Stanari Samačkog bloka: Nećemo sanaciju, hoćemo nove stanove; Opština: Neosnovan zahtev za prioritetnu dodelu

Stanari dve zgrade Samačkog bloka u Kosovskoj Mitrovici protestovali su po treći put danas u nameri da trajno reše svoje stambeno pitanje. „Nećemo sanaciju, tražimo nove stanove“, iskristalisao se kao jedini zahtev oko 60 ljudi koji godinama unazad, na osnovu rešenja o stanarskom pravu, žive u ovim zgradama u ulici Filipa Višnjića. Zgrade su u vlasništvu RMHK „Trepča“, a krov i treći sprat jedne od njih, pre tri godine stradali su u požaru. Stanari su tada evakuisani. U međuvremenu, 26 njih se vratilo u garež, tvrdeći da nisu imali gde da ostanu. Opština je preko sredstava Kancelarije za KiM sanirala krov, ali za ostale radove odgovornost prebacuje na vlasnika objekta – Trepču. I dok stanari okrivljuju lokalnu samoupravu da izbegava konktakt i rešavanje problema, Privremeni organ tvrdi suprotno – sa stanarima su se redovno sastajali, a nekima od njih plaćaju mesečni zakup za stanovanje. Što se tiče zahteva za dodelu novoizgrađenih stanova, kažu da je zahtev za prioritetnu dodelu „neosnovan“, ali poručuju da ukoliko stanari misle da ispunjavaju uslove, mogu da konkurišu.

U nešto većem broju nego juče, grupa starijih sugrađana, ovog puta i sa dvoje dece, danas je protestovala ispred onog što je za većinu njih već dve decenije životni prostor.

Šta smo zabeležili na jučerašnjem protestu, kome su se sve stanari žalili i pisali, čitajte u: Stanari Samačkog bloka sâmi u svojoj nesreći, traže pomoć Vučića

Nevidljivi ljudi
FOTO: Vesna Milosavljević/KoSSev

„Od ’95 sam ovde. Prva sam došla. Ja sam interno raseljeno lice iz Južne Mitrovice. Iako sam celog života radila, nikakvu garsonjeru nisam dobila. Hronični sam srčani bolesnik i pre tri meseca sam operisana. Ako mi verujete, tri nedelje se nisam okupala“, kaže Vesna Milosavljević (63), penzionisana radnica studentskog centra.

„Ja sam ovde deset godina, i ja sam Trepčin penzioner.  Živim na prvom spratu ove zgrade. Bili ste juče i videli ste na šta posebno WC liči. Niko iz lokalne samouprave svih ovih godina ne okreće nam glavu, a ovi loši uslovi dodatno su pogoršani nakon požara“, razgovor nastavlja Spirić Božidar.

Samački blok
FOTO: Spirić Božidar/KoSSev

Mirni, strpljivo odgovaraju na naša pitanja, ali i kolega sa N1, čija je dopisnička ekipa iz Kraljeva, posle jučerašnje priče o teškom životu ovih građana Kosovske Mitrovice, došla da snimi uslove u kojima opstaju.

Nadu sada polažu u medije – da što više njihovih sugrađana, ali i šira javnost sazna za njihovu muku.

„Nemamo šta da krijemo, već dođite da vidite opet ovo i snimite. Potrebna nam je hitno pomoć“, ponavljali su i danas.

U odnosu na prethodni protest, danas su delovali odlučnije. „Makar da nas neko primi“, rekli su nam juče. „Gradi se toliko zgrada, zar nema nijedan stan za nas“, u glas govore danas.

Za medijske ekipe oslobodili su se i stanari druge zgrade Samačkog bloka, pozvavši novinare da obiđu i „njihove hodnike“.

„Pođite sa mnom molim vas da snimite i da vidite gde mi živimo. Naši uslovi su isto teški. Ja konkretno živim sa odraslim sinom u jednoj sobi“, u razgovor se ubacuje Slavica Jovanović, nekadašnja radnica Trepče.

Iako naizgled u nešto boljem stanju i bez požara, na trećem spratu druge zgrade samačkog bloka, takođe, zatičemo teške uslove u kojima živi još oko 20-ak ljudi.

Samački blok
FOTO: Slavica Jovanović/KoSSev

Zidovi oronuli od vlage, zajedničko kupatilo bez pločica, sa neuređenim mokrim čvorom, iako odvojeno za muškarce i žene.

Slavica Jovanović uvodi nas u svoju sobu. Zidovi su okrečeni, soba je uređena i jasno je da njeni stanari vode računa o svom životnom prostoru.

„Ja ovde živim sa svojim odraslim sinom. Trudim se koliko mogu, ali ste videli zajedničko kupatilo. Ja i još jedna žena i naš komšija koji podiže sam malo dete, održavamo kupatilo na celom spratu“, kaže Slavica.

Samački blok
FOTO: Ovde je boravio Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica/ KoSSev

Na prvom spratu ovog samačkog bloka donedavno su bile smeštene prostorije Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica. Zatičemo gvozdene rešetke pred ovim prostorijama. Opštinska samouprava se u međuvremenu preselila u nov prostor. Ovde je ostao sada samo čuvar.

Upravo od lokalne samouprave stanari oba krila samačkog bloka potražuju pomoć, ali istovremeno na njen račun imaju i pritužbe.

„Mi smo za njih nevidljivi ljudi“.

Privremeni organ: Imamo konktakte sa stanarima, završili smo hitnu sanaciju, odgovornost sada na Trepči

Iz Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, međutim, tvrde da su u kontaktu sa stanarima ovih blokova, pre svega sa onima iz zgrade koja je stradala u požaru, iako, kako naglašavaju, „nije bilo zahteva za kolektivni prijem“.

