Osmani o sporazumu sa Albanijom o uzajamnoj zaštiti, Begaj čestita Kurtiju na ‘smirenosti’ 31. jula, nezavisnost je nepovratna

Kurti Begaj
FOTO: Kabinet kosovskog premijera

Predsednik Albanije, Bajram Begaj, posetio je danas Kosovo, gde je razgovarao sa najvišim prištinskim zvaničnicama. Pružio je podršku stavovima Prištine u dijalogu sa Beogradom, poručio da je nezavisnost „nepovratna“ i kazao da bi dijalog trebalo da dovede do uzajamnog priznanja. Pohvalio je Kurtija zbog „smirenosti“ tokom dešavanja na Severu 31. jula. Sa druge strane, kosovska predsednica najavila je potpisivanje sporazuma o uzajamnoj zaštiti sa Tiranom.

Albanski predsednik stigao je u Prištinu ovog jutra. Dočekala ga je Vjosa Osmani, održali su sastanak, a potom i konferenciju za medije.

Na ovom sastanku razgovaralo se o zaključenju sporazuma o reagovanju u slučaju napada Kosova ili Albanije, kazala je Osmani na konferenciji, javili su prištinski mediji.

„Važno je da sa Albanijom, kao što smo razgovarali, imamo sporazum o uzajamnoj zaštiti, na osnovu kog ćemo reagovati na recipročan način u slučaju napada na naše dve zemlje“, poručila je Osmani prenosi Gazeta Express.

Prištinska Koha piše da se očekuje da će ovakav sporazum uskoro biti sačinjen.

Tvrdi da je reč o sporazumu koji je „u skladu sa međunarodnom praksom i da je primenjuju mnoge zemlje“.

„Vreme je da se preduzmu odgovarajući koraci u tom pravcu“, smatra Osmani.

Tvrdi i da Kosovo računa na Albaniju.

„Činjenica da je Albanija već članica NATO-a stvara veću bezbednost u čitavom našem regionu. U ovom trenutku kada se dovodi u pitanje bezbednosna arhitektura, bezbednost je postala prioritet“, poručila je Osmani.

Ona je ujedno kazala da je zatražila od Albanije da podrži Kosovo u drugim integracionim procesima, najavivši ponovo da će do kraja ove godine Kosovo podneti zahtev za status kandidata za Evropsku uniju.

„Računamo na vašu podršku, sve dok Kosovo ide istim koracima u integracionim procesima. Albanija je u svim periodima davala bezrezervnu podršku Republici Kosovo, a vi ste bili naš glas tamo gde nas nema. Tokom vašeg rukovodstva, računamo na vas, računamo na to da će Albanija nastaviti da bude naš glas tamo gde joj se pruži prilika”, rekla je Osmani.

Begaj: Albanija će biti portparol interesa Kosova

Predsednik Albanije je na istoj konferenciji kazao da se njegova zemlja zalaže za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

„Liberalizacija viza za građane Kosova je odloženo obećanje i pravo koje treba da uživaju kao i svi drugi građani regiona, za šta sam uverio predsednicu Osmani da će Albanija nastaviti da podržava zaključak sa pozitivnim vestima čim je to moguće. Albanija snažno podržava članstvo Kosova u NATO-u i ceni to što NATO ostaje garant mira u regionu i strateški saveznik Kosova i Albanije. Podržavamo članstvo Kosova u svim međunarodnim organizacijama i smatramo da je zahtev za članstvo u Savetu Evrope bila ispravna odluka. Uveravao sam predsednicu Osmani da će tokom mandata u Savetu bezbednosti i kao članica UN, Albanija biti portparol interesa Kosova, pojačavajući svoj glas u promociji nezavisne države Kosovo“, rekao je Begaj.

Albanski predsednik je ujedno kazao da se njegova zemlja, kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine, zalaže za pravno obavezujući sporazum koji uključuje obostrano priznanje.

U svojoj prvoj poseti kao predsednik Albanije, Bajram Begaj je imao odvojene sastanke sa premijerom Albinom Kurtijem.

Begaj se u međuvremenu sastao sa predsednikom kosovske skupštine, Gljaukom (Glauk) Konjufcom.

Potom je usledio sastanak sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem u tet-a-tet formatu, saopšteno je iz Kurtijevog kabineta.

Begaj: Podrška odlukama kosovske vlade o preregistraciji i čestitke Kurtiju zbog smirenosti u vezi sa dešavanjima od 31. jula

Kurti je čestitao Albaniji na otvaranju pregovora sa Eropskom unijom i ponovio posvećenost i spremnost za nastavak saradnje kao i dalje produbljivanje odnosa, poručili su.

Kurti je ujedno istakao značaj podrške Albanije u procesima članstva Kosova u NATO programu Partnerstvo za mir, Jadranskoj povelji, Savetu Evrope i aplikaciji za članstvo u Evropskoj uniji.

Razgovarali su i o ulaganjima u odbranu i bezbednost, kao i pitanju suvereniteta, za šta je, dodaje se u saopštenju, „zatražena saradnja obe zemlje u ovom pravcu“.

Begaj je takođe i sa Kurtijem istakao spremnost za povećanje bilateralne saradnje.

Sa druge strane, izrazio je podršku odlukama kosovske vlade u vezi sa preregistracijom srpskih tablica gradova na Kosovu i izdavanju deklaracionih listića.

Begaj je ujedno čestitao Kurtiju na, kako je saopšteno, „obazrivosti i smirenosti u vezi sa dešavanjima od 31. jula“, a kada je došlo do eskalacije situacije i postavljanja barikada na Severu Kosova nakon najave Prištine da se od 1. avgusta počne sa primenom odluke o preregistraciji na „RKS“ i izdavanju listića „ulaz-izlaz“.

„Predsednik Begaj je rekao da je nezavisnost Kosova nepovratna i istakao podršku stavovima Kosova u dijalogu sa Srbijom, koji bi, kako je rekao, trebalo da bude zaključen konačnim sporazumom usredsređenim na uzajamno priznavanje“, navodi se u saopštenju kabineta kosovskog premijera.



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.