Grad Beograd obezbedio 42 miliona dinara za rešavanje stambenog pitanja stanara „Samačkog bloka“

Samački blok
Saniran krov
Foto: KoSSev

Sredstva u iznosu od 42 miliona dinara koji je obezbedio Grad Beograd izdvojena su za projekat rešavanja problema socijalnog ugroženih porodica iz „Samačkog bloka“ u Kosovskoj Mitrovici, javlja Kontakt plus radio. 

Ovaj radio poziva se na potvrdu čelnika lokalne samouprave koji su se sastali danas sa zaposlenima DP „Urbanizam“ koji su zaduženi za projektovanje, najavljujući početak konačnog rešavanja višedecenijskog problema stanara samačkog bloka.

Sredstva za izgradnju nove stambene jedinice za stanare Samačkog bloka obezbeđena su nakon najnovijeg protesta koji su u novembru prošle godine pokrenuli stanari, a zbog kako su se tada žalili, odbijanja lokalne samouprave da ih primi i reši problem.

Da će njihov problem biti rešen najavljeno je još u januaru, prilikom obilaska lokalnih zvaničnika, a posle serije protesta ovih stanara, te više medijskih izveštaja o ovom problemu.

Podsetimo, krov i treći sprat od dve zgrade tzv. samačkog bloka, zahvatio je požar u julu 2017, kada su neke od porodica ponovo privremeno smeštene u jedan od objekata Centra za socijalni rad i Studentskom domu. Po izbijanju požara obišao ih je predsednik Privremenog organa Aleksandar Spirić. „Niko neće da ostane na ulici“, obećao je tada.

Takođe, oni su u „privremenom smeštaju“ već 20 godina, sa zajedničkim kupatilom, a u stambenim jedinicama nisu imali vodu.

O problemu stanara samačkog bloka prethodnih meseci izveštavao je naš portal, a potom i beogradski mediji, među njima i Insajder koji je snimio i emisiju u okviru serijala „Male velike priče“.

O teškim uslovima u kojima žive stanari Samačkog bloka u Kosovskoj Mitrovici pisao je proteklih nedelja i naš portal:

Grad Beograd obezbediće sredstva za izgradnju stambene jedinice za stanare Samačkog bloka

Stanari Samačkog bloka: Nećemo sanaciju, hoćemo nove stanove; Opština: Neosnovan zahtev za prioritetnu dodelu

Stanari Samačkog bloka sâmi u svojoj nesreći, traže pomoć Vučića

Neuslovi u kojma su interno raseljena lica živela u centru Mitrovice, privukla su pažnju i beogradskih medija:

Insajder u Kosovskoj Mitrovici: „Zaboravljeni“

Među prvima, a pre većine lokalnih medija, o problemu stanara Samačkog bloka izveštavao je i N1.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.