Foto: KoSSev

Kako su naveli u pisanim odgovorima na više pitanja KoSSev portala, sa stanarima su bili u kontaktu neposredno nakon požara, kao i tokom prve faze sanacije, te prilikom pružanja pomoći.

Krajem oktobra, četvoročlanu delegaciju stanara Samačkog bloka, koju je predvodio Duraković Esad, primio je zamenik načelnika opštinske uprave Milorad Vukašinović. Predsednik privremenog organa nije ih primio tog dana s obzirom na to da je, kako su naveli u odgovoru, bio službeno odsutan.

Pored toga bilo je i drugih susreta, izlistali su dalje u odgovoru:

„Predsednik privremenog organa četvrtkom prima građane, bilo je pojedinačnih zahteva od strane stanara koji su izgubili krov nad glavom, a zahteva za kolektivan prijem svih stanara nije bilo. Sada je zahtevan prijem stanara tzv. ‘samačkog bloka’ koji je vlasništvo RMHК ‘TREPČA’ AD iz obe zgrade, a ne samo stanara iz stambenih jedinica koje su stradale u požaru“.

Iz opštine su nam potvrdili da su na sastanku sa opštinskim zvaničnikom u oktobru, stanari još tada najavili mogućnost protesta, i to „u vidu blokade prolaza ulicom Filipa Višnjića“, a sa zahtevom lokalnoj samoupravi da im se „prioritetno dodele stanovi koji se grade – osam zgrada sa po 12. stanova od po 62,64 m2“.

Međutim, sa druge strane, iz opštine tvrde da je takav zahtev „neosnovan“:

„Zahtev za prioritetnu dodelu novoizgrađenih stanova svih stanara tzv. Samačkog bloka – iz obe zgrade – je neosnovan, jer se stanovi prave iz namenskih sredstava Кancelarije za КiM, a ako neko od stanara misli da ispunjava uslove konkursa za dodelu stanova za privremeno korišćenje putem zakupa – može da konkuriše“.

„Za stanove mogu da konkurišu svi ako ispunjavaju uslove konkursa“, ipak su naglasali iz opštine Kosovska Mitrovica.

Što se protesta tiče, opština je stanare Samačkog bloka „upozorila da je u ulici zgrada КP-a, Apelacionog suda, JP Elektrodistribucija, škole i da saobraćaju autobusi, te da može doći do ekscesa“.

Šta je opština do sada uradila

Opština Kosovska Mitrovica potvrdila je utrošak 5,8 miliona dinara, koje je Kancelarija za KiM obezbedila za prvu fazu sanacije posledica požara, a o čemu smo juče pisali. Oni su sada pojasnili da je Kancelarija sredstva obezbedila kao pomoć opštini, a opština radi pomoći RMHK Trepča, u čijem je vlasništvu ova zgrada.

„Na osnovu predmeta i predračuna, sproveden je postupak javne nabavke, preduzeće ‘RAD 028’ izvelo je samo one radove i u količini koji su predviđeni predmetom i predračunom radova za Prvu fazu. Dakle, cilj je bio da se rasčisti šut nastao kao posledica požara u kojem je izgorelo potkrovlje sa krovnom konstrukcijom i da se objekat ponovo pokrije, kako bi se zaštitili stanari prizemlja i prvog sprata. Nadzor nad izvođenjem radova vršili su predstavnik RMHК i DP URbanizam,“ objasnili su iz opštine.

Međutim, iz opštine naglašavaju da iako je neophodna detaljna rekonstrukcija kako bi se objekat vratio u stanje pogodno ponovo za stanovanje, sada je to „stvar vlasnika objekta RMHK Trepča AD“, dok su oni pomogli u prvoj fazi sanacije.

„Dakle, s obzirom na to da objekat nakon sanacije – Prve faze, ne ugožava bezbednost, lokalna samouprava nema nadležnost da putem inspekcijskog nadzora naloži mere za rekonstrukciju u Drugoj fazi, jer to opet zavisi od vlasnika objekta RMHК ‘Trepča’ AD“, ističu u opštini.

„Uglavnom, problem je odnosu stanodavca – vlasnik zgrade – RMHК „Trepča“ AD i zakupaca – stanara tzv. „Samačkog bloka“, dodaju.

Opština je ovim stanarima takođe, kako tvrde, obezbedila i pomoć od prvog dana. Prema navodima iz opštine, plaćaju mesečnu zakupninu za privremeni smeštaj nakon požara za nekoliko stanara sa porodicama a takođe su obezbeđene i stambene jedinice od vlasnika kojima se plaćaju mesečne zakupnine. U opštini su nam dostavili spisak tri stanara sa iznosom rente koju im Privremeni organ plaća, ukupno 320 evra mesečno.

Obe strane se slažu: Zgrada stara, uslovi teški

Za kraj, i jedni i drugi izgleda slažu se u jednom – da je zgrada stara i da su uslovi za život teški.

„Objekat Samački blok je stara zgrada, izgrađena odmah nakon Drugog svetskog rata, namenjena smeštaju tzv. samaca i ispunjavala je uslove i standarde tog vremena. Danas su ti uslovi prevaziđeni, reklo bi se teški (zajedničko kupatilo) a i stanari su u kategoriji socijalnih slučajeva – često stanuju čitave porodice“ – priznali su i u lokalnoj samoupravi.

Stanari i za sutra najavljuju protest.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.