Haradinaj nastavlja prepisku sa EU: Pod vašim vođstvom, EU je prestala da jednako tretira Kosovo i Srbiju

Foto: Srbija danas

Juče je kosovski premijer Ramuš Haradinaj uputio još jedno pismo visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost, Federiki Mogerini, komesaru za politiku proširenja Johanesu Hanu i komesarki za trgovinu Sesiliji Malmstrom. U pismu kritikuje pređašnje pismo EU u kom se naglašava važnost uloge kosovskog predsednika Tačija u pregovorima sa Srbijom, ali i „nagrađivanje“ Srbije u vidu otvaranja novih poglavlja i odobravanja paketa finansijske pomoći.

Ovo pismo upućeno je na adresu EU dva dana nakon sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje za Kosovo u Briselu, a posle čega je otkazana zajednička konferencija Mogerini i Ramuša Haradinaja i s koje su mediji izveštavali o napetoj atmosferi. Pismo objavljeno danas jedno je u nizu pisama – iz EU, kosovske vlade, ali i od američkog predsednika Vučiću i Tačiju koja su objavljena sa zakašnjenjem.

Hronološki pregled prepiske Vlade Kosova i EU

Do sada je javnosti poznat sledeći sled prepiske između premijera Haradinaja i EU: Najranije datirano pismo je ono koje su Mogerini, Han i Malmstrom uputili kosovskom premijeru, nudeći mu zamenu odrednice UNMIK/Kosovo u CEFTA sporazumu odrednicom Kosovo*, kao i modernizaciju CEFTA sporazuma i rešavanje drugih pitanja u oblasti trgovine. Kao znak dobre volje, od Kosova se tražilo da do sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje suspenduje takse, taj sastanak se održao 17. decembra, a pismo EU, inače poslato 12. decembra, objavili su kosovski mediji 16. decembra.

Na sam dan sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje (17. decembra), kosovski mediji su objavili odgovor premijera Haradinaja datiran na 15. decembar. U odgovoru se zahvalio „ozbiljnom pristupu“ i posvećenosti EU da se problem reši, ali i poručio da je kasno da se taj problem reši izolovano. Zatražio je sveobuhvatnije rešavanje niza problema između Beograda i Priština.

„Naš cilj je da iskombinujemo sve stvari koje su već dogovorene i na sto stavimo jedinstven instrument koji može napraviti osnovu za pravno obavezujući sporazum između dve zemlje,“ naveo je u pismu.

Odgovor EU na ovo pismo, datirano na 17. decembar, a objavljeno 18. decembra, izražava žaljenje zbog odbijanja učešća „u posebnom formatu za rešavanje trgovinskih nesuglasica unutar CEFTA-e“. Negira se Haradinajeva ocena da dijalog stagnira, ali i poziva vlada i pregovarački tim imenovan od strane Skupštine Kosova 15. decembra da „maksimalno doprinesete naporima predsednika u dijalogu“. Inače, kosovski pregovarački tim je izabran sa namerom da ulogu predsednika u dijalogu preuzme tim sastavljen od poslanika i predstavnika vlade.

Oštriji tonovi u najnovijem pismu

Danas kosovski mediji objavljuju još jedan odgovor Haradinaja na pismo EU od 17. decembra. Pismo je Mogerini, Hanu i Malmstrom upućeno juče. Oštrim tonom, Haradinaj poručuje Mogerini da će njegova vlada nastaviti da poštuje svoje ustavne obaveze, a EU optužuje da Srbiju, koja ne sprovodi tehničke sporazume, „nagrađuje“ otvaranjem novih poglavlja i odobravanjem paketa finansijske pomoći.

Poslednje pismo u nizu prenosimo u celosti:

„Želimo da imamo sve bliže veze sa EU, ali je pod vašim vođstvom, EU prestala da podjednako tretira Kosovo i Srbiju. Ponašanje Srbije prema Kosovu, uključujući i njeno uporno nepoštovanje tehničkih dogovora, ne samo da nije sprečeno, već je nagrađeno finansijskom asistencijom i otvaranjem novih poglavlja. Podsetiću Vas da je naš Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU ugovor koji se bavi sa više tema nego što je to samo dijalog sa Srbijom.

Takođe želim da Vas podsetim da su ova i sve prethodne kosovske vlade savesno radile da izgrade održive odnose sa srpskim delom našeg stanovništva, kao i sa drugim manjinama. Ti napori su počeli da urađaju plodom.

Vaša javna neodređenost prema granicama, kombinovana sa nesenzibilnošću za ekstremnu štetu, koju akcije Srbije i dalje nanose našem stanovništvu, podrivale su taj progres i direktno odvele u gubitak momentuma u procesu dijaloga.

Vaša karakterizacija akcija Srbije kao „iritanata unutar CEFTA-e“ je užasno uvredljiva, vi znate da je Srbija bila neumoljiva u svojim napadima na našu državu, naše institucije i dobrobit naših ljudi.

Uprkos svim ovim problemima, mi nastavljamo da bezrezervno podržavamo dijalog sa Srbijom. Kao što znate, preduzeli smo jake mere poslednjih dana da podržimo i ojačamo dijalog, na osnovu važećih ustavnih uloga naših institucija i vlade. Naša Skupština je pokazala svoju privrženost otvaranju novog poglavlja u ovom procesu.

Moja vlada će nastaviti da deluje u skladu sa svojim primarnim ustavnim dužnostima kako bi zaštitila interese svojih građana. Naš stav prema nedavno uspostavljenim taksama ostaje isti kao i onaj izrečen u pismu 15. decembra.“

Foto: Gazeta Express

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.