CIK: Mogu li se gradonačelnici koji su dali ostavke ponovo kandidovati? MALS da dostavi ostavke u roku od 24 sata

Foto: info.ks. net

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran; sinoćno izdanje)

Centralna izborna komisija (CIK) uputila je ministarki administracije i lokalne samouprave, Adriani Hodžić, pismo kojim zahteva da u roku od 24 časa dostavi pisma ostavki gradonačelnika Leposavića, Zubinog Potoka, Zvečana i Severne Mitrovice.

Do sada je vlada odbijala da objavi ostavke gradonačelnika sa Severa, a premijer Ramuš Haradinaj je rekao da je teško da se donese odluka na osnovu dokumenata na kojima se o Republici Kosovo govori kao o Kosovu i Metohiji.

Pismo je upućeno Hodžić nakon sastanka CIK-a u petak, tokom kog su razmatrane prijave političkih partija za izbore koji će biti održani 19. maja.

„Ovaj zahtev odnosi se na pripremne aktivnosti CIK-a za najbolju moguću organizaciju vanrednih izbora za gradonačelnike Leposavića, Zubinog Potoka, Zvečana i Severne Mitrovice, koji će biti održani 19. maja. Zbog zauzetog rasporeda i ograničenog vremena za organizovanje vanrednih izbora, tražimo od Vaše institucije da u roku od 24 časa od prijema ovog zahteva dostavi gorenavedenu dokumentaciju“, navodi se u pismu CIK-a Hodžić, prenosi Koha.

Članovi CIK-a su zatražili da se prijave detaljno ispitaju pre verifikacije kandidata Srpske liste.

Adnan Rustemi (Adnan Rrustemi) iz Pokreta Samoopredeljenje rekao je da CIK treba da se u celosti pozabavi sa prijavom Srpske liste i njenih kandidata.

„Hajde da vidimo njihove ostavke, njihove obrasce u kojima se, kako je izvešteno, o državi Kosovo govori kao o Kosovu i Metohiji. Svaki građanin Republike ima pravo da se kandiduje i da se za njega glasa, ali građani imaju pravo i da im vlada pruži javne usluge, koje su građanima na Severu uskraćene ostavkama ovih gradonačelnika pre pet meseci“, rekao je Rustemi.

Dodao je da on nema ništa protiv kosovskih Srba „ali sam protiv onih koje Aleksandar Vučić koristi protiv Republike Kosovo“. Prema njegovom mišljenju, CIK ima dobru priliku tokom ovih izbora da disciplinuje Srpsku listu i njene kandidate zbog nepriznavanja i nepoštovanja Republike Kosovo.

„Ne treba da dozvolimo da se ovaj proces koristi protiv integriteta Republike, i ne možemo da trošimo milione na procese do kojih je došlo pod uticajem Vučića i u kojima se preti ponovnim ostavkama“, rekao je.

I član LDK, Florijan Duši (Florian Dushi) izrazio je zabrinutost. Zatražio je od Kancelarije za registraciju političkih partija da proveri da li su ispunjeni svi uslovi i kriterijumi za verifikaciju kandidata.

„Govorim o pravnom i ustavnom aspektu ovih kriterijuma, da vidimo da li ispunjavaju kriterijume za to da CIK razmatra ima li nekih prepreka zbog toga što su dali ostavke i onda se ponovo kandidovali na sledećim izborima“, rekao je Duši.

Srpska lista odlučila je da izađe na izbore nakon konsultacija sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem. Međutim, upozorili su da je moguće da će ponovo podneti ostavke nakon preuzimanja novog mandata.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.