U četiri opštine na Severu po tri kandidata za gradonačelnika: U igri Srpska lista, PDK i Samoopredeljenje

Rok za prijavu kandidata za gradonačelnike za vanredne lokalne izbore na Severu istekao je u ponoć, saopštili su iz CIK-a. U opštinama na Severu biće po tri kandidata i to Srpske liste, PDK i Samoopredeljenja.

Sve prijave će biti pregledane od strane Kancelarije za registraciju i potvrđivanje političkih partija, koja će podneti CIK-u odgovarajuće preporuke za svaku od njih, navodi se u kratkom saopštenju.

CIK nije saopštio imana kandidata prijavljenih političkih partija.

Ovi izbori raspisani su skoro pet meseci nakon što su gradonačelnici sa Severa podneli ostavke zbog, kako je bivši gradonačelnik opštine Severna Mitrovica i predsednik Srpske liste, Goran Rakić, tada objasniouvođenje takse od 100 odsto na proizvode koji dolaze iz Srbije, odluke kojom naša deca neće imati ni hranu, vodu, ni osnovne elementarne uslove za život i zbog upada specijalne jedinice ROSU, hapšenja naših sugrađana, i pokušaja ubistva našeg potpredsednika liste Milana Radoičića“.

Za organizaciju ovih izbora Vlada Kosova je odobrila CIK-u budžet u iznosu od 471.000 evra, a prema podacima koji nisu konačni, pravo glasa u četiri opštine na Severu imaće 58.520 ljudi, što je 1.507 više birača u odnosu na lokalne izbore 2017.

Biće ovo treći po redu lokalni izbori za gradonačelnike koji se raspisuju u opštinama na Severu po kosovskim zakonima, prethodni su  organizovani krajem 2013. i 2017. Izlaznost birača 2013. kretala se između najnižih 17.9% u opštini Zvečan i najviših 31.1% u opštini Zubin Potok, dok je prosečan odziv birača na Severu 2017. porastao od najnižih 36.74% u opštini Severna Mitrovica na najviših 46.99% u Zubinom Potoku.

Tehničku podršku pri organizaciji ovih, kao i prethodnih izbora organizovanih na Severu, pružaće OEBS.

Poslednji lokalni izbori organizovani po zakonima Republike Srbije bili su 2012. u Zubinom Potoku i Zvečanu i 2010. u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću.

Vesti o ovim vanrednim izborima pratite na našoj tematskoj stranici Lokalni izbori na severu Kosova 2019.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.