Lars Gunar-Vigemark novi šef EULEX-a do juna

FOTO: Lars Gunar Vigemark
FOTO: Lars Gunar Vigemark

Švedski diplomata Lars Gunar-Vigemark preuzeo je danas dužnost novog šefa Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu. Njegov mandat teče od 23. januara do 14. juna 2020. godine, saopštio je EULEX. Vigemark se sastao sa ambasadorima zemalja članica EU u Prištini, a srešće se i sa kosovskim i međunarodnim visokim zvaničnicima

Vigemark je nasledio grčku ambasadorku Aleksandru Papadopulos, koja je svoj mandat na čelu EULEX-a završila još prošlog jula.

„Radujem se ovom novom i izazovnom zadatku. Zalagaću se da EULEX ostane pouzdan partner svojim kosovskim partnerima i prijateljima, koji našim dugogodišnjim partnerima u oblasti vladavine prava pruža opipljivu, pravovremenu i korisnu pomoć, kako bi postali još jači i sposobniji da nastave svoj evropski put”, kazao je Vigemark.

Vigemark na ovo mesto dolazi sa poslednje pozicije ambasadora EU za Arktik a pre toga je četiri godine proveo kao šef Delegacije EU, odnosno, specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini. Među pet stranih jezika koja govori uz svoj maternji – švedski, su i srpski i ruski.

Postojeći mandat EULEX-a završava se takođe 2020. Prethodno je produžavan na po dve godine od decembra 2008, kada je misija EU za vladavinu prava uspostavljena sa ciljem da „podrži kosovske institucije, pravosudne organe i agencije za sprovođenje zakona oko razvoja delotvornog pravosuđa zasnovanog na vladavini prava i oslobođenog od političkog mešanja“. Kosovska vlada se zalagala da misija završi mandat, odnosno da nema izvršna, već isključivo savetodavna ovlašćenja, što se i dogodilo. EULEX je preneo svoja ovlašćenja na kosovske institucije. Istovremeno, rad EULEX-a na terenu, pratile su kontraverze i afere sa navodima o korupciji, koje su Misija, odnosno, njeni zvaničnici više puta demantovali.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.