Novi grafiti na Severu – „Kad se vojska na Kosovo vrati, Severna brigada živi“

Novo jutro osvanulo je sa novim grafitima na Severu Kosova. Reč je o porukama „Kad se vojska na Kosovo vrati, Severna brigada živi“.

Dan pred „opštenarodni skup“ koji su, kako je saopšteno, najavili penzioneri a koji je podržala Srpska lista i dan nakon što su delije u Beogradu prošetale slogan „državo zastiti Srbe sa Kosova“, u severnom delu Kosovske Mitrovice pojavili su se novi grafiti o Severnoj Brigadi.

Poruku „Kad se vojska na Kosovo vrati… Severna brigada živi“ zatekli smo na zidu jedne od stambenih zgrada u centru grada, tj. kod Poleta.

Poruke su ispisane u crvenoj i plavoj boji.

Prema navodima portala Kosovo Online, ovi grafiti ispisani su i u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Grafiti slične sadržine ispisuju se na ulicama Kosovske Mitrovice, kao i drugim opštinama na Severu Kosova, godinama unazad.

Još sredinom 2022. se krenulo sa porukama „Nema predaje – KM ostaje“, a samo mesec dana kasnije pojavili su se grafiti „Ne brinite, tu smo – Severna Brigada“.

U međuvremenu je predstavljen i slogan „Kad se vojska na Kosovo vrati“. To su još krajem jula prošle godine učinili navijači Crvene Zvezde, nakon čega je usledilo jednobrazno serijsko ispisivanje ove poruke širom Srbije ali i regiona, uključujući i Sever Kosova.

Umesto dolaska vojske, krajem septembra u Banjskoj, Kosovska policija je ubila trojicu lokalnih Srba, koji su bili deo naoružane uniformisane grupe pod komandom Milana Radoičića, nakon što je u zasedi ubijen kosovski policajac. Tom prilikom je zaplenjen arsenal vojnog naoružanja iz Srbije i opreme u vrednosti od pet miliona evra, uz ostavljena dokumenta, snimke navodnih vežbi sa vojnih poligona u Srbiji. Predsednik Vučić je tada naglasio da se radi isključivo o Srbima sa Kosova. Priština je potom Severnu Brigadu, kao i Civilnu zaštitu proglasila za terorističke organizacije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.