Haradinaj: Zatražio sam od Kurtija da podnese ostavku; Vlada je kriva za energetsku krizu

Lider AAK, Ramuš Haradinaj, zatražio je od kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, da podnese ostavku, te mu poručio da su restrikcije struje „produkt nesposobnosti vlade“. Haradinaj je izjave kosovskog premijera i srpskog predsednika o mogućim sukobima na Balkanu nazvao „veštačkom retorikom u svrhe povećanja cene pakta o nenapadanju“, za koji, kaže da očekuje da će biti potpisan na sastanku 18. avgusta u Briselu, preneli su prištinski mediji.

„Za mene je bolna veštačka retorika da se podigne cena pakta o nenapadanju, prikrivanje sklapanja sporazuma, pakta o nenapadanju i neuspeha ove Vlade. Zahvalni smo NATO-u za mir na Balkanu i što ne dozvoljava destabilizaciju Balkana“, kazao je Haradinaj nakon sastanka sa predsednikom Albanije, Bajramom Begajem koji boravi u dvodnevnoj poseti Kosovu.

Podsetimo, pakt o nenapadanju, odnosno deklaraciju o miru i nenapadanju Aljbin Kurti predstavio je Aleksandru Vučiću na sastanku u Briselu održanom jula prošle godine. Dokument tada nije naišao na odobravanje srpske delegacije.

Nakon jučerašnjeg uvođenja restrikcija, pa ukidanja istih i danas ponovnog uspostavljanja privremenog gašenja struje, kako je potvrđeno iz KEDS-a, lider AAK je za energetsku krizu na Kosovu okrivio Kurtijevu vladu, te kazao da je uputio zahtev Kurtiju da podnese ostavku.

„Predvideo sam energetsku krizu kao problem ove vlade zbog odbijanja američkog gasa. U ponedeljak sam se obratio Kurtiju sa zahtevom da se povuče. To mu kaže neko ko je dva puta podnosio ostavku. Mislim da je vreme da preispita svoj stav. Restrikcije su produkt nesposobnosti ove vlade“, rekao je Haradinaj.

Haradinaj je, prema pisanju prištinskih medija, na ovoj konferenciji istakao i da je zainteresovan za produbljivanje saradnje sa Albanijom, te da je na sastanku sa albanskim predsednikom pokrenuto pitanje državljanstva za sve Albance.

Nakon što je juče kosovska predsednica, Vjosa Osmani, posle sastanka sa Begajem kazala da se razgovaralo o zaključenju sporazuma o uzajamnoj zaštiti između Prištine i Tirane, Haradinaj danas poručuje da je „mirovni pakt već godinama njegova inicijativa“.

Precizirao je i da je sa albanskim predsednikom razgovarao o pitanju železnice i energetskoj saradnji.

„Zašto ne bismo zajedno ulagali u energetiku“, dodao je on.

Pročitajte još:

Portparol KEDS-a: Restrikcije struje se nastavljaju

Ministarstvo Ekonomije: Uspostavljeno redovno snabdevanje električnom energijom

Od danas restrikcije struje na KosovuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.