Za bolju, 2022. godinu! Zvaničnici čestitali

FOTO: KoSSev

Srećna Nova 2022!

Godinu dočekujemo u sličnom raspoloženju kao i prošlu, ali sa mnogo većim nadama. Pandemija koronavirusa ne jenjava.

Na Kosovu je na snazi policijski čas, u Prištini su otkazane proslave na javnim mestima. U Beogradu je  spektakl – organizovan doček. Trgovi su puni stranih turista dok se svet zaključava.

U većinski srpskim sredinama na KiM-u doček je uglavnom u domovima uz ove godine znatno bogatiji muzički program na televizijama i vatromet.

Građani žele pre svega dobro zdravlje u narednoj. Tako su pokazali rezultate ankete koja je u toku na nalozima društvenih mreža našeg portala. Oko 800 čitaoca koliko je tokom današnjeg dana odgovaralo na  naše pitanje šta su poželeli u 2022, uglavnom su naveli – dobro zdravlje. Neki uz zdravlje i više novca, neki da budu bolji i da svet bude bolje mesto, a neki da se 2021. više ne ponovi. Anketa je još uvek u toku.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Kosovo Sever portal/KoSSev (@kossevportal)

 

Tokom sad već proteklog dana stizale su čestitke od zvaničnika. Novogodišnje čestitke su uputili politički predstavnici na Kosovu – srpski, albanski, kao i predstavnici lokalnih samouprava.

Srpski predstavnici su u čestitkama obavezno isticali ulogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je Novu godinu građanima Kosova i Metohije, poželevši im, pre svega slogu i jedinstvo.

„Iza nas je godina velikih izazova, ali i istorijskog ulaganja države Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u naš ostanak i opstanak na Kosovu i Metohiji. Izgradili smo 200 novih stanova, obnovili preko 700 kuća, podižemo dve nove bolnice i dva vrtića, gradimo puteve, mostove, novu zgradu Univerziteta. Svaki naš čovek dobio je pomoć države od 100 i 200 evra, a samo ove godine otvorili smo 305 radnih mesta u zdravstvu i snažno podržali naše privrednike i poljoprivrednike” rekao je Petković u video čestitki.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je novu godinu svim građanima Srbije poručivši: „Zajedno za nove snove u 2022. Srećna Nova godina. Živela Srbija“

I on je na svom Instagram nalogu objavio snimak na kojem je napravljena kratka retrospektiva, kako je on to predstavio – najvažnijih događaja koji su obeležili 2021.

Novu godinu svim građanima Srbije čestitala je i Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić.

„Vlada Srbije i ja lično ostajemo posvećeni stvaranju bolje i sigurnije budućnosti za sve građane i unapređenju kvaliteta života u svim oblastima. Briga za zdravlje, otvaranje novih radnih mesta, povećanje životnog standarda i jačanje ekonomije su naši prioriteti i u narednoj godini. Jačaćemo Srbiju kao sigurno, stabilno i inkluzivno društvo i dobro mesto za život“, navodi se u čestitki predsednice Vlade.

Slične poruke uputili su i Ministar finansija Siniša Mali i Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, kao i Ministar odbrane i vojske Srbije Nebojša Stefanović.

Novu Godinu čestitao je i patrijarh Porfirije: „Neka nas i znaci vremena Gospodu vode, kao što je zvezda sa Istoka onomad vodila mudrace ka Bogomladencu Hristu. Ta mi misao uvek sine na koncu kalendarske godine i seti me na fresku Poklonjenje mudraca iz manastira Visoki Dečani u kojem sam monaški postrig primio sa željom da celoga života sledim Gospoda Hrista“.

Čestitao je uz fotografiju freske iz kosovsko-metohijskog manastira.

 

Čestitke sa Kosova

Čestitku za novogodišnje i božićne praznika uputio je i predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, pozvavši narod na slogu, jedinstvo i veru.

„Neka vam nova 2022. godina bude uspešnija od prethodne, godina novih mogućnosti i ispunjenja očekivanog. Sve što radite činite u skladu sa istinskim vrednostima kako bi se osećali dobro, zadovoljno i ispunjeno. Sve što možete da zamislite, možete i da ostvarite. Ostanite strpljivi, pronađite mir u svemu. Neka vas život vodi svojim tokom a vi u svemu pokušajte da otkrijete smisao. Utočište pronađite u porodici, u društvu najmilijih, neka vas na tom putu sreća prati a ljubav vodi“, poručio je u saopštenju dostavljenom medijima.

Poručio je i to  da će „lokalna samouprava uvek biti uz svoj narod i boriti se za njihove interese“.

Čestitke građanima za Novu Godinu uputili su i iz GI SDP, poželevši svim građanima Kosova i Metohije „uspešnu i srećnu 2022. godinu“.

Novu godinu je čestitao i predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić.

On je u svojoj čestitki podsetio na ono što je obeležilo 2021, a u novoj godini je narodu poželeo, pre svega dobro zdravlje.

„Svima nama u opštini Štrpce želim mir i stabilnost kao preduslov za rešavanje svih problema. Neka Nova godina bude bolja i neka nam svima zajedno donese osećaj sigurnosti, da neizvesnost 2021. godine nestane i da suprotno tome naši mladi imaju izvesnu i sigurnu perspektivu u godinama koje dolaze. Srećna Nova godina“, navodi se u novogodišnjoj čestitki Dalibora Jevtića.

Prethodno je i kosovska policija Direkcija Sever čestitala građanima Novu Godinu i pozvala na poštovanje javnog reda i mira.

Oni su poželeli sugrađanima uspešnu 2022. godinu, podsetivši da su na snazi i dalje važeće mere koje se odnose na zabranu organizovanja proslava bilo koje vrste.

Američka ambasada u Prištini čestitala je svim građanima Kosova Novu godinu.

Otpravnik poslava američke ambasade u Prištini Nikolas Đakobi je poručio da je „2021. godina dokazala da je saradnja između SAD i Kosova jača neko ikad“.

On je na svom tviter profilu objavio da je 2021. godina pokazala otpornost Kosova i kosovskih građana, čestitavši im pritom i Novu Godinu.

Uoči nove godine kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja (Xhelal Sveçla) je zajedno sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani posetio Kosovsku policiju i Vatrogasnu jedinicu Prištini.

On se zahvalio vatrogascima i policiji na njihovom radu i zalaganju, ujedno je poželeo svim građanima srećnu Novu godinu i apelovao na njih da slave „srcem a ne oružjem“.

A Osmani je obišla urgentni centar u Prištini. Građanima je u novogodišnjoj čestitki poručila da su „bolji dani pred Kosovom“.

Uprkos gubicima, tvrdi da su kosovske institucije „danonoćno radile“ da Kosovo predstavljaju sa „integritetom“.

„Pre svega, želim da vam kažem da se trudimo da obezbedimo bolji i dostojanstveniji život za sve širom zemlje. Ali, večeras, posebno, želim da govorim o doprinosu koji je svako od vas dao da učinimo Kosovo boljim mestom tokom godine koju ostavljamo za sobom“, kazala je ona.

Kosovski premijer je građanima Novu godinu čestitao porodičnom fotografijom na svojoj Fejsbuk stranici.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.