Insajder u Kosovskoj Mitrovici: „Zaboravljeni“


Bombardovanje iz 1999. godine teško se zaboravlja. To naročito važi za one koji i dvadeset godina kasnije žive na Kosovu i Metohiji, u Samačkom bloku u severnom delu Kosovske Mitrovice, u uslovima koji podsećaju na ratom razrušene građevine.

Verovali su mnogim obećanjima. Život je pokazao da između obećanja i stvarnosti postoji ogroman jaz.

Ionako loši uslovi su postali još nepodnošljiviji nakon izbijanja velikog požara 2017. godine. Do sada je saniran samo krov i stanarima dodeljene jednokratne socijalne pomoći.

Jedino što se dešava već dve i po godine je prebacivanje odgovornosti s jedne instance na drugu. Ali problem ne rešava niko.

Kombinat „Trepča“ i opština severne Kosovske Mitrovice tvrde da nisu nadležni i da para za rešenje ovog problema – nema. Taj skroman budžet puni se i tako što se iz budžeta Srbije ka srpskim institucijama na Kosovu šalje milion evra dnevno.

Novac očigledno ne stiže do svih kojima je potreban. Zato muka ovih ljudi ne sme da ostane samo njihov problem.

Zato je to „naša mala – velika priča“, navode novinari Insajdera koji su posetili stanare Samačkog bloka u Kosovskoj Mitrovici, u okviru svog serijala „Male – velike priče“.

KoSSev: O teškim uslovima u kojima žive stanari Samačkog bloka u Kosovskoj Mitrovici pisao je proteklih nedelja i naš portal:

Stanari Samačkog bloka: Nećemo sanaciju, hoćemo nove stanove; Opština: Neosnovan zahtev za prioritetnu dodelu

Stanari Samačkog bloka sâmi u svojoj nesreći, traže pomoć Vučića

Takođe, oni nisu jedini građani Kosovske Mitrovice koji očigledno žive u nepodnošljivim stambenim uslovima. Tu su i porodice koje žive u staroj zgradi u staroj zgradi Dečijeg dispanzera u Kosovskoj Mitrovici.  O tome čitajte i gledajte u „Kako je ovde živeti to samo mi znamo“

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.