Od danas restrikcije struje na Kosovu

Ilustracija/FOTO: Čitaoci KoSSev portala

Vest je ažurirana

Izvor: Gazeta Express (Deo teksta je preveden sa albanskog; naslov je adaptiran)

Od danas će na Kosovu ponovo početi restrikcije električne energije.

Kako je saopštio KEDS u nedelju, biće 6 sati struje, a zatim 2 sata restrikcije.

Ovi prekidi počinju od 8 časova, na zahtev KOSTT-a upućen KEDS-u – zbog nestašica električne energije kao posledice globalne energetske krize.

„KEDS saopštava da je dobio nalog Nacionalnog dispečerskog centra Kosova, u sastavu KOSTT-a, da počne sa restrikcijama struje od ponedeljka od 8:00 časova. Ove restrikcije, na osnovu poslanog plana, trajaće do 2 sata za sve potrošače. Dakle, potrošači će u ponedeljak imati 6 sati struje i 2 sata restrikcije“, navodi se u saopštenju.

KoSSev: KEDS je u istom saopštenju naveo da, kako prenose mediji, nema finansijska sredstva za električnu energiju van one koju proizvode lokalni proizvođači, te da je to posledica visokih cena na međunarodnom tržištu i nepokrivenosti troškova sistema.

„Prilikom vanredne revizije tarifa, regulator je uzeo u obzir državnu subvenciju od 100 miliona evra. Ni jedan cent od tog iznosa nije raspoređen dobavljaču. Ovo je još više pogoršalo situaciju. Danas, nekoliko meseci kasnije, iscrpljene su sve finansijske mogućnosti. Dve kompanije, KEDS i KESCO, ne mogu više same da podnesu teret globalne energetske krize i njenih posledica na Kosovu. Hitno je potrebna i akcija drugih aktera kako bismo se zajedno suočili sa ovom krizom“, navodi se u saopštenju.

U međuvremenu koordinator dispečerske službe za Sever Zoran Obradović potvrdio je za Radio Mitrovicu sever da restrikcije obuhvataju i sve četiri opštine na Severu, te da će početi od 14 časova. Prioriteti, poput bolnice, nisu u planu isključenja.


Povezane vesti:

Kosovo i električna energija – nadležni upozoravaju, građani zabrinutiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.