Spirić obišao stanare samačkog bloka: Niko neće ostati na ulici. Stanari: "Od samačkog do samačkog"

Vest je ažurirana

Iako je prvobitni predlog bio da stanari zgrade samačkog bloka budu smešteni u nekadašnjim prostorima Privremenog mitrovičkog organa, u međuvremenu je odlučeno da, kako je preneo Kontakt plus radio – tri porodice iz ovog bloka privremeno budu smeštene u objekat Centra za socijalni rad u Kosovskoj Mitrovici, a ostali stanari u jedan od studentskih domova. Trideset i šest stanara jedne od zgrada mitrovičkog samačkog bloka, čiji je poslednji sprat izgoreo u noćašnjem požaru, noć je provelo u prostorijama druge zgrade ovog bloka, kod prijatelja i na obližnjoj zelenoj površini. Nije ni bilo spavanja, kažu. Ostali su "bez krova nad glavom", "dokumenata", iz stanova, dodaju – gotovo da ništa nisu izneli. Brinu o tome gde će provesti naredne dane i o, kako kažu, dugoročnom rešenju. Jedan od predloga za njihov smeštaj je, kako im je objasnio predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, koji se sa njima i sastao – da budu u prostorijama nekadašnje zgrade ovog opštinskog organa – u drugoj zgradi samačkog bloka. Stanari nezadovoljni rešenjem "od samačkog do samačkog".

Spirić u razgovoru sa stanarima izgorele zgradeSpirić: Rešenje privremeno, niko neće ostati na ulici, obezbedićemo i novčanu pomoć 

Obezbedićemo hranu, lekove, dušeke, posteljinu. Naša je i moralna obaveza da pomognemo, rekao je Spirić, koji je i jedini visoki lokalni zvaničnik koji je jutros obišao stanare.

"Najbitnije je u ovom trenutku da nema povređenih, a na nama je da zajedno sa relevantnim institucijama, sa Kancelarijom za KiM i Trepčom nađemo mogućnost kako da ovim ljudima izađemo u susret. Ono što možemo da obećamo jeste da nijedan neće ostati na ulici, naći ćemo neko privremeno rešenje, ali za neka dalja rešenja, dugoročna, u ovom momentu nismo u mogućnosti," rekao je on novinarima, ponoviviši tako poruke koje je preneo i samim stanarima. 

Dodaje da će opština Kosovska Mitrovica iz svog budžeta izdvojiti i od 5.000 do 10.000 dinara za svaku od porodica, u zavisnosti od stepena ugroženosti:

"Oni su, zapravo, svi ugroženi, a posebno imajući u vidu da su pojedine porodice ostale bez osnovnih dokumenata."

Stanari: "Od samačkog do samačkog"; "Kad uđemo nema izlaska"; "Neću ovde, nego ću u park" 

Iako su i Spirić i njegovi saradnici više puta ponovili da se radi o privremenom rešenju, stanari zgrade u razgovoru sa Predsednikom PO-a i ostalim predstavnicima opštinskog organa, sa druge strane, istakli su da nisu zadovoljni ponuđenim smeštajem. Tvrde i da prostorije nisu adekvatne za stanovanje.

"To je isto gde smo bile. Od samačkog do samačkog, ja sama neću. Ako treba na ulicu – na ulicu"; "Samo kad nas gurnete u tu šupu, više nama izlaska nema!"; Nema tu, mi kad uđemo nema izlaženja, dok se ne zapali ponovo"; "Ja ovde moju familiju više vratiti neću, nego u park. Daće mi neko jedno ćebe da se pokrijemo. Dvadeset i dve godine živim u samačkom, predavao sam svaki konkurs za stanove, komisija mi nijednom…"; "Samo ako je na dva tri dana" – bili su neki od njihovih komentara.

Nemam više ni dokumenta, ni garderobe, sve izgorelo 

Stanari samačkog ispred zgrade Ipak, i stanari kažu da "nemaju gde drugo", a jedan od njih je i Nikola Petrović, raseljeno lice iz Istoka.

Njega smo zatekli ispred zgrade koja je noćas gorela, u blizini vatrogasnog vozila, sa još nekoliko komšija.

"Dole ne može da se vrati", kaže, a noćas je ostao i bez ličnih dokumenata. 

"Buknulo je i nisam mogao ni dokumenta da uzmem, ni ništa. Izgorela dokumenta, izgorela garderoba. Evo, ovako sam izašao. Niti imam šta da obučem, niti ništa," kaže on u razgovoru za KoSSev.

Jednom sam već bio paljen, celu noć sam bio tu

Noć je proveo u šorcu, majci i papučama.  

"Sad ne znam, Boga mi. Ja sam jedanput bio paljen. Sad sam ovde bio smešten," dodaje on. 

Ne znam, kaže – ni kako dokumenta da izvadim:

"Nit' pare da izvadim, ni ništa. To je to, već ako mi daju neku potvrdu. Ne znam sad šta da radim. Celu noć sam bio tu, sedeo."

Požar u zgradi samačkog bloka izbio je sinoć oko 22 časa. Povređenih nije bilo, a stanari su odmah evakuisani. Vatra je prvobitno gorela u jednom stanu, te se potom proširila na ceo krov i poslednji sprat. Gašenje požara je trajalo do ranog jutra, a na licu mesta su i dalje vatrogasci zbog tinjanja vatre i dima koji je i dalje vidljiv. Požar je gasilo više vatrogasnih jedinica sa Severa KiM-a, kao i Vučitrna.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.