Zeri: Dokumenti koji ugrožavaju potvrđivanje kandidata za gradonačelnike Srpske liste

Srpska lista konferencija Severna Mitrovica

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran, jučerašnje izdanje)

Sadržaj dokumentovanih ostavki bivših gradonačelnika na severu koji su napustili svoje pozicije krajem novembra prošle godine bila je tema diskusije na sastanku CIK-a u utorak, prenosi Zeri.

Nesuglasice između članova ove institucije u vezi sa potvrđivanjem Srpske liste ili ne, odložile su sastanak u utorak na neodređeni period.

Činjenica da u svojim ostavkama bivši gradonačelnici oslovljavaju Kosovo terminom “Kosovo i Metohija”, uticala je na to da Pokret Samoopredeljenje ne podrži potvrđivanje kandidata Srpske liste za izbore 19. maja. Predstavnici Samoopredeljenja u CIK-u, zatražili su od Srpske liste da se distancira od ovih dokumenata i prihvati pravni i ustavni poredak na Kosovu.

Kao jedan od razloga za ostavku, bivši gradonačelnici Severne Mitrovice, Zubinog Potoka, Leposavića i Zvečana pomenuli su taksu od 100 odsto na srpske proizvode, istovremeno u ovoj stavki oslovili su Kosovo terminom „Kosovo i Metohija“.

„Zbog uvođenja anticivilizacijskih, protivpravnih i nehumanih taksi od 100% kojima se blokira normalno snabdevanje i distibucija robe iz centralne Srbije na Kosovu i Metohiji čime nam je ugroženo pravo na život, lečenje, javno informisanje, opstanak i ostanak na svojim ognjištima, a koji izazivaju humanitarnu krizu širokih razmera“, piše u prvom paragrafu pisma ostavke bivših gradonačelnika, dok se celi dokumenti mogu pronaći u nastavku.

Stoga, Samoopredeljenje je odlučilo da ne glasa za potvrđivanje kandidata Srpske liste za izbore 19. maja, dok ovaj politički subjekt ne pruži dodatne dokaze da podržava ustavni poredak na Kosovu.

goran rakic ostavka

stevan vulović ostavka

stevan vulović ostavka

vucina ostavka srb

vucina ostavka albanski

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.