Srpska lista se žalila na odluku CIK-a; Helt: Pitanje je da li je odluka CIK-a politički mudra, stvari su dovoljno komplikovane

Kristijan Helt, Ambasador NEmačke u Prištini
Foto: Tviter

Srpska lista je sinoć uložila žalbu na odluku CIK-a da ne potvrdi kandidate ove političke partije kosovskih Srba prijavljene za predstojeće izbore za gradonačelnike opština na Severu, javio je RTK. Pored predstavnika Srpske liste i srpskih državnih organa, juče je pristigla reakcija jednog predstavnika međunarodne zajednice na neočekivani ishod ovog inače proceduralnog glasanja. Zašto CIK nije u kompletnom sastavu i da li je neuspeh da se potvrde kandidati Srpske liste za gradonačelnike mudra politička odluka, zapitao se nemački ambasador u Prištini, Kristijan Helt, inače jedini međunarodni predstavnik koji je do sada reagovao na jučerašnju odluku CIK-a.

Centralna izborna komisija (CIK) juče nije potvrdila kandidature predstavnika Srpske liste na predstojećim izborima za gradonačelnike opština na Severu. Izostao je jedan glas do potrebne dvotrećinske većine članova CIK-a koji je u krnjem sastavu i broji devet umesto predvođenih 11 članova.

Svi članovi CIK-a nisu imenovani usled neslaganja unutar vladajuće PAN koalicije o tome koja dva predstavnika će predstavljati ovu koaliciju tri političke partije u ovom regulatornom telu.

Članove CIK-a imenuje kosovski predsednik, a na predlog najvećih parlamentarnih grupa, ali i parlamentarnih grupa pripadnika nevećinskih zajednica. Ovaj sastav CIK-a je nov, imenovan krajem marta, posle skoro godinu dana blokade koja je, kako su tvrdile upravo LDK i Samoopredeljenje nastupila zbog odbijanja kosovskog predsednika da imenuje članove CIK-a. Hašim Tači je najzad imenovao osam članova komisije i to nakon poziva ambasadora SAD u Prištini da to učini.

Usled ove specifične situacije, Samoopredeljenje, treća po veličini parlamentarna grupa u Skupštini Kosova, kojoj takođe sleduju dva člana u CIK-u je uspelo juče da blokira glasanje o potvrdi kandidatura predstavnika Srpske liste na predstojećim izborima. Dva od ukupno devet članova CIK-a, inače predstavnika pokreta Samoopredeljenje, bili su uzdržani na jučerašnjoj sednici CIK-a na kojoj je trebalo potvrditi kandidature političkih subjekata koji su se prijavili za izbore na Severu. Usled ovoga, CIK nije uspeo da obezbedi potrebnih osam glasova za potvrđivanje kandidature i predstavnika Srpske liste.

Inače, pokret Samoopredeljenje tvrdi da su članovi Srpske liste prekršili kosovski ustav time što su dali ostavke i uskratili građanima pravo na usluge lokalnih institucija, ali i time što su Kosovo u svojim ostavkama oslovili kao „Kosovo i Metohija“. Zbog toga, smatraju iz ovog pokreta, tri bivša gradonačelnika, sa izuzetkom kandidata za opštinu Zubin Potok, Srđana Vulovića, koja su podnela ostavku i ponovo se kandidovala, gube ustavno pravo da se kandiduju ponovo.

Kandidate za izbore na Severu prijavila su po tri politička subjekta u svakoj od četiri opštine na Severu, i to Samoopredeljenje, PDK i Srpska lista. Kandidati Srpske liste su Goran Rakić za Severnu Mitrovicu, Vučina Janković za Zvečan, Zoran Todić za Leposavić i Srđan Vulović za Zubin Potok.

Na ovakvu odluku CIK-a nije bilo mnogo reakcija. Nemački ambasador u Prištini, Kristijan Helt jedini je od međunarodnih predstavnika koji se do sinoć oglasio.

„Bez da ocenjujem pravni aspekt ove odluke u ovom trenutku, zaista moram da se upitam da li je ovakav korak politički mudar. Kao da stvari nisu dovoljno komplikovane. I zašto CIK još uvek nije u punom sastavu?“, napisao je Helt na Tviteru.

Kandidati Srpske liste, kao i ostali kandidati, odnosno njihove prijave, pregledani su od strane Kancelarije za registrovanje političkih partija i potvrdu koja je dala pozitivnu preporuku članovima CIK za potvrdu ovih kandidatura.

Juče se, nakon više dana tišine, o dešavanjima u CIK-u oglasila i Srpska lista, naveli su da ovakva, politička odluka CIK-a predstavlja „pokušaj da se Srpskoj listi zabrani političko delovanje i uskrate ustavom i međunarodnim konvencijama garantovana prava na ravnopravno učešće u izbornom procesu“.

„Da stvar bude gora, naši kandidati sprečeni su da učestvuju na izborima voljom Samoopredeljenja, stranke koja ima svoje kandidate na tim izborima, tako da pred sobom imamo potpuno neverovatan slučaj političkog sukoba interesa i kršenje najosnovnijih postulata demokratije“, naveli su u saopštenju koje je preneo TV Most.

Kasno sinoć, predali su i žalbu Izbornoj komisiji za molbe i žalbe čije članove imenuje predsednik Vrhovnog suda iz redova sudija Vrhovnog suda i Osnovnih sudova.

Član 122. Zakona o opštim izborima, koji se shodno primenjuje i na sprovođenje lokalnih izbora, protiv odluke CIK-a moguće je podneti žalbu IKMŽ-u usled odbijanja potvrde političkog subjekta ili kandidata da učestvuje na izborima. U tom slučaju IKMŽ može da prihvati žalbu „na odluku CIK ukoliko utvrdi da je odluka CIK bila neprimerena imajući u vidu sve okolnosti“.

Ukoliko je žalba prihvaćena, članom 122. stav 3. IKMŽ može naložiti CIK-u da ponovo razmotri svoju odluku i naloži CIK-u da predzme mere radi otklanjanja posledica.

Da je upravo žalba sledeći korak Srpske liste, najavio je juče predednik Srbije, Aleksandar Vučić iz Pekinga.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.