Tači na odvojenim sastancima sa liderima političkih partija, prisustvuje i Srpska lista

Dalibor Jevtić i Goran Rakić
Foto: KoSSev

Kosovski predsednik, Hašim Tači sastao se danas sa predstavnicima političkih stranaka na konsultacijima, u vezi sa koordinacijom o pitanjima od, kako je saopštio, nacionalnog interesa. Kosovski predsednik tokom dana imao je niz sastanka sa liderima parlamentarnih stranka i opozicije. Na sastanak sa kosovskim predsednikom stigli su i predsednik i potpredsednik Srpske liste, Goran Rakić i Dalibor Jevtić.

Najpre se u 10:30 sastao sa bivšim premijerom i liderom LDK, Isom Mustafom koji je na ovaj sastanak došao sa Ljutfiom Hazirijem, potpredsednikom ove stranke i gradonačelnikom Gnjilana.

Sastanak Ise Mustafe i Hašima Tačija
Foto: KoSSev

Mustafa je na sastanku kazao da su ovo uobičajne konsultacije, dok na pitanja novinara o taksama nije hteo da odgovara.

Zatim je u 11:30 usledio sastanak sa Kadrijem Veseljijem, bivšim predsednikom kosovske skupštine i liderom PDK.

Sastanak Kadrija Veseljija i Hašima Tačija
Foto: KoSSev

Sa Kadrijem Veseljijem imao je „plodnu razmenu“, i ocenio da je jedinstven stav između opozicije i pozicije ključan za „nacionalne interese“.

Na sastanak kod kosovskog predsednika došao i predsednik AAK i bivši premijer Ramuš Haradinaj.

Ramuš Haradinaj jedini je izneo detalje o sastanku sa Tačijem, javljaju kosovski mediji.

Haradinaj kaže da ga je Tači obavestio o sastancima sa Aleksandrom Vučićem u Vašingtonu, ali da nije rekao „ništa konkretno“.

Nije pokazao nijedan dokument, ali objasnio je da se razgovaralo o mogućnosti da se krene napred za neki završni sporazum, ali nije imao dokument, neku konkretnu stvar.“

Sastanak Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja
Foto: KoSSev

Kazao je da takođe nije imao ni reakciju na njegov zahtev za konferenciju, koju Haradinaj planira da održi sa političkim liderima, u pogledu ujedinjenja stavova o dijalogu sa Srbijom.

Iako je ranije najavljeno da će se sastanak sa akutelnim kosovskim premijerom odnosno liderom Pokreta Samoopredeljenje, Aljbinom Kurtijem održati u 13:30 časova, do tog sastanka ipak nije došlo jer se Kurti nije pojavio. Iz kosovskog predsedništva su saopštili da je Kurti otkazao sastanak.

U međuvremenu, kako prenosi Gazeta Express Kurti je rekao da kao lider LVV nema interes da se sastane sa Tačijem, a dok će ga kao premijera upoznati kada se bude sastao sa liderima stranke.

Kurti je spočitao Tačiju da umesto da ode na sednicu na kojoj je govorila žrtva seksualnog nasilja tokom rata, Vasfije Krasnići,“ on održava posebne sastanke oko utvrđivanja“. Na ovoj sednici kosovske skupštine povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena govorio je i sam premijer Kurti.

Fatmir Ljimaj i Hašim Tači- sastanak
Foto: KoSSev

Na sastanak je stigao i Fatmir Lijmaj, bivši potpredsednik vlade i predsednik NISMA-e.

Konačno došla je i Srpska lista, predsednik i potpredsednik, Goran Rakić i Dalibor Jevtić.

Tači se nije sastao sa liderom AKR, Bedžetom Pacolijem, ali jeste sa njim obavio telefonski razgovor. Oni su se dogovorili da „koordinišu aktivnosti zarad interesa građana“, poručio je Tači na Fejsbuku.

„Iz tehničkih razloga nije mogao da prisustvuje sastanku. Upravo sam obavio telefonski razgovor sa liderom AKR, Bedžetom Pacolijem, sa kojim sam se dogovorio da koordinišemo sve aktivnosti u korist građana naše države i naših državnih interesa. Zahvaljujem lideru AKR na spremnosti da u bilo kom trenutku doprinese dobrobiti Kosova“, napisao je Tači na Fejsbuku.

Tači se ujedno sastao i sa predstavnicima grupe 6+, čime je završio sastanke sa parlamentarnim strankama na Kosovu.

Kosovski predsednik je za danas u 16 časova zakazao konferenciju za medije na kojoj bi, kako je prethodno bilo najavljeno, trebalo da iznese stavove političara na Kosovu u vezi sa dijalogom Beograd-Priština.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.