Tramp: Sporazum na dohvat ruke; Vučić: Ne slažem se; Tači: Uz pismo predsednika Trampa na Kosovu se lakše diše

Tramp Tači Vučić
Foto Beta/Hina/Denis Cerić

Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče izjavio da je pročitao pismo predsednika SAD Donalda Trampa, kao i da pretpostavlja da će ga dobiti i „fizički“, sugerišući da ga još nije dobio, danas je na sajtu predsedništva Srbije objavljeno pismo predsednika SAD-a Donalda Trampa, upućeno srpskom predsedniku. Pismo je datirano na 14. decembar, istog dana kada i ono upućeno kosovskom predsedniku. Tramp je u pismu Vučiću, koje se ne razlikuje mnogo od pisma Tačiju, konstatovao da se „ulazi u završnu fazu postizanja sporazuma sa Kosovom, da bi bila „ogromna šteta“ da se propusti ova jedinstvena prilika za mir, naglasivši da su SAD spremne da u tome pomognu. Sa druge strane, Vučić se ne slaže da je reč o završnoj fazi pregovora.

„S obzirom na to da ulazite u završnu fazu postizanja sporazuma sa Kosovom, koji će doneti dugo željeni mir u regionu, ohrabrujem Vas da iskoristite ovaj trenutak i pokažete političko liderstvo u donošenju odluke koje bi zadovoljila interese obe zemlje,“ navodi se u pismu upućenom predsedniku Srbije.

Tramp apeluje na obe strane da što pre postignu dogovor o normalizaciji i da se uzdrže od postupaka koji to otežavaju.

„Mirni i produktivni odnosi između Srbije i Kosova bili bi prekretnica za region. Sjedinjene Američke Države su spremne da u tome pomognu,“ dodaje se u saopštenju predsednika SAD-a.

„Bila bi ogromna šteta da se propusti ova jedinstvena prilika za mir, bezbednost i ekonomski rast,“ zaključuje Tramp, naglasivši da je sporazum između Srbije i Kosova na dohvatu ruke.

Tramp se ujedno „raduje“ što će biti u prilici da ugosti kosovskog i srpskog predsednika u Beloj kući kako bi proslavili ono što bi „predstavljalo istorijski sporazum“.

Sa druge strane, juče, nakon neformalnog sastanaka sa šest lidera Zapadnog Balkana, u Briselu, predsednik je izjavio da se ne slaže sa Trampom da je rešavanje kosovskog pitanja u finalnoj fazi, kao i da mu pismo govori tri stvari.

Prva je da su SAD zainteresovane da se kosovsko pitanje reši „kakvim takvim kompromisom“.

„Druga stvar je ta da je u to uključen američki predsednik, po prvi put otvoreno i nedvosmisleno, što znači da će velika mašinerija podržavati dolazak do takvog rešenja,“ nastavio je predsednik.

„Treće, to što on kaže da smo ušli u finalnu fazu, ja sa tim ne mogu u potpunosti da se usaglasim i ne mislim da smo blizu rešenja,“ zaključio je.

„Mi još nismo rešili ni takse koje nisu formalni i mali razlog, one su od suštinskog značaja za sve nas,“ dodao je Vučić.

Ipak, važno je što se prvi put neki američki predsednik „direktno uključio i pokazao interes za odnose Beograda i Prištine“. Nada se nastavku traganja za rešenjima jer se plaši „da loša rešenja ne pronađu nas“.

Pismo dobio i Tači, takođe ga objavio sa zakašnjenjem

Kosovski predsednik Hašim Tači takođe je dobio pismo predsednika SAD-a Donalda Trampa sličnog sadržaja kao i ono upućeno srpskom predsedniku.

Pismo je poslato 14. decembra, na dan kada je kosovska skupština izglasala zakone za proširenje mandata KBS-a.

Tači je sadržaj ovog pisma objavio na svom Tviter nalogu 18. decembra.

Tači se zahvalio predsedniku SAD-a napisavši „i ja se radujem proslavi konačnog mira u Beloj kući i otvaranju puta članstvu Kosova u NATO, EU i UN“.

Kosovskim medijima je predsednik Kosova u Briselu izjavio da je pismo predsednika Trampa koje je stiglo na njegovu adresu dokaz da će Amerika da se aktivno uključi u traženje rešenja za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

„Uz pismo predsednika Trampa na Kosovu se lakše diše,“ rekao je Tači.

Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj reagovao je iste noći na svom Fejsbuk profilu na pismo koje je američki predsednik Donald Tramp uputio Hašimu Tačiju. Pismo, koje poziva na jedinstvo kosovskih lidera u nastavku pregovora, ali i na „uzdržavanje od postupaka koji bi otežali postizanje sporazuma,“ Haradinaj vidi kao „dobru vest za državu i narod Kosova“.

A samo dan nakon Trampovog pisma, na adresu kosovske vlade, adresirano na premijera, stiglo je još jedno koje potpisuje visoka predstavnica EU Federika Mogerini i komesari Johanes Han i Sesilija Malstrom. I ova trojka očekuje da će Tači biti taj koji će predstavljati stavove Kosova u nastavku dijaloga, a što je iznešeno u nacrtu finalnog sporazuma koje je vlada Kosova predstavila ambasadorima Kvinte 13. decembra.

Pročitajte još:

Lideri Zapadnog Balkana danas kod Mogerini, Vučić se nada skorom ukidanju taksi

Tramp pozvao Tačija i Vučića u Belu kuću: Istorijski sporazum na dohvat ruke

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.