Portparol KEDS-a: Restrikcije struje se nastavljaju

FOTO: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Portparol KEDS-a Viktor Bužala (Buzhala) rekao je da će i danas (utorak) biti restrikcija struje, iako je Ministarstvo ekonomije u ponedeljak saopštilo da je snabdevanje normalizovano, odnosno redovno.

On je u emisiji „Danas“ na KTV-u rekao da su danas restrikcije počele u 9 časova.

„Restrikcije su počele od ponedeljka i bile su minimalne, i danas od 9 sati počele su restrikcije struje“, rekao je on.

Bužala je rekao da je razlog restrikcija to što se snabdevanje zasniva na lokalnoj proizvodnji i što nema novca za kupovinu energije na međunarodnim tržištima.

„Mi nosimo krizu na svojim plećima godinu dana ili više. Trenutno su restrikcije 2 sata bez struje i 6 sati sa strujom. Treba primeniti alternativu za uštedu energije. Takođe, cena treba da odražava trošak i da postoji finansijska infuzija za elektroenergetski sistem. Poznato je da je bilo planirano da se da 90 miliona evra, ali taj novac nikada nije dat i to je gurnulo elektroenergetski sistem u kolaps“, rekao je on.

On je rekao da se svaka kriza prevazilazi kada se udruže sve institucije i mehanizmi, uključujući i ljude.

Bužala je rekao da je ova kriza uvezena, a ne izazvana iznutra. Dodao je i da će se zahlađenjem vremena povećati potražnja za energentima i da će zemlje, kao i Kosovo biti u teškoj situaciji.

„Ne treba računati da će na bilo koji način doći do sigurnog snabdevanja. Građani ne bi trebalo da računaju na grejanje na struju. Biće oštra zima za celu Evropu. Situacija sa restrikcijama će trajati do promene parametara. Cene megavata su previsoke. Ranije nije bilo takvih situacija“, rekao je on.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.