Đurić o letu BG-PR: Obavestićemo KFOR i UNMIK da spajamo naša dva grada

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić saopštio je da će Srbija danas uputiti zvanično pismo UNMIK-u i KFOR-u o nameri da nakon dve decenije obnovi avio-liniju Beograd – Priština, za koju potvrđuje da se saobraćaj obnavlja između dva srpska grada. Tvrdi i da na ovoj relaciji svakodnevno saobraća i 12 autobuskih linija.

“Srbija će danas uputiti zvanično pismo UNMIK-u i KFOR-u o nameri da nakon dve decenije obnovi avio saobraćaj između dva svoja grada – Beograda i Prištine”, rekao je Đurić.

“Obavestićemo ih o nameri da u skladu sa Rezolucijom 1244, Vojnotehničkim sporazumom, Ustavom Srbije i važećim međunarodnim propisima, obnovimo avio liniju koja duže od dve decenije nije funkcionisala i na taj način dva naša grada učinimo bližim, što će biti dobro za ljude svih nacionalnosti i poslovnu zajednicu”, rekao je Đurić za Tanjug.

Juče se uoči samog početka skupa u Davosu, u kojem je centralna figura američki predsednik Donald Tramp, njegov izaslanik za Kosovo, Ričard Grenel pohvalio potpisivanjem ovog dogovora, koji je opisao kao, kako je naveo, istorijsku pobedu do koje je doveo Donald Tramp, a sinoć je to učinio i sam Tramp. Od Grenelove objave, na tviteru se nižu uzajamna zahvaljivanja i pohvale kosovskih i srpskih zvaničnika sa američkim. Vest je bila iznenađenje za javnost s obzirom na to da je dijalog Beograda i Prištine u zastoju već duže od gidinu dana sa čestim tenzijama na relaciji dve strane. Upravo je Marko Đurić bio prva osoba koja je juče ujutru iznenada najavio mogućnost dolaska „dobrih vesti“ iz Berlina, gde je sporazum i potpisan. Pismo o namerama o uspostavljanju avio-linije Beograd-Priština potpisale su delegacije Ministarstva privrede Srbije, Kosovska uprava civilnog vazduhoplovstva i avio kompanija Lufthanza.

Pročitajte još:

Reakcije na vest o avio-liniji Beograd Priština za sada negativne; SL pozdravlja inicijativu

Eset Beriša o detaljima sporazuma o avio-liniji Beograd-Priština

Tramp o avionskoj liniji BG – PR: Svi su rekli da je nemoguće

Potpisano pismo o namerama o uvođenju avio-linije Beograd Priština: Istorijska pobeda ili simboličan korak?

Đurić: Borba za Srbiju na KiM je borba za ljude, uskoro avion za Prištinu

 Grenel se zahvaljuje Tačiju, Vučiću i Brnabić: Ovaj istorijski let stvoriće poslove i otvoriti nova tržišta

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.