipak nabavlja topove i moderno pešadijsko naoružanje onda oni imaju jasan cilj vojnog delovanja. A to prema iznetom možemo da budemo izgleda samo mi. Srbi iz enklava i sa Severa Kosova, samopreostali i zaboravljeni.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.